• Τράπεζες

    Σε κρίσιμη καμπή το μέλλον της Praxia Bank

    Ο βασικός μέτοχος της PRAXIA Bob Diamond (αριστερά) και η CEO της τράπεζας Αναστασία Σακελλαρίου


    Σε κρίσιμη καμπή βρίσκεται το μέλλον της Praxia Bank, μετά την εκπνοή χθες, της προθεσμίας για την υποβολή μη δεσμευτικών προσφορών από υποψήφιους επενδυτές για την κεφαλαιακή ενίσχυση της τράπεζας.

    H Atlas Merchant Capital, που είναι αποκλειστικός μέτοχος της Praxia bank περιορίστηκε σε μια σύντομη ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι «ο μέτοχος της Praxia εκίνησε πρόσφατα διαδικασία πώλησης πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της τράπεζας, και αυτή τη στιγμή αξιολογεί το αποτέλεσμα της διαδικασίας».

    Αν και στην ανακοίνωση δεν διευκρινίζεται το κατά πόσο υπήρξαν προσφορές για την εξαγορά της τράπεζας, σύμφωνα με πληροφορίες, το μέλλον της τράπεζας κρίνεται σε μια κλωστή, καθώς θα πρέπει άμεσα και συγκεκριμένα έως τα τέλη του χρόνου να βρεθούν τα κεφάλαια, που θα εξασφαλίσουν τη λειτουργική της συνέχεια και τη διατήρηση του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας στα απαιτούμενα εποπτικά επίπεδα.

    Με δεδομένο ότι η τράπεζα επιβαρύνεται με υψηλά λειτουργικά κόστη, που υπολογίζονται ότι φθάνουν τα 5 εκατ. ευρώ το μήνα, χωρίς να έχει εξασφαλίσει ανάλογες πηγές εσόδων, η συνέχεια της Praxia προϋποθέτει δραστική περικοπή εξόδων προκειμένου να διατηρηθεί στη ζωή.

    Πάνω σε αυτή την προϋπόθεση βασίζεται σύμφωνα με πληροφορίες η πρόταση της Viva Wallet που φέρεται διατεθειμένη να επενδύσει περί τα 20 εκατ. ευρώ, αναλαμβάνοντας ωστόσο μια «καθαρή» τράπεζα, απαλλαγμένη από το υψηλό λειτουργικό κόστος (προσωπικό κλπ) που βαραίνει σήμερα την Praxia Bank.

    Το πλάνο της Viva μπορεί να υποστηριχθεί από την πρόσφατη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου ύψους 75 εκατ. ευρώ που έχει εγκριθεί από την ΤτΕ και βρίσκεται σε φάση υλοποίησης. Στόχος της Viva είναι η περαιτέρω ανάπτυξή της σε πλήρες τραπεζικό ίδρυμα, αναπτύσσοντας ωστόσο το δικό της business plan για το οποίο έχει δεσμευθεί έναντι των μετόχων της.



    ΣΧΟΛΙΑ