• Τράπεζες

    ΤΧΣ: Τέλος εποχής για τις συμμετοχές του στις τράπεζες 

    Ηλίας Ξηρουχάκης, Διευθύνων Σύμβουλος Ταμειου Χρηματοπιστωτικής Σταθεροτητας (ΤΧΣ)

    Ηλίας Ξηρουχάκης, Διευθύνων Σύμβουλος Ταμειου Χρηματοπιστωτικής Σταθεροτητας (ΤΧΣ)


    Έτοιμο να «πατήσει» το κουμπί αποεπένδυσης από τις τράπεζες θα είναι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από την 1η Σεπτεμβρίου, με τη διαδικασία να ολοκληρώνεται ακόμα και αυθημερόν.

    Το ΤΧΣ μέχρι το τέλος Ιουλίου θα έχει καταρτίσει τις λίστες με 45 συνολικά συμβούλους (εκ των οποίων 30 οικονομολόγοι και 15 νομικοί), που θα είναι έτοιμοι να εκπονήσουν μελέτη για κάθε είδους συναλλαγή, μόλις εκδηλωθεί από επενδυτή  ενδιαφέρον για την απόκτηση ποσοστού, και  η διαδικασία να «τρέχει» χωρίς καθυστερήσεις. Στόχος είναι οι συναλλαγές να ολοκληρώνονται άμεσα.

    Η «φυγή» του ΤΧΣ από τις τράπεζες θα ξεκινήσει από την Eurobank,  και θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η δεύτερη αποχώρηση θα είναι από την Alpha Bank (στο 9%η συμμετοχή του Ταμείου), και σταδιακή εκτιμάται ότι θα είναι η φυγή από την Εθνική Τράπεζα, που είναι και το μεγαλύτερο asset του ΤΧΣ σήμερα καθώς ελέγχει το 40,39% και από την Πειραιώς με την συμμετοχή του Ταμείου να διαμορφώνεται στο 27%.

    Η Eurobank στην πρόσκληση για τη Γενική Συνέλευση της 20ης Ιουλίου, ενημέρωσε ότι επαναγορά ιδίων μετοχών της τράπεζας θα γίνει με εύρος τιμής από 1,10 – 1,90 ευρώ /ανά μετοχή.

    Το ποσοστό του ΤΧΣ ανέρχεται στο  1,4%.

    «Το διοικητικό συμβούλιο κρίνει ότι το εταιρικό συμφέρον επιβάλλει την επιστροφή σε μία καθαρά ιδιωτική μετοχική σύνθεση και την παύση των ιδιαίτερων δικαιωμάτων του Ταμείου στην εταιρεία.

    Ως εκ τούτου, το ΔΣ θεωρεί πως το υπερισχύον εταιρικό συμφέρον δικαιολογεί την επαναγορά μόνο από το Ταμείο και όχι από όλους τους μετόχους κατ’ αναλογία», αναφέρεται στο σημείωμα προς τους μετόχους, ενόψει της γενικής συνέλευσης.

    Όπως είναι γνωστό η αποεπένδυση θα γίνει είτε μέσω κεφαλαιαγοράς, είτε στο πλαίσιο ιδιωτικής συναλλαγής.

    Η διάθεση των μετοχών μπορεί να επέλθει είτε έπειτα από διμερείς συζητήσεις και ανταγωνιστική διαδικασία (διμερείς συζητήσεις εκτός ανταγωνιστικής διαδικασίας αποκλείονται), είτε στο πλαίσιο δημοπρασίας επίσημης πώλησης μέσω πλειστηριασμού.

    Η τιμή στην πρώτη περίπτωση καθορίζεται είτε μέσω διαδικασίας Βιβλίου Προσφορών (book building), είτε μέσω μηχανισμού διαπραγμάτευσης στο ΧΑ.

    Στην περίπτωση της ιδιωτικής τοποθέτησης ή δημόσιας εξαγοράς προς επενδυτές, θα κριθεί το εύλογο της τιμής από τη γνωμοδότηση δύο ανεξάρτητων χρηματοοικονομικών συμβούλων και στη συνέχεια, αν υπάρξει συμφωνία για τιμή και όρους, το Ταμείο θα λάβει την απόφαση και θα υπογράψει νομικά δεσμευτικά έγγραφα με τον επενδυτή.

    Η απόφαση ανήκει στο ΤΧΣ.

    Η στρατηγική αποεπένδυσης διακρίνει δύο βασικές μορφές διάθεσης μετοχών:

    -μέσω κεφαλαιαγοράς που προβλέπει εναλλακτικούς τρόπους (accelerated book building, fully marketed offering, dribble out κ.α.) ή συνδυασμό αυτών

    -με ιδιωτική πώληση, που ευνοεί την διάθεση μεγάλων πακέτων μετοχών – άνω του 5% – ή την απευθείας διάθεση του συνόλου των μετοχών που διαθέτει το Ταμείο σε μια Τράπεζα.

    Την απόφαση για το ποια διαδικασία θα ακολουθηθεί για κάθε τράπεζα στην οποία το ΤΧΣ έχει συμμετοχή θα λάβει το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου, αξιολογώντας τα οφέλη κάθε μεθόδου αλλά και τον χρόνο που απαιτεί κάθε τύπος συναλλαγής για να ολοκληρωθεί.

    Διαβάστε επίσης:

    Τι σηματοδοτεί η κίνηση Watsa-Καραβία να αγοράσουν στα 1,9 ευρώ μετοχές της Eurobank από το ΤΧΣ

    Eurobank: Μέγιστη τιμή 1,9 ευρώ/μετοχή για την επαναγορά του 1,4% από το ΤΧΣ

    Οι 4 εκπλήξεις που θα αιφνιδιάσουν τους οίκους οδηγώντας την οικονομία σε άλλη πίστα



    ΣΧΟΛΙΑ