• Οικονομία

    ΕΚΤ: Αμετάβλητα τα επιτόκια – Αυξάνει το PEPP για αγορές ομολόγων κατά 500 δισ.

    • NewsRoom
    H ΕΚΤ οδήγησε σε ράλι τα ελληνικά ομόλογα-Υποχώρησαν οι αποδόσεις

    Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ (Wikimedia Commons)


    Αμετάβλητα διατηρεί τα επιτόκια η ΕΚΤ, με το διοικητικό Συμβούλιο να αναμένει ότι τα βασικά επιτόκια θα παραμείνουν στα σημερινά ή χαμηλότερα επίπεδα έως ότου οι προοπτικές πληθωρισμού συγκλίνουν σε επίπεδα κοντά, αλλά κάτω από το 2%.

    Παράλληλα, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να αυξήσει το κονδύλιο του προγράμματος αγοράς έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση της πανδημίας (PEPP) κατά 500 δισεκατομμύρια ευρώ σε συνολικά 1,85 τρισ. ευρώ. Επιμήκυνε επίσης τον ορίζοντα για καθαρές αγορές στο πλαίσιο του PEPP (pandemic emergency purchase programme) έως τουλάχιστον το τέλος Μαρτίου 2022.

    Σε κάθε περίπτωση, η ΕΚΤ θα πραγματοποιήσει καθαρές αγορές έως ότου η κρίση λόγω κορονοϊού έχει τελειώσει.

    Η ΕΚΤ αποφάσισε να αναπροσαρμόσει τους όρους του προγράμματος στοχευμένης αναχρηματοδότησης TLTRO III, καθώς και να επεκτείνει ως τον Ιούνιο του 2020 τη διάρκεια των μέτρων χαλάρωσης των εγγυήσεων (collateral).

    Όσον αφορά το πρόγραμμα QE, οι καθαρές αγορές θα διατηρηθούν στα 20 δισ. ευρώ μηνιαίως, για όσο χρονικό διάστημα κριθεί αναγκαίο.

    Η ΕΚΤ δεν έχει μειώσει τα επιτόκια στη διάρκεια της πανδημίας και αυτό έπραξε και σήμερα. Οι επενδυτές προεξοφλούν προς το παρόν μια μείωση 10 μονάδων βάσης τον Δεκέμβριο του επόμενου έτους.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ