• Τράπεζες

    Alpha Bank: Στα 153,5 εκατ. τα καθαρά κέρδη – Αποδίδει η στρατηγική Μαντζούνη

    • NewsRoom
    Δημήτρης Μαντζούνης Alpha Bank

    Δημήτρης Μαντζούνης,. Διευθύνων σύμβουλος Alpha Bank


    Καθαρά κέρδη 153,5 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε η Alpha Bank για το εννεάμηνο του 2017 – μια σημαντική επιτυχία από την πλευρά της τράπεζας, αφού ανακοινώνει κερδοφόρο αποτέλεσμα για πέμπτο τρίμηνο στη σειρά.

    Συμπεριλαμβανομένων των επιπτώσεων των ζημιών από διακοπείσες δραστηριότητες, τα κέρδη μετά από φόρους διαμορφώθηκαν στα 85,1 εκατ. ευρώ.

    Επίσης, η τράπεζα ανακοίνωσε ότι διαθέτει ισχυρή κεφαλαιακή βάση, με Δείκτη Κεφαλαίων Κοινών Μετοχών της Κατηγορίας 1 (CET1) 17,8%. Τα Ενσώματα Ίδια Κεφάλαια διαμορφώθηκαν σε 9 δισ. ευρώ, που είναι και το υψηλότερο επίπεδο μεταξύ των ελληνικών τραπεζών.

    Τα κύρια αποτελέσματα προ προβλέψεων ανήλθαν σε 931,8 εκατ. ευρώ στο 9μηνο, αυξημένα κατά 4,8% σε ετήσια βάση.

    Τα λειτουργικά έξοδα μειώθηκαν κατά 2,5% σε ετήσια βάση και διαμορφώθηκαν στο 9μηνο σε 848,6 εκατ. ευρώ. Ο Δείκτης Εξόδων/Εσόδων διαμορφώθηκε σε 46,6% έναντι 48,1% στο 9μηνο του 2016.

    Τα υπόλοιπα καταθέσεων για τον Όμιλο αυξήθηκαν κατά 0,8 δισ. ευρώ και ανήλθαν στο τέλος του Σεπτεμβρίου του 2017 σε 33,9 δισ. ευρώ, έναντι 33,1 δισ. ευρώ στο τέλος του Ιουνίου του 2017.

    Η χρηματοδότηση από τις Κεντρικές Τράπεζες μειώθηκε περαιτέρω κατά 3,4 δισ. ευρώ το γ ́ τρίμηνο του 2017 και συνολικά 6,8 δισ. ευρώ το εννεάμηνο του 2017. Τον Νοέμβριο του2017, η χρηματοδότηση της Τραπέζης μέσω του ELA διαμορφώθηκε σε 7,3 δισ. ευρώ.
    Τα δάνεια σε καθυστέρηση στην Ελλάδα μειώθηκαν κατά 0,3 δισ. ευρώ σε τριμηνιαία βάση. Αντιστοίχως, τα Μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα μειώθηκαν κατά 0,2 δισ. ευρώ το γ’ τρίμηνο του 2017.
    Οι προβλέψεις για την κάλυψη πιστωτικού κινδύνου ανήλθαν σε  761,7 εκατ. ευρώ το 9μηνο, μειωμένες κατά 11,9% σε ετήσια βάση, και αντιστοιχούν σε 171 μονάδες βάσεως.

    Όπως δήλωσε ο ∆ιευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank ∆ημήτριος Π. Μαντζούνης:

    «Η Alpha Bank επέτυχε κερδοφόρο αποτέλεσμα για πέμπτο συνεχές τρίμηνο, σύμφωνα με τους τεθέντες στόχους και τον στρατηγικό μας σχεδιασμό, διατηρώντας υψηλή λειτουργική κερδοφορία, παρά την απομόχλευση του ισολογισμού, και συνεχίζοντας τη συνετή διαχείριση του κόστους.

    Επιπλέον, κατ’ εφαρμογήν του σχεδίου μας, τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα μειώθηκαν περαιτέρω, ενώ ο ρυθμός μειώσεώς τους αναμένεται να επιταχυνθεί κατά τα επόμενα τρίμηνα, καθώς αποδίδουν οι διαρθρωτικές λύσεις που εφαρμόζουμε για την περαιτέρω εξυγίανση του ισολογισμού. Η χρηματοδοτική βάση της Τραπέζης βελτιώθηκε σημαντικά κατά το τρίτο τρίμηνο του 2017, καθώς συνεχίσθηκε η αύξηση των υπολοίπων καταθέσεων και η μείωση της χρηματοδοτήσεως από τον Έκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας της Τραπέζης της Ελλάδος. Η ισχυρή κεφαλαιακή μας θέση, με ∆είκτη Κεφαλαίων Κοινών Μετοχών της Κατηγορίας 1 στο 17,8%, τον υψηλότερο μεταξύ των ελληνικών τραπεζών, συμβάλλει στην επιτυχή εφαρμογή του επιχειρησιακού μας σχεδίου».



    ΣΧΟΛΙΑ