• Τράπεζες

    Eurobank: Το σχέδιο Καραβία για παρουσία στο εξωτερικό – Σε ποιες χώρες ανοίγει γραφεία

    Φωκίων Καραβίας, CEO Eurobank

    Φωκίων Καραβίας, CEO Eurobank


    Σε νέες αγορές επεκτείνει τις δραστηριότητες της η Eurobank, ανοίγοντας γραφεία αντιπροσωπείας σε Ινδία, Ισραήλ, Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, και καθιστά την Ελλάδα και την Κύπρο πύλη εισόδου για μεγάλες εταιρείες αυτών των χωρών, αλλά και ιδιώτες  που θέλουν να αποκτήσουν πρόσβαση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Ειδικότερα, σχεδιάζει να ανοίξει γραφεία στη Βομβάη, στο Ντουμπάι, στην Τζέντα και στο Τελ Αβίβ, ενώ στόχος της τράπεζας είναι το 40% της κερδοφορίας της να προέρχεται από το διεθνές δίκτυο της, στόχος που επιτυγχάνεται καθώς τα κέρδη αναμένεται να διαμορφωθούν στα 500 εκατ ευρώ, εκ των οποίων τα 100 εκατ. θα προέλθουν από την συμμετοχή της στην Ελληνική Τράπεζα.

    Δημόσια πρόταση

    Παράλληλα η Eurobank θα προχωρήσει σε δημόσια προσφορά για την απόκτηση της Ελληνικής Τράπεζας, πιθανόν μέσα στο καλοκαίρι και αφού λάβει τις απαραίτητες εγκρίσεις από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, την ΕΚΤ και την Κεντρική Τράπεζα Κύπρου για την συναλλαγή του περασμένου Αυγούστου, με την οποία ανεβάζει το ποσοστό της στην Ελληνική Τράπεζα στο 55,6%.

    Να σημειωθεί ότι σήμερα το 12% της Ελληνικής κατέχει το Σωματείο Εργαζομένων και ένα 25% το fund Δήμητρα. Εκτιμάται λοιπόν ότι με την δημόσια προσφορά η Eurobank  μπορεί να ανεβάσει το ποσοστό της στο 60% με 65%.

    Όταν ολοκληρωθεί η συναλλαγή για την Ελληνική η Eurobank  θα είναι η τράπεζα με assets 100 δισ. ευρώ (εκ των οποίων τα 20 δις θα προέλθουν από την Ελληνική).

    Μάλιστα όπως έχει δηλώσει ο Σταύρος Ιωάννου, αναπληρωτής CEO  της Eurobank: «Για να είμαστε επιτυχημένοι, πρέπει να αυξήσουμε το αποτύπωμά μας. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο όταν αυξηθούν οι αγορές στις οποίες δραστηριοποιείσαι».

    Σ΄αυτό το άνοιγμα προς τις νέες αγορές ο ρόλος της Κύπρου είναι καθοριστικός, καθώς το Δίκαιο της μεγαλονήσου όπως και των Ινδίας βασίζεται στο βρετανικό δίκαιο και αυτό δημιουργεί εμπιστοσύνη στους πλούσιους Ινδούς –υπολογίζεται ότι στη χώρα που έχει πληθυσμό 1,4 δισεκ, οι πλούσιοι προσεγγίζουν τα  2 εκατομμύρια, στους οποίους η Eurobank, θα προσφέρει εξειδικευμένες υπηρεσίες διαχείρισης πλούτου.

     

    Σταύρος Ιωάννου

     

    Την ίδια ώρα το Ισραήλ, το Ντουμπάι, η Σαουδική Αραβία είναι πολύ κοντά στο νησί.

    Η Eurobank είναι η μόνη ελληνική τράπεζα με διευρυμένη διεθνή παρουσία, καθώς δραστηριοποιείται στην Κύπρο, στη Βουλγαρία με τη θυγατρική της Postbank, και την εξαγορά της  μονάδας Personal Finance της BNP Paribas στη Βουλγαρία, έχει επίσης παρουσία στο Λουξεμβούργο, που αποτελεί το κέντρο του private banking της τράπεζας, όπως και στο Λονδίνο.

    Φωκίων Καραβίας: Λιτή και αποτελεσματική η μεθοδολογία της Eurobank

    Το νέο στρατηγείο της Eurobank βρίσκεται πλέον στην οδό Σταδίου, απέναντι από το κτίριο της Παλαιάς Βουλής. Ένα κτίριο σύγχρονο, λιτό, «πράσινο», λειτουργικό

    Στον σύντομο χαιρετισμό του ο Φωκίων Καραβίας CEO της τράπεζας είπε χαρακτηριστικά πως η οδός Σταδίου, που ήταν ο δρόμος της κρίσης, αποκτά ξανά ζωή και δυναμική, σημειώνοντας πως «λιτή και αποτελεσματική» είναι και η μεθοδολογία της Eurobank.

    Είπε ακόμη πως και το παλαιό κτίριο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (οδού Σταδίου και Κολοκοτρώνη), που ανήκει στην ιδιοκτησία της τράπεζας προγραμματίζεται μέχρι το 2027 να αποτελέσει ένα ακόμη στρατηγείο της Eurobank στο κέντρο της Αθήνας, με το τρίτο κέντρο να είναι το κτίριο της οδού Πεσμαζόγλου που στέγαζε το παλαιό Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

    Το νέο Κτίριο Διοίκησης της Eurobank, 4.500 τ.μ σε οκτώ ορόφους, προωθεί την  επανατοποθέτηση και επαναδραστηριοποίηση των επιχειρήσεων στο κέντρο της Αθήνας.

    Και παράλληλα  προάγει ένα νέο μοντέλο ήπιας και βιώσιμης λειτουργίας επαγγελματικών ακινήτων και αναδεικνύει τις προοπτικές ανάπτυξης από την αξιοποίηση των κτιρίων του κέντρου.

     

     

    Από την πλευρά του ο Σταύρος Ιωάννου, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank ανέφερε πως:

    «H Eurobank συμμετέχει ενεργά σε κάθε αναπτυξιακή προσπάθεια, σε οτιδήποτε σηματοδοτεί το σύγχρονο και το πρωτοποριακό.

    Στο πλαίσιο αυτό, συμβάλλει αποφασιστικά στην αναβάθμιση του ιστορικού κέντρου της Αθήνας και επενδύει στην ενίσχυση του ρόλου της περιοχής ως πόλο έλξης, εντός του οποίου εκσυγχρονίζονται και αξιοποιούνται εμβληματικά κτίρια ώστε να δημιουργηθούν νέοι, πράσινοι, επαγγελματικοί χώροι που στεγάζουν επιχειρηματική δραστηριότητα για κομβικούς κλάδους της οικονομίας.

    Η απόφασή μας να αναδείξουμε το υπερσύγχρονο, ριζικά ανακαινισμένο κτίριο στη συμβολή των οδών Ομήρου & Σταδίου, ως Κτίριο της Ανώτατης Διοίκησης, υπογραμμίζει αυτή μας τη στόχευση. Υπηρετεί παράλληλα τη θέλησή μας για αξιοποίηση ιδιόκτητων ακινήτων του χαρτοφυλακίου μας, με στόχο τη δημιουργία αξίας για τους μετόχους και τους εργαζόμενους.

    Τα νέα μας γραφεία, με σύγχρονη, υψηλής αισθητικής, λιτή γραμμή, ακριβώς απέναντι από το ιστορικό Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής, που κοσμεί την περιοχή, αναβαθμίζουν ευρύτερα την ιστορική πλατεία Κολοκοτρώνη, που συνδέθηκε με την κοινοβουλευτική ιστορία του τόπου για έναν περίπου αιώνα.

    Στηρίζουμε έμπρακτα την αναγέννηση του κέντρου της πόλης και την μετεξέλιξή του σε ένα καλαίσθητο, σύγχρονο κόμβο επιχειρηματικής ανάπτυξης, με απόλυτο σεβασμό στην ιστορικότητα».

    Διαβάστε επίσης:

    Eurobank: Οι δείκτες που εγείρουν αισιοδοξία για την ανάπτυξη στο δ’ τρίμηνο 2023

    Eurobank: Ετσι είναι το νέο «πράσινο» στρατηγείο της τράπεζας στο κέντρο της Αθήνας

    Eurobank: Χρηματοδότηση επένδυσης ύψους €62,8 εκατ. στην Ηπειρωτική Βιομηχανία Εμφιαλώσεων Α.Ε



    ΣΧΟΛΙΑ