Τράπεζες

Πέντε φορές μέχρι στιγμής η κάλυψη της Πειραιώς στο εξωτερικό – Αναμένεται ισχυρή υπερκάλυψη

WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
  • Contributor
Χρήστος Μεγάλου, CEO Τρ. Πειραιώς

Χρήστος Μεγάλου, CEO Τράπεζα Πειραιώς


Περίπου 5 φορές είχε καλυφθεί χθες η έκδοση της Piraeus Financial Holdings στο εξωτερικό ενώ αναμένεται υπερκάλυψη έκπληξη σήμερα οπότε και θα κλείσει το βιβλίο προσφορών τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
Εγχωρίως κάθε επενδυτής  εγγράφεται για 1 τουλάχιστον μονάδα διαπραγμάτευσης (1 μετοχή) και με ανώτατο όριο το σύνολο νέων μετοχών, δηλαδή έως 1.200.000.000 νέες μετοχές.
Σήμερα αναμένεται να ανακοινωθεί η τελική τιμή διάθεσης των νέων μετοχών στο ΗΔΤ του Χρηματιστηρίου και στις 29.04.2021  θα δημοσιευτεί η αναλυτική  ανακοίνωση σχετικά με την έκβαση της δημόσιας προσφοράς.
Υπενθυμίζεται πως ανάμεσα στους νέους επενδυτές, σύμφωνα με πληροφορίες, συγκαταλέγονται οι οίκοι  BlackRock, Fidelity, Nordea.

Στις 7 Μαΐου ξεκινάει η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών.

 

Η αύξηση κεφαλαίου της τράπεζας θα φτάσει μέχρι τα 1,38 δισ. ευρώ εκ των οποίων το 85% ή ποσό έως 1,17 δισ. ευρώ διατίθεται σε ξένους επενδυτές και το 15% ή ποσό έως 207 εκατ. ευρώ σε εγχώριους επενδυτές.

Το ΤΧΣ σύμφωνα με επιστολή του προς την τράπεζα, «εξέφρασε την πλήρη στήριξή του στην Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου και ενημέρωσε για την απόφασή του να εγγραφεί για την απόκτηση αριθμού τόσων Νέων Μετοχών στη Διεθνή Προσφορά ώστε, κατόπιν της ολοκλήρωσης της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου, το ΤΧΣ να κατέχει μεταξύ 27,0%, κατ’ ελάχιστον, και 33,0% κατά το μέγιστο, του συνόλου των κοινών μετά ψήφου μετοχών του Εκδότη, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που κατέχει με περιορισμένα δικαιώματα ψήφου».

Ωστόσο θεωρείται γνωστό πως το ΤΧΣ δεν πρόκειται να ξεπεράσει σε ποσοστό το 26%
Από τη διεθνή προσφορά ποσό τα 380 εκατ. ευρώ (περίπου το 32%) είναι ήδη καλυμμένα από cornerstone επενδυτές: Τζον Πόλσον (265 εκατ.), Helikon Investment (75 εκατ.) και Αρ. Μυστακίδης (40 εκατ. ευρώ).
Μετά την ολοκλήρωση της αύξησης ο Τζον Πόλσον θα είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της τράπεζας με ποσοστό άνω του 18% ενώ σημειώνεται ότι το Helikon έχει πραγματοποιήσει μεγάλη επένδυση και την Eurobank.


ΣΧΟΛΙΑ