• Τράπεζες

    Alpha Bank: Ακόμα υψηλότερα βάζει τον στόχο για τη μείωση των κόκκινων δανείων – Πώς θα τα καταφέρει

    • NewsRoom
    Alpha Bank


    Κατά 1 δις ευρώ περίπου αυξάνει το στόχο για τη μείωση των κόκκινων δανείων η διοίκηση της Alpha Bank, προχωρώντας σε επιθετικότερη στρατηγική περιορισμού των NPE’s τόσο για το τρέχον έτος, αλλά και μέχρι το 2019. Συγκεκριμένα ο στόχος μείωσης στα NPEs από 26 δις ευρώ που ήταν για φέτος μειώνεται περαιτέρω στα 25,1 δις ευρώ.

    Τους αναθεωρημένους πιο φιλόδοξους στόχους παρουσίασε χθες η διοίκηση της τράπεζας κατά τη διάρκεια του conference call, παρουσιάζοντας και τα αποτελέσματα του Σεπτεμβρίου, με βάση τα οποία τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα διαμορφώθηκαν στα 26,8 δισ. ευρώ από 26,9 δισ. ευρώ που ήταν στοχοθεσία για την τράπεζα, χαμηλότερα δηλαδή κατά 100 εκατ. ευρώ.

    Για την επίτευξη του στόχου μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων μέχρι το τέλος του έτους υπολείπονται 1,7 δις ευρώ και η διοίκηση της Alpha εμφανίστηκε βέβαιη ότι θα είναι σε θέση να πετύχει το στόχο της. Στις κινήσεις που προγραμματίζονται είναι η πώληση χαρτοφυλακίου δανείων χωρίς εξασφαλίσεις ύψους 2,5 δις ευρώ που θα συμπεριληφθεί στα αποτελέσματα του 2017.

    Παράλληλα, ο στόχος μείωσης των NPΕs μέχρι το τέλος του 2019 από τα 17,5 δις ευρώ διαμορφώνεται χαμηλότερα και συγκεκριμένα στα 16,8 δις ευρώ, καθώς το μίγμα για την επίτευξή του περιλαμβάνει πλέον 5,8 δις ευρώ σε ρευστοποιήσεις και πωλήσεις από και 4 δις ευρώ που ήταν ο αρχικός στόχος.
    Στο τρίτο τρίμηνο τα δάνεια σε καθυστέρηση στην Ελλάδα μειώθηκαν κατά 283 εκατ. ευρώ μετά από διαγραφές. Αντίστοιχα κατά 211 εκατ. ευρώ μειώθηκαν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα μετά από διαγραφές. Οι συσσωρευμένες προβλέψεις διαμορφώθηκαν σε 15 δις ευρώ και αντιστοιχούν στο 25,6% του δανειακού χαρτοφυλακίου.

    Σημαντικό κατά τη διοίκηση της Alpha Bank είναι το γεγονός ότι στο stress test θα εφαρμοστεί κοινή μεθοδολογία για όλες τις ευρωπαϊκές τράπεζες, μεταξύ των οποίων και οι Ελληνικές και ότι η μόνη διαφορά θα είναι ο χρόνος εκτέλεσης του τεστ, εξαιτίας της λήξης του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018. Η δοκιμασία θα λάβει υπόψη τα στοιχεία ισολογισμού με ημερομηνία το τέλος του 2017 και την τρίτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου θα σταλούν τα στοιχεία στον Επόπτη

    Σε ότι αφορά στους πλειστηριασμούς, η διοίκηση της Alpha Bank ανέφερε ότι περιμένει περίπου 70 φυσικούς και ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς μέχρι το τέλος του έτους και περίπου 2.000 πλειστηριασμούς το 2018 σε υψηλής αξίας περιπτώσεις ακινήτων.

    Τέλος, η εξάρτηση από το Ευρωσύστημα μειώνεται σταδιακά και κινείται στα 10,5 δις ευρώ το Νοέμβριο εκ των οποίων τα 3,2 δις ευρώ από την ΕΚΤ και 7,3 δις ευρώ από τον ELA.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Alpha Bank: Στα 153,5 εκατ. τα καθαρά κέρδη – Αποδίδει η στρατηγική Μαντζούνη

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τράπεζα Πειραιώς: Πώς σκοπεύει να μειώσει κατά 12 δισ. ευρώ τα κόκκινα δάνεια έως το 2019

     



    ΣΧΟΛΙΑ