• Τράπεζες

    Attica Bank: Υπάρχουν τα λεφτά για την αύξηση των 490 εκατ. ευρώ; Όλο το παρασκήνιο και οι πληροφορίες

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Ελένη Βρεττού, CEO Attica Bank

    Ελένη Βρεττού, CEO Attica Bank


    Για το πρώτο τρίμηνο του 2023 πάει η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 490 εκατ. ευρώ της Attica Bank, ωστόσο παραμένει γρίφος αν υπάρχουν τα χρήματα, και αναφερόμαστε στο σχήμα ΤΜΕΔΕ- Ellington, που σύμφωνα με το ποσοστό που κατέχει στην τράπεζα των μηχανικών θα πρέπει να καλύψει τα 130 εκατ. ευρώ.

    Ενώ η αύξηση κεφαλαίου της Attica είναι μπροστά η επικεφαλής της κα Ελένη Βρεττού πρόκειται τις επόμενες μέρες να ενημερώσει την Τράπεζα της Ελλάδος αναφορικά με το σχέδιο για την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων της Αττικής.

    Μάλιστα άριστα ενημερωμένες πηγές αναφέρουν ότι το ταμείο των Μηχανικών έχει δεσμευτεί να βάλει 30 εκατ. ευρώ και η Ellington 100 εκατ. ευρώ.

    Την ίδια ωρα εκτιμήσεις της αγοράς δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να υπάρξει ενδιαφέρον της Παγκρήτιας -υπό τον Αλέξανδρο Εξάρχου- για την Αττικής, ενδιαφέρον που εκτιμάται ότι θα εκδηλωθεί στον κατάλληλο χρόνο και σε κάθε περίπτωση όχι πριν τις αρχές του 2023.

    Στο μεταξύ χθες εστάλησαν και οι απαραίτητες διευκρινίσεις στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, αναφορικά με την υποτιθέμενη «τρύπα» των 300 εκατ. ευρώ που ανακάλυψε η Επιτροπή στις λογιστικές καταστάσεις πρώτου της τράπεζας.

    Για την συγκεκριμένη υπόθεση πηγές της Αττικής αναφέρουν στο mononews.gr πως αυτά  300 εκατ. ευρώ δεν είναι «κρυφές»  ζημίες λόγω απομείωσης δανείων, αλλά αφορούν παραμέτρους που συνδέονται με το  business plan της τράπεζας.

    Θα πρέπει ακόμη να  σημειωθεί ότι τις επόμενες μέρες η  Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αναμένεται να εγκρίνει το ενημερωτικό δελτίο για τον αναβαλλόμενο φόρο (DTC), ώστε να μπει μπροστά η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας.

    Το μεγάλο στοίχημα για τη διοίκηση της τράπεζας των μηχανικών είναι η αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβληματικών δανείων, ώστε να μπει σε τροχιά εξυγίανσης και ανάπτυξης.

    Οι μέτοχοι λοιπόν της τράπεζας έχουν δεσμευτεί –ύστερα από ένα μαραθώνιο διαβουλεύσεων τον περασμένο Σεπτέμβριο- για την αύξηση των 490 εκατ. ευρώ.

    Σε αυτήν την αύξηση το ΤΧΣ θα καλύψει περίπου τα 330 εκατ ευρώ για το ποσοστό που κατέχει στην Αττικής, και το οποίο μετά την εκ νέου ενεργοποίηση του DTC και την απόκτηση των warrants υπέρ του Δημοσίου, διαμορφώνεται στο 67,3%.

    Ενώ τα 130 εκατ. ευρώ της αύξησης θα πρέπει να καλυφθούν από το σχήμα ΤΜΕΔΕ- Ellington, που σήμερα κατέχουν ποσοστό 24,6% (14,7% το ΤΜΕΔΕ και 9,9% η Ellington).

    Μάλιστα άριστα ενημερωμένες πηγές αναφέρουν ότι το ταμείο των Μηχανικών έχει δεσμευτεί να βάλει 30 εκατ. ευρώ και η Ellington 100 εκατ. ευρώ.

    Σημειώνουμε επίσης ότι στο πρώτο εξάμηνο 2022 η τράπεζα  εμφάνισε  ζημιές 29,82 εκατ. ευρώ.

    Ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων NPE διαμορφώθηκε στο 67,6%. Και οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας Ομίλου CET1 6,4% και CAD 9,94%.

    Στο μεταξύ ο Διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος κ. Γιάνης Στουρνάρας σε  συζήτηση στρογγυλής τραπέζης που διοργάνωσε η AXIA Ventures, αναφέρθηκε στην υπόθεση της Τράπεζας Αττικής και της Παγκρήτιας, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως και οι δύο τράπεζες  ήδη κάνουν κινήσεις για  να ενισχύσουν σημαντικά την κεφαλαιακή τους βάση και να είναι σε θέση να διαχειριστούν αποτελεσματικά το απόθεμα των ΜΕΔ τους (μέσω απευθείας πωλήσεων, τιτλοποιήσεων ΜΕΔ χωρίς κρατικές εγγυήσεις, αναδιάρθρωσης δανείων κ.λπ.) και να αναπτυχθούν.

    Τόσο η Τράπεζα Αττικής όσο και η Παγκρήτια Τράπεζα ολοκλήρωσαν με επιτυχία αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου -μάλιστα η Τράπεζα Αττικής θα κάνει μία δεύτερη τους επόμενους μήνες σύμφωνα με το κεφαλαιακό της σχέδιο-, ενώ η Παγκρήτια Τράπεζα έχει συμφωνήσει να συγχωνευθεί με τη Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων και να απορροφήσει το δίκτυο καταστημάτων της HSBC στην Ελλάδα.

    Σημείωσε πως στην πράξη, οι δύο τράπεζες (μαζί με τη Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων) θα κατέχουν πάνω από 2/3 του συνολικού ενεργητικού του τομέα των μικρότερων τραπεζών στην  Ελλάδα, ο οποίος ήδη παρουσιάζει έναν από τους υψηλότερους βαθμούς συγκέντρωσης μεταξύ των χωρών της ζώνης του ευρώ.

    Και τόνισε χαρακτηριστικά: Αυτή τη στιγμή δεν θεωρούμε ότι  χρειάζονται  περαιτέρω συγχωνεύσεις και εξαγορές στον τομέα των μικρότερων τραπεζών, αλλά δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο να γίνουν ενέργειες από πολύ μικρές τράπεζες πέρα από την Τράπεζα Αττικής και την Παγκρήτια.

    Σε ότι αφορά τώρα την Παγκρήτια Τράπεζα, αναμένεται από την Τράπεζα της Ελλάδος το fit & proper για τα νέα πρόσωπα που θα στελεχώσουν το Διοικητικό Συμβούλιο. Και αυτός είναι ο λόγος που πάει πίσω η σύγκληση της γενικής συνέλευσης για αλλαγές στο ΔΣ, ύστερα από αίτημα της Lyctos Group.

    Ο επικεφαλής της Egon Zehnder κ. Ανδρέας Γαβρηιλίδης, αναμένεται να προτείνει τα πρόσωπα που θα αναλάβουν την προσωρινή διοίκηση της Παγκρήτιας.

    Μάλιστα οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υποψήφιες για τη θέση είναι δύο τραπεζίτισσες και 2 τραπεζίτες. 

     

    Διαβάστε επίσης

    Στουρνάρας: Οι εκλογές δεν θα επηρεάσουν την απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας

    Εθνική Τράπεζα: Έκλεισε το deal με την Epsilon Net – Αποκτά ποσοστό 7,5% με τίμημα €7,4/μετοχή

    Βλαχόπουλος (Τράπεζα Πειραιώς): Σημαντικός ο ρόλος των τραπεζών για την ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση των πελατών σε θέματα ESG



    ΣΧΟΛΙΑ