• Top Stories

    Σήμα κινδύνου: Το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα απειλείται με κατάρρευση

    αστεροειδής


    Τα πράγματα έχουν φτάσει σε οριακό σημείο. Οι πιέσεις που ασκούνται τους τελευταίους μήνες και χρόνια έχουν αρχίσει να κάνουν τα θεμέλια της παγκόσμιας οικονομίας να τρίζουν. Υπάρχει πολύ ζουμί στην υπόθεση, αλλά για την ώρα θα μιλήσουμε μόνο για τρεις χώρες: Γερμανία, Κίνα και Σαουδική Αραβία.

    Όπως επισημαίνει στην ανάλυσή του ο George Friedman, αναλυτής της ιστοσελίδας Mauldin Economics, από το 1991 ως το 2008, κυριαρχούσε η αντίληψη ότι όσο περισσότερες εξαγωγές κάνει μια χώρα, τόσο πιο ισχυρή είναι. Και αυτό όντως ίσχυε ως το 2008. Όμως, ο εξαγωγέας είναι τόσο ισχυρός όσο ισχυρή είναι η όρεξη του πελάτη του και η δυνατότητά του να αγοράζει αυτό του πουλάει. Όταν, λοιπόν, η ζήτηση πέφτει, αυτό που παλιότερα ήταν ισχύς τώρα αποτελεί αδυναμία.

    Η οικονομική κρίση του 2008, που προκάλεσε την ύφεση σε Ευρώπη και Αμερική, ήταν το πρώτο βήμα προς την αλλαγή – την αρνητική αλλαγή.

    Η Κίνα χτυπήθηκε πρώτη

    Η μειωμένη ζήτηση χτύπησε τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, την Κίνα, και τη δυνατότητά της να εξάγει αρκετά ώστε να στηρίζει την οικονομία της, η οποία είχε κατά πολύ στηριχθεί σε τεράστιες εισροές κεφαλαίων. Αυτό ακριβώς ήταν που κατέτρωγε την Κίνα για χρόνια, καθώς η ζήτηση εξ’ Ευρώπης και ΗΠΑ για κινέζικα προϊόντα όλο και μειωνόταν και νέοι ανταγωνιστές αναδύονταν. Έτσι, οι τιμές των κινέζικων προϊόντων υποχωρούσαν σταδιακά.

    Ο ρυθμός ανάπτυξης μειώθηκε, και μαζί του και η κατανάλωση βιομηχανικών ορυκτών.

    screen-shot-2016-06-03-at-9.06.54-am

    Όλοι οι εξαγωγείς και οι παραγωγοί πρώτων υλών – ειδικά όσοι έκαναν εμπόριο με Ευρώπη και ΗΠΑ – είδαν τις πωλήσεις τους να βυθίζονται για μεγάλο χρονικό διάστημα. Και ενώ οι ήδη συμφωνημένες εξαγωγές δεν τους έχουν ακόμα καταστρέψει, έχουν επηρεάσει τον τρόπο που λειτουργούσαν ως τώρα και τους έχουν φέρει αντιμέτωπους με τη θνητότητά τους.

    Η σταθερή ανάπτυξη του ξένου συναλλάγματος, το οποίο οι Κινέζοι δεν είχαν άμεση ανάγκη να το χρησιμοποιήσουν, έχει καθορίσει το κινέζικο οικονομικό “θαύμα”. Αυτό πια αποτελεί παρελθόν και ταυτόχρονα σημαίνει ότι η Κίνα θα πρέπει να προσέξει πολύ καθώς ελοχεύει ο κίνδυνος το πρόβλημα να βγει εκτός ελέγχου.

    Η Σαουδική Αραβία κάνει προσπάθειες για απεξάρτηση από το πετρέλαιο

    Η κρατικοποίηση της Saudi Aramco τη δεκαετία του ’80 αποτέλεσε θρίαμβο για τη Σαουδική Αραβία με δύο τρόπους. Πρώτον, έκανε τους Σαουδάραβες κυρίαρχους στον Αραβικό κόσμο και δεύτερον, η χώρα έγινε η μόνη διαχειρίστρια των πόρων της – για πρώτη φορά από την εποχή των Οθωμανών. Ευρωπαίοι και Αμερικάνοι δεν έχουν πια καμία ανάμειξη.

    Ο πρίγκιπας-διάδοχος του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, Mohammed bin Salman
    Ο πρίγκιπας-διάδοχος του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, Mohammed bin Salman

    Η ανακοίνωση, λοιπόν, ότι η εταιρεία-πυρήνας του Σαουδαραβικού συστήματος πωλείται, φανερώνει, πρώτα απ’ όλα, ότι η χώρα χρειάζεται ρευστό. Το βασίλειο έχει οικοδομηθεί πάνω σε ανελέητα έξοδα. Με τις τιμές του πετρελαίου σε ιστορικά χαμηλά, είναι ζωτικής σημασίας να βρουν νέες πηγές εσόδων. Δεύτερον, οι Σαουδάραβες δε θέλουν όλα τους τα κεφάλαια συνδεδεμένα με το πετρέλαιο. Η ανάκαμψη των τιμών μπορεί να μη γίνει ποτέ. Το να πουλήσουν τη Saudi Aramco και με τα χρήματα να δημιουργήσουν νέους πόρους βγάζει νόημα.

    Επίσης, σημαίνει και αλλαγή πραγματικότητας για τη χώρα, μιας πραγματικότητας που υφίσταται από το 1973. Είναι επιτακτικό να βρεθούν νέες πηγές κεφαλαίου καθώς το μοντέλο που βασίζεται στο πετρέλαιο δεν είναι πια βιώσιμο.

    Η σειρά της Γερμανίας έρχεται

    Ένας ακόμα εξαγωγέας-γίγαντας είναι και η Γερμανία. Είναι η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο και σχεδόν το 50% του ΑΕΠ της προέρχεται από τις εξαγωγές, οι μισές από τις οποίες έχουν προορισμό την Ευρώπη και οι άλλες μισές τον υπόλοιπο κόσμο.

    Η Γερμανία έχει μεγαλύτερη εξάρτηση από τις εξαγωγές από ότι η Κίνα. Πολλές από αυτές τις εξαγωγές δεν μπορούν να εντοπιστούν κιόλας καθώς αποτελούν κομμάτι της περίπλοκης αλυσίδας της προσφοράς. Συνεπώς, είναι δύσκολο να βρεθεί ο τελικός πελάτης.

    merkel-at-four-and-a-half-year-low-doubts-grow-over-refugee-policy
    Η Γερμανίδα καγκελάριος, Angela Merkel, σε συνέντευξη τύπου στο Βερολίνο

    Μέχρι τώρα, η οικονομική ανάπτυξη της χώρας έχει επιβραδύνει αλλά δεν έχει μειωθεί. Κάτι που μας μαρτυράει πως η ιστορία με την Κίνα και τη Σαουδική Αραβία δεν έχει τελειώσει. Υπάρχουν ακόμα χώρες που δεν έχουν βιώσει την κρίση και εννοούμε τους εξαγωγείς-γίγαντες, που οι οικονομίες τους είναι πάραυτα ισορροπημένες.

    Η Γερμανία ηγείται της κατηγορίας αυτής. Και αν αυτή η χώρα, που με τίποτα δε μπορεί να απορροφήσει όλα όσα παράγει, περάσει σε ύφεση και θα πρέπει να αλλάξει στρατηγική, το κόστος θα είναι εφάμιλλο, αν όχι μεγαλύτερο από της Κίνας και της Σαουδικής Αραβίας.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/giati-egkatalipoun-tin-barclays-dio-korifei-traders/50805

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/stirizi-tin-alpha-bank-i-goldman-sachs/50766

     



    ΣΧΟΛΙΑ