• Τράπεζες

    Ανοιξε η συζήτηση με τους Θεσμούς για την τύχη του ΤΧΣ

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Πάνω: Παύλος Μυλωνάς - Χρήστος Σταϊκούρας - Χρήστος Μεγάλου Κάτω: Βασίλης Ψάλτης - Γιώργος Ζαββός - Φωκίων Καραβίας

    Πάνω: Παύλος Μυλωνάς – Χρήστος Σταϊκούρας – Χρήστος Μεγάλου Κάτω: Βασίλης Ψάλτης – Γιώργος Ζαββός – Φωκίων Καραβίας


    Και επισήμως περίπου άνοιξε χθες η συζήτηση με τους Θεσμούς για το κεφάλαιο «Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας» (ΤΧΣ), τις αρμοδιότητές του, αλλά κυρίως τον τρόπο με τον οποίον θα διαμορφωθεί από εδώ και πέρα η στρατηγική του με στόχο σε ένα εύρος χρόνου να υλοποιηθεί η έξοδος του Ταμείου από τις τράπεζες.

    Αυτό αποτέλεσε ένα από  τα κυριότερα θέματα της τραπεζικής ατζέντας που συζητήθηκε μεταξύ κυβέρνησης και Θεσμών που εκπροσωπήθηκαν σε ανώτερο επίπεδο.

    Όλα είναι ανοιχτά στο τραπέζι της συζήτησης για την τύχη του Ταμείου, ενώ πολύ σύντομα θα έχουμε πλέον και την απόφαση για τον νέο διευθύνοντα σύμβουλο.

    Τα σημαντικότερα θέματα συζήτησης μεταξύ Θεσμών και κυβέρνησης με αντικείμενο την τραπεζική ατζέντα και εκτός του ΤΧΣ ήταν:

    Σχέδιο «Ηρακλής»

    Ο «Ηρακλής» ήταν ένα από τα σημαντικά θέματα τα οποία τέθηκαν σε επίπεδο συζήτησης, κυρίως ως προς την προοπτική του νέου, δεύτερου σχήματος, αλλά και σε απολογιστικό επίπεδο, καθώς εξετάστηκε ως το μοναδικό εργαλείο που μπορεί να οδηγήσει σε αποτελεσματική μείωση του όγκου των «κόκκινων» δανείων.

    Το οικονομικό επιτελείο επιβεβαίωσε το γεγονός πως μέσα στο 2021 οι τρεις από τις τέσσερις τράπεζες θα επιτύχουν μονοψήφιο ποσοστό Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (NPEs), ενώ όλες οι τράπεζες θα βρεθούν πολύ κοντά στους κοινοτικούς μέσους όρους το 2022.

    Σε ό,τι αφορά τα μορατόρια και τα νέα «κόκκινα» δάνεια, ο προβληματισμός περιορίζεται αισθητά, καθώς οι τραπεζίτες διαβεβαιώνουν πως στην παρούσα φάση αυτά δεν πρόκειται να ξεπεράσουν τα 5 δισ. ευρώ.

    Αλλαγές στον «Ηρακλή» επί τη βάση των όσων ζήτησαν οι τράπεζες μπορεί να εξεταστούν, στον βαθμό που δεν επηρεάζουν την ρήτρα του state aid, ξεκαθάρισε η κυβέρνηση στους Θεσμούς.

    Αναβαλλόμενος φόρος

    Ο αναβαλλόμενος φόρος απασχόλησε τους Θεσμούς.

    Η αντιμετώπιση του DTC θα γίνει μέσα από την αναβάθμιση της κεφαλαιακής βάσης των τραπεζών που εξυγιαίνουν τους ισολογισμούς τους και αναμένουν σταδιακή οργανική κερδοφορία. Μέχρι τότε το θέμα αντιμετωπίζεται μέσα από το hive down.

    Πτωχευτικός κώδικας

    Σε ό,τι αφορά τον πτωχευτικό κώδικα, οι Θεσμοί δεν αναφέρθηκαν στο θέμα του φορέα.

    Ιδιαίτερα ικανοποιημένοι έδειξαν από την εξέλιξη σχετικά με την επικαιροποίηση του νόμου Κατσέλη, όπου περίπου 2 στους 10, μην έχοντας επικαιροποιήσει τα στοιχεία τους, στέκονται εκτός νόμου. Δύο, λοιπόν, στις δέκα παλιές υποθέσεις του Νόμου Κατσέλη θεωρείται πως θα αποσυρθούν από τη δικαστική διεκδίκηση.

    Προβληματισμός για τη λειτουργία των δικαστηρίων και των πλειστηριασμών ετέθη, αλλά, εκτός της πρώτης κατοικίας, οι πλειστηριασμοί θα ξεκινήσουν εντός του Μαΐου.

    Γέφυρα Ι

    Ικανοποιημένοι έδειξαν οι θεσμοί και με τα απολογιστικά στοιχεία του «Γέφυρα Ι»

    • Υποβλήθηκαν 151,6 χιλιάδες αιτήσεις, εκ των οποίων 102,2 χιλιάδες αιτήσεις αφορούσαν επιλέξιμα δάνεια για επιδότηση.
    • Για 31,7 χιλιάδες εκκρεμεί η αξιολόγηση για το αν έχουν οι οφειλέτες έχουν επηρεαστεί από την Covid.
    • Για 10,1 χιλιάδες εκκρεμεί η συγκέντρωση των οικονομικών στοιχείων και της διασταύρωσης.
    • Για 7,6 χιλιάδες λείπει η άρση του απορρήτου για όλα τα μέλη της οικογένειας και περίπου 100 εκατ. επιδότηση έχουν ήδη διατεθεί από το κράτος κατά την περίοδο από τον Νοέμβριο του 2020 ως τις 31.3.21.

    Διαβάστε επίσης:

    Τράπεζα Πειραιώς – ΑΜΚ: Με €265 εκατ. ο Πόλσον, €75 εκατ. το Helicon και €40 εκατ. ο Τέλης Μυστακίδης

    Εθνική Ασφαλιστική: Όλα έτοιμα για την έκτακτη Γενική Συνέλευση της Εθνικής Τράπεζας



    ΣΧΟΛΙΑ