Ο Μάικλ Μπέρι, γνωστός από το βιβλίο και την ταινία «The Big Short», έχει ανοίξει «πόλεμο» εναντίον μερικών από τους μεγαλύτερους τεχνολογικούς κολοσσούς του κόσμου –  και τώρα ήρθε η σειρά του Έλον Μασκ.

Ο γνωστός επενδυτής χαρακτήρισε την Tesla «γελοία υπερτιμημένη» σε ανάρτησή του στο Substack αργά το βράδυ της Κυριακής, αφού προηγουμένως είχε δημοσιοποιήσει στοιχήματα κατά των Nvidia και Palantir.

1

«Η κεφαλαιοποίηση της Tesla σήμερα είναι γελοία υπερτιμημένη εδώ και πολύ καιρό», έγραψε ο Μπέρι, προσθέτοντας ότι αναμένει πως το πακέτο αποδοχών του Μασκ ύψους 1 τρισ. δολαρίων θα συνεχίσει να αραιώνει τις μετοχές της εταιρείας.

«Παρεμπιπτόντως, η “λατρεία του Έλον” ήταν πλήρως υπέρ των ηλεκτρικών αυτοκινήτων μέχρι που εμφανίστηκε ο ανταγωνισμός, μετά πλήρως υπέρ της αυτόνομης οδήγησης μέχρι που εμφανίστηκε ο ανταγωνισμός, και τώρα είναι πλήρως υπέρ των ρομπότ — μέχρι να εμφανιστεί ο ανταγωνισμός», πρόσθεσε ο διάσημος επενδυτής.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Μπέρι στοχεύει την Tesla. Το 2021 είχε στοιχηματίσει κατά μετοχών αξίας 530 εκατ. δολαρίων, αλλά αποχώρησε λίγους μήνες αργότερα, λέγοντας στο CNBC ότι επρόκειτο «μόνο για ένα trade».

Η Tesla και οι επικριτές της

Ο Μπάρι δεν είναι ο πρώτος που χαρακτηρίζει την Tesla υπερτιμημένη. Οι μετοχές της εταιρείας διαπραγματεύονται πάνω από 250 φορές τα κέρδη της, πολύ υψηλότερα από άλλους κατασκευαστές αυτοκινήτων. Ο επίσης διάσημος short-seller Τζιμ Τσάνος είχε δηλώσει το 2023 ότι η Tesla ήταν υπερτιμημένη.

Παρά μια μικρή αναταραχή που σχετιζόταν με το DOGE στις αρχές του έτους, οι μετοχές της Tesla έχουν αυξηθεί 11% το 2025, καθώς οι επενδυτές χαιρέτισαν την κυκλοφορία των robotaxi.

Ο Μασκ έχει επιτεθεί στους επικριτές και στους short sellers, προβλέποντας ότι η Tesla θα γίνει η πιο πολύτιμη εταιρεία στον πλανήτη.

Το πακέτο αποδοχών του δισεκατομμυριούχου ύψους 1 τρισ. δολαρίων, που εγκρίθηκε πρόσφατα από τους μετόχους, εξαρτάται από την άνοδο της κεφαλαιοποίησης της εταιρείας τα επόμενα δέκα χρόνια στα 8,5 τρισ. δολάρια — σχεδόν διπλάσια από την αξία της Nvidia.

Η Tesla συνεχίζει να κυριαρχεί στην αγορά EV των ΗΠΑ, με μερίδιο περίπου 41% τον Αύγουστο, αν και η ποσοστιαία συμμετοχή έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια λόγω της εισόδου περισσότερων ανταγωνιστικών ηλεκτρικών μοντέλων.

Ο Μασκ δήλωσε ότι τα robotaxi και το ρομπότ Optimus είναι το μέλλον της εταιρείας. Ωστόσο, η Tesla αντιμετωπίζει έντονο ανταγωνισμό και σε αυτούς τους τομείς, από εταιρείες όπως η Waymo της Google και η κινεζική startup ρομποτικής Unitree.

 

Διαβάστε επίσης 

Η Stellantis στηρίζει τον Μερτς: Οι πιο ευέλικτοι στόχοι εκπομπών αερίων θα φέρουν ξανά την ανάπτυξη 

Nvidia: Επένδυσε $2 δισ. στον κολοσσό σχεδιασμού τσίπ Synopsys

Eli Lilly: Συνεχίζεται ο «πόλεμος» με τη Novo Nordisk – Νέα πτώση τιμής για το Zepbound