• Τράπεζες

    Το σχέδιο της Eurobank για την Ελληνική Τράπεζα και η είσοδος σε Ινδία και Μέση Ανατολή

    Φωκίων Καραβίας-Σταύρος Ιωάννου- Μιχάλης Λούης

    Φωκίων Καραβίας-Σταύρος Ιωάννου- Μιχάλης Λούης


    Στην σημασία της Κύπρου –και της Ελληνικής Τράπεζας- για την είσοδο δυναμικών επιχειρήσεων της Μέσης Ανατολής της Ινδίας στην ΕΕ, αναφέρθηκε ο CEO Eurobank Φωκίων Καραβίας, μιλώντας σε ομάδα Κυπρίων δημοσιογράφων που επισκέφθηκαν την Αθήνα.

    Και εστίασε στη δυναμική της συγχώνευσης της Eurobank Κύπρου με την Ελληνική Τράπεζα, της οποίας κατέχει το 55% και πρόκειται μόλις ληφθούν οι απαραίτητες εγκρίσεις από τα εποπτικές αρχές να υποβάλλει δημόσια προσφορά.

    Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Καραβίας:  η Κύπρος μπορεί να αποτελέσει μία βάση για την ανάπτυξη εργασιών και τη συνεργασία της Eurobank ως ομίλου με τις δυναμικές οικονομίες της Μέσης Ανατολής και της Ινδίας, οι οποίες αναμένεται να έχουν πολύ ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης. Και συμπλήρωσε πως: «Ειδικά η Κύπρος μπορεί να προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα και να γίνει μια πύλη εισόδου όσον αφορά την εγκατάσταση επιχειρήσεων από τη Μέση Ανατολή και την Ινδία στην Κύπρο και να αποτελέσει τη βάση εργασιών που θέλουν να αναπτύξουν στην ΕΕ». Και πρόσθεσε με έμφαση: Ακόμη ένα μικρό ποσοστό των εταιρειών αυτών να φέρουμε στην Κύπρο θα είναι ένα πολύ μεγάλο πλεονεκτήματα για την οικονομία της χώρας.

    Μάλιστα ο κ. Καραβίας σημείωσε με έμφαση πως η επένδυση στην Ελληνική Τράπεζα αποτελεί «ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές της κυπριακής  οικονομίας» και υπογράμμισε πως είναι η μεγαλύτερη επένδυση που έγινε σε μετρητά, καθώς θα ξεπεράσει τα 800 εκατ. ευρώ.

    Εξάλλου η Ελληνική Τράπεζα θα αποτελέσει βραχίονα της Eurobank και βασικό μοχλό για την επίτευξη του στρατηγικού στόχου της που είναι μέχρι το 2026 το 50% της κερδοφορίας του ομίλου να προέρχεται από τις διεθνείς δραστηριότητες.

    Όπως είναι γνωστό η Eurobank έχει αποκτήσει το 55,3% της Ελληνικής Τράπεζας, και βρίσκεται εν αναμονή των εγκρίσεων από τις εποπτικές αρχές (την ΕΚΤ και την Κεντρική τράπεζα Κύπρου) για να προχωρήσει σε δημόσια προσφορά. Κάτι που αναμένεται να γίνει μέχρι το τέλος Ιουνίου.

    «Η επιθυμία μας είναι να προχωρήσουμε στη συγχώνευση των δύο τραπεζών, ωστόσο θα προχωρήσουμε όταν ωριμάσουν οι συνθήκες» σημείωσε ο κ. Καραβίας, διευκρινίζοντας πως θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία και με τους άλλους μετόχους της Ελληνικής, κυρίως την Demetra Holdings Plc, που κατέχει 21% των μετοχών.

    Ερωτηθείς δε για τις σχέσεις του με τους υπόλοιπους μετόχους της Ελληνικής Τράπεζας ο κ. Καραβίας ανέφερε χαρακτηριστικά πως έχει  «άριστες σχέσεις»  με τους άλλους μεγάλους μετόχους της τράπεζας και συμπλήρωσε:

    «Τους εκτιμώ ιδιαίτερα ως άτομα ως επιχειρηματίες, ως Προέδρους δημοσίων εταιρειών, θεωρώ ότι είναι ευφυείς άνθρωποι και δεν νομίζω ότι μια συζήτηση ανάμεσα σε ευφυείς ανθρώπους δεν θα καταλήξει σε κάποια συμφωνία στο τέλος που είναι προς όφελος του κοινού οργανισμού, που είναι μέτοχοι. Είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος για τη συνέχιση των ήδη άριστων σχέσεων που έχουμε».

    Και όπως τόνισε ο Σταύρος Ιωάννου, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank και επικεφαλής των διεθνών δραστηριοτήτων της:

    «Η Eurobank τράπεζα  συνώνυμη της εξωστρέφειας και της ανάπτυξης, υλοποιεί στοχευμένες πρωτοβουλίες για την περαιτέρω ενδυνάμωσης της παρουσίας της στις κύριες αγορές όπου δραστηριοποιείται, όπως είναι η Κύπρος και η Βουλγαρία.

    «Ειδικά η Κύπρος αναμένεται να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο ως ευρωπαϊκή πύλη εισόδου για επιχειρήσεις προερχόμενες από τη Μέση Ανατολή και την Ινδία».

    Υπενθύμισε πως είναι η μοναδική συστημική ελληνική τράπεζα με σημαντική παρουσία στο εξωτερικό και η πρώτη που προχώρησε στην αποεπένδυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

    Όπως είπε ο κ. Ιωάννου: Η ισχυρή παρουσία της Eurobank στις αγορές της περιοχής μας, συμβάλει κατά 37% περίπου στην κερδοφορία του 2023, και προκύπτει ως αποτέλεσμα της διορατικής στρατηγικής που μεθοδικά υλοποιεί η τράπεζα με απώτερο στόχο την ενίσχυση του περιφερειακού της ρόλου.

    Και σημείωσε πως η τράπεζα επενδύει διαρκώς στη βελτίωση των ψηφιακών και τεχνολογικών υποδομών της, με τις επενδύσεις σε τεχνολογίες αιχμής να ξεπερνούν τα 200 εκατ. ευρώ τα τελευταία 3 χρόνια.

    Από την πλευρά του ο Μιχάλης Λούης, Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank Κύπρου και επικεφαλής του private banking του ομίλου σημείωσε πως: Το επιχειρηματικό μας μοντέλο είναι αυτό που μας διαφοροποιεί από τους ανταγωνιστές μας, καθώς προσφέρουμε εξειδικευμένες λύσεις, βασισμένες στις ανάγκες των πελατών μας. Δραστηριοποιούμαστε σε πέντε βασικούς πυλώνες εργασιών και συγκεκριμένα, Corporate Banking, Wealth Management, International Business Banking, Global Markets και Affluent Banking.

    «Στόχος μας είναι να παραμείνουμε τράπεζα πρώτης επιλογής στους τομείς που δραστηριοποιούμαστε και να συνεχίσουμε την ανοδική μας πορεία. Τα οικονομικά αποτελέσματα του 2023 αναδεικνύουν τη δυναμική μας, καθώς καταγράφεται αυξημένη κερδοφορία, ενισχυμένη κεφαλαιακή επάρκεια και καλή ποιότητα δανειακού χαρτοφυλακίου. Δέσμευσή μας είναι να συνεχίσουμε να χρηματοδοτούμε την κυπριακή οικονομία να ενισχύουμε το επιχειρείν, την βιώσιμη ανάπτυξη αλλά και να ενδυναμώσουμε τη θέση της Κύπρου σαν ένα σημαντικό περιφερειακό κέντρο παροχής υπηρεσιών.»

    Διαβάστε επίσης

    Γιατί η Eurobank ανοίγεται σε Ινδία, Ισραήλ, Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

    Eurobank: Το σχέδιο Καραβία για παρουσία στο εξωτερικό – Σε ποιες χώρες ανοίγει γραφεία

    Μέσα από την Κύπρο το πέρασμα της Eurobank στην Ινδία



    ΣΧΟΛΙΑ