• Top Stories

    Στα πρόθυρα της φυλάκισης 1.536 οφειλέτες με ληξιπρόθεσμα χρέη

    • NewsRoom
    φυλάκιση


    Στα πρόθυρα φυλάκισης βρίσκονται 1.536 φορολογούμενοι πολίτες που χρωστάνε στο Δημόσιο. Οι οφειλέτες κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωποι με ποινικές διώξεις και ποινές φυλάκισης, για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές που έχουν κοστίσει στο Δημόσιο μόνο για το πρώτο εξάμηνο του 2016 2,28 δισ. ευρώ.

    Οι 1.536 οφειλέτες, φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, βρέθηκαν να έχουν καθυστερήσει για περισσότερους από 4 μήνες από την ημερομηνία λήξης των προβλεπόμενων προθεσμιών να πληρώσουν ποσά φόρων άνω των 50.000 ευρώ. Έτσι οι αρμόδιες ΔΟΥ έχουν υποβάλει σε βάρος τους, μηνυτήριες αναφορές για μη καταβολή χρεών προς το Δημόσιο.

    δημόσιο

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, ένας στους δύο φορολογούμενους έχει ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία. Μάλιστα, οι εν λόγω, φορολογούμενοι κινδυνεύουν να κατηγορηθούν και για ξέπλυμα “μαύρου” χρήματος.

    Ήδη στα χέρια της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες βρίσκονται 1.536 αναφορές για το διάστημα Ιανουαρίου-Ιουνίου από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων για υποθέσεις μη καταβολής χρεών προς το Δημόσιο άνω των 50.000 ευρώ.

    Στην Αρχή έχουν σταλεί, επίσης, 113 αναφορές για βεβαιωμένη φοροδιαφυγή άνω των 50.000 ευρώ. Τα ποσά που αναλογούν στα διαπραχθέντα αδικήματα φοροδιαφυγής φτάνουν συνολικά τα 518,05 εκατ. ευρώ.

    Τα λεγόμενα “νέα” ληξιπρόθεσμα – από τις αρχές του έτους- ήταν 5,584 τον αμέσως προηγούμενο μήνα αυξήθηκαν δηλαδή κατά 1,28 δισ. ευρώ.
    Από αυτά τα ποσά οι υπηρεσίες της ΓΓΔΕ μέσω κατασχέσεων και ρυθμίσεων έχουν καταφέρει να εισπράξουν 881 εκατ. ευρώ με το ποσοστό εισπραξιμότητας να διαμορφώνεται στο 13,1%.

    Εξαιρώντας τις μη φορολογικές κατηγορίες, δηλαδή εισφορές, έμμεσοι φόροι υπέρ τρίτων, δάνεια και ενοίκια τα φρέσκα ληξιπρόθεσμα διαμορφώθηκαν στο τέλος Ιουνίου σε 5,956 δισ. από 5,053 στα τέλη Μαϊου.
    Τα φρέσκα ληξιπρόθεσμα έρχονται να προστεθούν σε ένα λογαριασμό 83 δισ. ευρώ “παλαιών” (προ 2016) ληξιπρόθεσμων χρεών ανεβάζοντας τον συνολικό λογαριασμό σχεδόν στο 50% του ετήσιου ΑΕΠ.

    Από τα στοιχεία της ΓΓΔΕ προκύπτει ακόμα ότι το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου έχει ολοκληρώσει 113 “μερικούς” ελέγχους και 31 “πλήρεις” ελέγχους ενώ “πρωταθλητισμό” στους ολοκληρωμένους “μερικούς” ελέγχους κάνουν οι ΔΟΥ έχοντας στο εξάμηνο “σκοράρει” 9.118 “μερικούς” και 1.442 “πλήρεις” ελέγχους.

    Διαβάστε ακόμη: 

    http://www.mononews.gr/osi-ipallili-ependisan-stin-trapeza-attikis-epathan-megali-zimia/65911

    Δείτε ακόμη:

    http://www.mononews.gr/sterlina-stin-avisso-metoches-sta-ipsi-pos-antedrasan-agores-sti-miosi-ton-epitokion/65968



    ΣΧΟΛΙΑ