• Τράπεζες

    Ανοίγουν τα χαρτιά τους κυβέρνηση και τραπεζίτες για το 2021 – Τι θα συζητήσουν στη σημερινή τηλεδιάσκεψη

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Πάνω: Παύλος Μυλωνάς - Χρήστος Σταϊκούρας - Χρήστος Μεγάλου Κάτω: Βασίλης Ψάλτης - Γιώργος Ζαββός - Φωκίων Καραβίας

    Πάνω: Παύλος Μυλωνάς – Χρήστος Σταϊκούρας – Χρήστος Μεγάλου Κάτω: Βασίλης Ψάλτης – Γιώργος Ζαββός – Φωκίων Καραβίας


    Το πλαίσιο πάνω στο οποίο θα κινηθούν το 2021 οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, πρόκειται να συζητήσει σήμερα στις 9 το πρωί ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο υφυπουργός Γιώργος Ζαββός με τους κ.κ. Χρήστο Μεγάλου της Τράπεζας Πειραιώς, Παύλο Μυλωνά της Εθνικής, Βασίλη Ψάλτη της Alpha και Φωκίωνα Καραβία της Eurobank.

    Η ατζέντα της συζήτησης που θα γίνει μέσω τηλεδιάσκεψης, περιλαμβάνει σύμφωνα με πληροφορίες του mononews.gr, τις εξελίξεις ύστερα από το τελευταίο Eurogroup για επέκταση του προγράμματος «Ηρακλής», τη συνέχιση των μορατόριουμ, το νέο πτωχευτικό.

    Στο Eurogroup επιβραβεύτηκε η προσπάθεια για μείωση των «κόκκινων» δανείων και δόθηκε το «πράσινο φως» για την παράταση του. Οι συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την DGComp για το πρόγραμμα «Ηρακλής ΙΙ», θα ξεκινήσουν μέσα στον Ιανουάριο, ώστε να τεθεί σε εφαρμογή τον Μάιο.

    Το γεγονός ότι μέσα σε ένα χρόνο τα NPEs των συστημικών τραπεζών μειώθηκαν κατά 31 δισ. ευρώ, χωρίς δημοσιονομικό κόστος, ήταν ο καταλύτης για την παράταση του. Πρόκειται για δάνεια που τιτλοποιήθηκαν και πωλούνται σε επενδυτές.

    Στην συνάντηση των υπουργών με τους CEOs θα μπει το πλαίσιο πάνω στο οποίο θα κινηθεί ο «Ηρακλής ΙΙ».

    Το άλλο θέμα που θα συζητηθεί είναι αυτό της παράτασης των μορατόριουμ μέχρι τις 31 Μαρτίου 2021. Οι δυσμενείς συνέπειες της πανδημίας συνεχίζονται και οι τράπεζες θα παρατείνουν τις αναστολές πληρωμών. Όμως ο SSM, στον οποίο θα υποβάλλουν νέα σχέδια μείωσης των NPEs οι τράπεζες, εστιάζει στο θέμα της πανδημίας και έχει ζητήσει από τα πιστωτικά ιδρύματα να «μετρήσουν» και να διαχωρήσουν το ύψος των covid προβλέψεων, ειδικά για τα δάνεια που βρίσκονται σε αναστολή πληρωμών και για πόσα από αυτά θα ληφθούν προβλέψεις.

    Το άλλο θέμα έχει να κάνει με την εφαρμογή του νέου πτωχευτικού νόμου, που είναι γνωστός ως Δεύτερη Ευκαιρία, καθώς το lockdown και η παράταση στις αναστολές πληρωμών, μεταθέτουν την εφαρμογή του για το φθινόπωρο του 2021.

    Διαβάστε επίσης:

    Eurobank: Και επίσημα αναπληρωτής CEO o Ανδρέας Αθανασόπουλος – Νέο μέλος του ΔΣ η Cinzia Basile

    Τράπεζα Πειραιώς: Η ΕΓΣ των μετόχων ενέκρινε το σχέδιο εταιρικού μετασχηματισμού

    ΕΚΤ: Αμετάβλητα τα επιτόκια – Αυξάνει το PEPP για αγορές ομολόγων κατά 500 δισ.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ