• Τράπεζες

    Αυστηρότερες διαδικασίες για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος θεσπίζει η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Aυστηρότερες διαδικασίες για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος θεσπίζει η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών


    Η καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας είναι το βασικό πεδίο στο οποίο η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών με συνεχείς ενέργειές της θα εξελίσσει τις μεθόδους ελέγχου.

    Έτσι νέα διαβούλευση διαμορφώνει καινούριες κατευθυντήριες γραμμές οι οποίες περιλαμβάνουν ελέγχους όχι μόνον σε ξεχωριστά τμήματα των πιστωτικών ιδρυμάτων αλλά και ελέγχους σε επίπεδα ομάδας και σε επίπεδα ομίλου. Η διαβούλευση με τους αρμόδιους φορείς σε όλη την Ευρώπη θα διαρκέσει μέχρι τις 2 Νοεμβρίου του 2021.

    Το σχέδιο κατευθυντήριων γραμμών πραγματεύεται συνολικά, για πρώτη φορά σε επίπεδο ΕΕ, ολόκληρη τη συγκρότηση διακυβέρνησης ενός σχεδίου που θα αντιμετωπίζει τις παράνομες δραστηριότητες.

    Οι υπάλληλοι συμμόρφωσης πρέπει να έχουν επαρκές επίπεδο αρχαιότητας, το οποίο συνεπάγεται την εξουσία να προτείνει, με δική τους πρωτοβουλία, όλα τα απαραίτητα ή κατάλληλα μέτρα για τη διασφάλιση της συμμόρφωσης και της αποτελεσματικότητας των εσωτερικών μέτρων στο διαχειριστικό όργανο με εποπτική και διαχειριστική λειτουργία.

    Με την επιφύλαξη της συνολικής και συλλογικής ευθύνης του διοικητικού οργάνου, το σχέδιο κατευθυντήριων γραμμών διευκρινίζει επίσης τα καθήκοντα και τον ρόλο του μέλους του διοικητικού συμβουλίου ή του ανώτερου διευθυντή στις περιπτώσεις δεν υπάρχει διοικητικό συμβούλιο, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την καταπολέμηση των περιστατικών ξεπλύματος και για το ρόλο των υπαλλήλων συμμόρφωσης. Καθώς οι πληροφορίες που φθάνουν στον φορέα διαχείρισης πρέπει να είναι επαρκώς περιεκτικές ώστε να καθίσταται δυνατή η τεκμηριωμένη λήψη αποφάσεων, το σχέδιο κατευθυντήριων γραμμών ορίζει ποιες πληροφορίες πρέπει να περιλαμβάνονται τουλάχιστον στην έκθεση δραστηριοτήτων του υπευθύνου συμμόρφωσης για την αντιμετώπιση της καταπολέμησης περιστατικών ξεπλύματος.

    Οι διατάξεις των σχεδίων κατευθυντήριων γραμμών έχουν σχεδιαστεί για να εφαρμόζονται με αναλογικό τρόπο, λαμβάνοντας υπόψη την ποικιλομορφία των φορέων εκμετάλλευσης του χρηματοπιστωτικού τομέα που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της οδηγίας για την καταπολέμηση και την προστασίας από κινδύνους.

    Διαβάστε επίσης

    Στα κρατικά ταμεία τα πρώτα 4 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης στο τέλος της εβδομάδας
    Η Alpha Bank πούλησε τον τομέα καρτών – Συμφωνία με Nexi
    Άρθρο παρέμβαση: Εθνική Τραπεζική το μήνα Αύγουστο



    ΣΧΟΛΙΑ