• Τράπεζες

    Eurobank: Έρχεται η ώρα του μερίσματος – Τι ακολουθεί μετά την επαναγορά του ποσοστού του ΤΧΣ

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Φωκίων Καραβίας, CEO Eurobank

    Φωκίων Καραβίας, CEO Eurobank


    «Μετά από τόσες στενωπούς και υποτροπές, σήμερα μπορώ να ξεκινήσω με μια δήλωση: Ότι έχει έρθει η ώρα της ανταμοιβής των μετόχων», ανέφερε χθες από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης, ο CEO της Eurobank, Φωκίων Καραβίας και συμπλήρωσε: «Θα είμαστε η πρώτη ελληνική τράπεζα χωρίς κρατική συμμετοχή και είστε μέτοχοι ενός δυναμικού και αναπτυσσόμενου χρηματοπιστωτικού οργανισμού με εξαιρετικές προοπτικές».

    Απευθύνθηκε στους μετόχους λέγοντας: «Μας στηρίξατε σε ακραίες συνθήκες, ήσασταν διαρκώς στο πλευρό μας, μολονότι η τράπεζα δεν έχει δώσει μέρισμα από το 2008. Πλέον έχει ανοίξει ο δρόμος για άμεση και έμμεση ανταμοιβή.

    – Η έμμεση ανταμοιβή έρχεται με την επαναγορά του ποσοστού (1,4%) που κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, καθώς αυξάνονται τα κέρδη ανά μετοχή. Και δεν είναι τυχαίο ότι λάβαμε τη σχετική έγκριση του SSM, η πρώτη τέτοια που δίνεται σε ελληνική τράπεζα μετά την πολυετή οικονομική κρίση. Και θα είμαστε η πρώτη ελληνική τράπεζα χωρίς κρατική συμμετοχή, υπογράμμισε ο κ. Καραβία.

    – Ενώ η άμεση ανταμοιβή θα είναι η διανομή μερίσματος το 2024, που θα αντιστοιχεί στο 25% της κερδοφορίας του 2023, κατόπιν φυσικά της απαραίτητης εποπτικής έγκρισης.

    Ένα ποσοστό μετοχών από το 1,4% της επαναγοράς θα δοθεί ως  stock option σε στελέχη της τράπεζας και οι υπόλοιπες μετοχές θα διαγραφούν, όπως προκύπτει και από το ενημερωτικό της Συνέλευσης, σύμφωνα με το οποίο:

    “Μετά την ολοκλήρωση της Επαναγοράς, η Εταιρεία θα δύναται να χρησιμοποιήσει τις ίδιες μετοχές, που θα αποκτήσει κατά τα ανωτέρω, σύμφωνα με το άρθρο 49 του Ν. 4548/2018 για διάθεση στο προσωπικό ή/και σε μέλη της Διοίκησής της ή/και εταιρείας συνδεδεμένης με αυτήν ή/και σε μείωση του μετοχικού της κεφαλαίου”.

    Το εύρος τιμής για την επαναγορά των μετοχών έχει οριστεί από 1,1-1,9 ευρώ, και το αίτημα προς το ΤΧΣ αναμένεται να υποβληθεί τις επόμενες μέρες με την συναλλαγή να ολοκληρώνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στον Σεπτέμβριο».

    Ξεπεράσαμε τους στόχους μας

    Το μήνυμα του κ. Καραβία προς τους μετόχους της τράπεζας ήταν μήνυμα αισιοδοξίας για τις προοπτικές της Eurobank σε όλους τους τομείς.

    «Η Eurobank υπερέβη όλους τους επιχειρηματικούς στόχους που είχαμε θέσει για το 2022. Οι επιδόσεις ξεπέρασαν τις προσδοκίες σε όρους κερδοφορίας, κεφαλαιακής επάρκειας, ποιότητας ενεργητικού, ενώ βελτιώθηκε περαιτέρω και η ρευστότητα του Ομίλου», σημείωσε χαρακτηριστικά.

    Αναφέρθηκε στη διεθνή παρουσία της τράπεζας, η οποία βρίσκεται στις πρώτες θέσεις στον κόσμο στη χρηματοδότηση της ελληνόκτητης ναυτιλίας με χορηγήσεις πάνω από 3 δισ. δολάρια.

    «Είμαστε παρόντες παντού όπου δραστηριοποιούνται οι Έλληνες επιχειρηματίες. Θεωρούμε την ισχυρή παρουσία σε περισσότερες από μία αγορές ένα ισχυρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Eurobank, καθώς το 1/3 των βασικών κερδών μας δημιουργούνται εκτός Ελλάδος, και στοχεύουμε στη διαρκή ενίσχυσή της στις κύριες αγορές της Κύπρου και της Βουλγαρίας», όπως είναι γνωστό ο Όμιλος δραστηριοποιείται εκτός από την Ελλάδα σε Βουλγαρία, Κύπρο, ενώ η Eurobank Private Bank Luxembourg αποτελεί το κέντρο των δραστηριοτήτων διαχείρισης περιουσίας.

    Είμαστε η τράπεζα της Ανάπτυξης

    «Η  Eurobank είναι Τράπεζα της Ανάπτυξης, το έχουμε δηλώσει επανειλημμένα», είπε ο κ. Καραβίας και συμπλήρωσε:

    «Ο αναπτυξιακός κύκλος είναι ο φυσικός μας χώρος και κάνουμε καθημερινά πράξη τη δέσμευσή μας για στήριξη όλων των πελατών μας και ειδικότερα των πλέον δυναμικών και εξωστρεφών επιχειρήσεων που θα αποτελέσουν την ατμομηχανή για την οικονομία».

    Ενώ για το Ταμείο Ανάκαμψης σημείωσε: «Η Eurobank ήταν και παραμένει σταθερά στην πρώτη γραμμή, υποστηρίζοντας τους πελάτες μας να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες που παρέχει το Ταμείο, να αντλήσουν κεφάλαια και να πραγματοποιήσουν επενδύσεις με έμφαση στην ενεργειακή μετάβαση, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την καινοτομία, την εξωστρέφεια – εκεί δηλαδή όπου η επενδυτική πρωτοβουλία έχει το μέγιστο μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα. Είμαστε μία από τις δύο Τράπεζες που έχει ήδη εκταμιεύσει την 4η δόση του ΤΑΑ».

    Πιστωτική επέκταση

    Η πιστωτική επέκταση το προηγούμενο έτος ξεπέρασε κάθε προηγούμενο σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν.

    – Η αύξηση των ενήμερων χορηγήσεων κατά 3,3 δισ. ευρώ, προήλθε κατά βάση από την επέκταση του χαρτοφυλακίου δανείων προς επιχειρήσεις κάθε μεγέθους – μεγάλες, μεσαίες και μικρές, σημείωσε ο κ. Καραβίας, συμπληρώνοντας πως η τράπεζα έχει εντάξει τις αρχές βιωσιμότητας στην πιστωτική της πολιτική και πάνω από το 20% των εκταμιεύσεων επιχειρηματικών δανείων ικανοποιούσαν τα κριτήρια βιώσιμων χρηματοδοτήσεων.

    – Τα στεγαστικά δάνεια σταθερού επιτοκίου, καινοτομία που εισαγάγαμε πρώτοι το 2019, είναι σήμερα ο κανόνας στην αγορά και η Eurobank έχει το μεγαλύτερο στεγαστικό χαρτοφυλάκιο.

    – Διατηρούμε το μεγαλύτερο μερίδιο στα δάνεια προς ελεύθερους επαγγελματίες και μικρές επιχειρήσεις, με ειδικά δανειακά προϊόντα που αξιοποιούν τα ευρωπαϊκά προγράμματα καθώς και τα αντίστοιχα της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας.

    – Στη λιανική τραπεζική δίνουμε εξαιρετική έμφαση στην αξιοποίηση της τεχνολογίας για την εξυπηρέτηση των πελατών, μέσω του μοντέλου phygital που έχουμε υιοθετήσει. Τα νέου τύπου καταστήματα που παρουσιάσαμε και επεκτείνουμε στο δίκτυό μας, τα future branches, όπως τα αποκαλούμε, έχουν τύχει εξαιρετικής αποδοχής, δίνοντας μια άλλη διάσταση στην πελατειακή εμπειρία στον τραπεζικό χώρο.

    – Ήδη λειτουργούν 8 future branches, αρκετά από τα οποία στην περιφέρεια, και στο τέλος του έτους υπολογίζουμε να έχουμε φτάσει τα 12, ενισχύοντας περαιτέρω τις δυνατότητες της Τράπεζας σε ένα πεδίο, τη λιανική τραπεζική, όπου πρωτοστατεί.

    – Έχουμε το μεγαλύτερο μερίδιο σε νέα καταναλωτικά δάνεια, την πρώτη θέση σε Α/Κ και τραπεζοασφαλιστικά προϊόντα ασφαλειών ζωής, που διαθέτουμε μέσω του δικτύου μας και σε σταθερή συνεργασία με τη Eurolife.

    Τα κόκκινα δάνεια

    «Το 2019 ήμασταν η πρώτη τράπεζα που -με γενναία συνεισφορά των μετόχων της- έθεσε σε εφαρμογή το σχέδιο εξυγίανσης του ισολογισμού, το οποίο εφαρμόστηκε στο ακέραιο και αποτέλεσε οδικό χάρτη για τον κλάδο», υπογράμμισε ο κ. Καραβίας.

    «Ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων έκλεισε το 2022 στο 5,2%. Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στη διατήρηση της ποιότητας του ενεργητικού, καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις και τα υψηλότερα επιτόκια μειώνουν το διαθέσιμο εισόδημα, ενώ αποσύρονται τα μέτρα στήριξης της οικονομίας που είχαν ληφθεί τα τελευταία χρόνια».

    «Πάντως, μέχρι σήμερα», συνέχισε ο κ. Καραβίας, «οι επιπτώσεις στο χαρτοφυλάκιό μας είναι περιορισμένες και επιτρέπουν την εκτίμηση ότι θα παραμείνουν απολύτως διαχειρίσιμες. Στην προσπάθεια αυτή συμβάλλει και η απόφαση, με έντονο κοινωνικό πρόσημο, να κλειδώσουμε τα κυμαινόμενα επιτόκια των στεγαστικών μας δανείων στο επίπεδο του Μαρτίου 2023».

    Διαβάστε επίσης

    Καραβίας (Eurobank): Ήρθε η ώρα της ανταμοιβής των μετόχων



    ΣΧΟΛΙΑ