Τράπεζες

Αντιδράσεις του συνδέσμου των χρηματιστών για τις προμήθειες στην ΑΜΚ της Πειραιώς- Επιστολή στον Μεγάλου

Τράπεζα Πειραιώς

Τράπεζα Πειραιώς


Ζωηρές αντιδράσεις από την πλευρά του συνδέσμου των χρηματιστών, προκαλεί η διαχείριση των προμηθειών που συνοδεύουν την κεφαλαιακή αύξηση των 1,38 δις της τράπεζας Πειραιώς.

Μάλιστα, νωρίτερα σήμερα το μεσημέρι, ο ΣΜΕΧΑ κοινοποίησε επιστολή προς τον CEO της τράπεζας Χρήστο Μεγάλου. Τονίζοντας ότι θα πρέπει να επανεξετάσει την απόφασή του, έτσι ώστε να υπάρξει ισότιμη μεταχείριση όλων των χρηματιστηριακών εταιρειών που δραστηριοποιήθηκαν για την επιτυχημένη κεφαλαιακή αύξηση.

Όπως αναφέρει ο ΣΜΕΧΑ, οι αμοιβές ξένων των χρηματοοικονομικών συμβούλων είναι 61 εκατ. ευρώ ( το 4,42% επί των αντληθέντων κεφαλαίων) ενώ στην περίπτωση των χρηματιστηριακών εταιρειών, που κάλυψαν το 30% της έκδοσης ( εξαιρουμένου του τμήματος που αφορά τους βασικούς επενδυτές) δεν έχει προβλεφθεί καμία αμοιβή.

Απευθυνόμενος προς τον CEO της τράπεζας, ο σύνδεσμος των χρηματιστών αναφέρει στην επιστολή του:

‘’Αναφορικά με την εν’  εξελίξει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της εισηγμένης εταιρίας ΠΕΙΡΑΙΩΣ FINANCIAL HOLDINGS, θα θέλαμε να εκφράσουμε την έντονη δυσαρέσκεια και προβληματισμό του συνόλου των μελών μας, όπως εκφράσθηκε στη χθεσινή Γενική Συνέλευση του ΣΜΕΧΑ, αλλά και μη μελών μας που διαθέτουν σημαντική παρουσία στην ελληνική κεφαλαιαγορά (Optima Bank), σχετικά με την μη ύπαρξη οποιασδήποτε αμοιβής εκ μέρους της εταιρία σας, για τα κεφάλαια που θα προκύψουν από την  συμμετοχή  των πελατών μας στη δημόσια προσφορά που διενεργείται στην Ελλάδα.

Η αύξηση με τον τρόπο που διενεργείται (μη ύπαρξη διαπραγματεύσιμου δικαιώματος) αποτελεί – τόσο στην ελληνική όσο και στις διεθνείς κεφαλαιαγορές- κλασική περίπτωση συγκέντρωσης κεφαλαίων για την οποία προβλέπεται σχετική αμοιβή στις ΕΠΕΥ οι οποίες απευθύνονται σε πελάτες τους, στα πλαίσια της σχετικής επενδυτικής υπηρεσίας που προσφέρουν.

Η δημόσια προσφορά που λαμβάνει χώρα στην Ελλάδα αποτελεί ένα σημαντικό τμήμα της συνολικής αύξησης του κεφαλαίου σας, απευθύνεται σε ημεδαπούς επενδυτές – Ιδιώτες και Ειδικούς- η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων είναι πελάτες των ελληνικών ΕΠΕΥ. Για το σημαντικό αυτό τμήμα της αύξησης, δεν προβλέπεται καμία αμοιβή προς τις δραστηριοποιούμενες ΕΠΕΥ.

Σε αντίθεση, η Ιδιωτική τοποθέτηση που απευθύνεται σε ξένους επενδυτές, εξαιρουμένων των Cornerstone Investors, θα καλύψει περίπου το 30% της συνολικής έκδοσης, όπου σύμφωνα με το ΕΔ οι αμοιβές των χρηματοοικονομικών συμβούλων σας θα ανέλθουν σε 61 εκ ευρώ.

Η έγκαιρη και πλήρης συγκέντρωση – διεκπεραίωση από τα μέλη μας του συνόλου των σχετικών αιτήσεων πελατών τους, αποτελεί καθοριστικό παράγοντα επιτυχούς ολοκλήρωσης της δημόσιας προσφοράς, αλλά ταυτόχρονα συνεπάγεται αυξημένα  διαχειριστικά κόστη  τα οποία καλούνται να πληρώσουν τα μέλη μας με μηδενική ανταπόδοση.

Στο πρόσφατο παρελθόν σε αντίστοιχες περιπτώσεις, και πάντα στο πλαίσιο της διεθνούς πρακτικής, υπήρχε αμοιβή η οποία εξαρτάτο από το είδος των υπό συγκέντρωση κεφαλαίων (Equity ή debt).

Λαμβάνοντας υπόψιν ότι ένα σημαντικό τμήμα της συνολικής έκδοσης- περίπου το 1/3 -εξαιρουμένων της συμμετοχής του ΤΧΣ και των Cornerstone Investors – θα προέλθει από τους Έλληνες επενδυτές –ιδιώτες και θεσμικούς- οι οποίοι σε μεγάλο ποσοστό θα εγγραφούν μέσω των μελών μας, παρακαλούμε όπως επανεξετάσετε την απόφαση σας και προβείτε στις δέουσες ενέργειες για την ισότιμη μεταχείριση όλων των ΕΠΕΥ που δραστηριοποιήθηκαν στην επιτυχή ολοκλήρωση της κεφαλαιακής ενίσχυσης της Τράπεζας.’’

Διαβάστε επίσης

Πέντε φορές μέχρι στιγμής η κάλυψη της Πειραιώς στο εξωτερικό – Αναμένεται ισχυρή υπερκάλυψη

Τα «στοιχήματα» για τη μετοχή της Πειραιώς και τα περιθώρια απεγκλωβισμού για Πόλσον, Μυστακίδη, Τ.Χ.Σ.


ΣΧΟΛΙΑ