• Top Stories

    Συγκλονίζει η απόφαση του Renzi: Δίνει σε κάθε 18χρονο Ευρωπαίο bonus 500 ευρώ για να μη γίνει… τρομοκράτης!!!

    • NewsRoom
    Mateo Renzi

    Mateo Renzi. Πρωθυπουργός Ιταλίας.


    Την ώρα που η Ευρώπη πασχίζει να προλάβει, να πολεμίσει και να εξαλείψει κάθε μορφή τρομοκρατίας, στην Ιταλία, ο πρωθυπουργός Renzi, έχει μία …φαεινή ιδέα: Γιατί δεν πολεμάμε την τρομοκρατία με όπλο τον πολιτισμό;

    Ξεκινώντας από τα μέσα Σεπτέμβρη, η ιταλική κυβέρνηση αποφάσισε ότι θα προσφέρει σε περισσότερο από μισό εκατ. 18άρηδες το ποσό των 500-  και κάτι – ευρώ. Τα χρήματα αυτά θα μπορούν να τα διαθέτουν για να επισκέπτονται μουσεία, να πηγαίνουν σε συναυλίες και να παρακολουθούν σινεμά. Με απλά λόγια η …cinecitta ρίχνεται στη μάχη κατά της τρομοκρατίας.

    “(Η κίνηση αυτή) στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα- ένα καλωσόρισμα σε όσους νέους φτάνουν τα 18 τους χρόνια, μία υπενθύμιση του πόσο σημαντική είναι η κουλτούρα για την προσωπική και την κοινωνική ενδυνάμωση της κάθε χώρας” δήλωσε ο Tommaso Nannicini, ο επικεφαλής του συγκεκριμένου πρωτότυπου και αισιόδουξου προγράματος.

    Ωστόσο, σύμφωνα με την ιταλική κυβέρνηση το εν λόγω πρόγραμμα, στέλνει ένα ακόμα μήνυμα, με αποδέκτες αυτή τη φορά τα στρατεύματα ανά τον κόσμο. Όταν η ιδέα αυτή “έπεσε” στο τραπέζι για πρώτη φορά πέρυσι, ο πρωθυπουργός Matteo Renzi άφησε να εννοηθεί ότι ο εξτρεμιστές πρέπει να αντιμετωπιστούν όχι μόνο με στρατιωτικά μέσα αλλά και ιδεολογικά.

    Η ανακοίνωση μάλιστα έφτασε μόλις λίγες μέρες μετά την αιματηρή επίθεση στο Παρίσι, όπου σκοτώθηκαν 130 άτομα. “Αυτοί οραματίζονται τρόμο, εμείς απαντάμε με πολιτισμό” Αυτοί καταστέφουν αγάλματα, εμείς αγαπάμε την τέχνη. Αυτοί καίνε βιβλία, εμείς είμαστε η χώρα με τις βιβλιοθήκες” είπε , μιλώντας για μία “πολιτιστική μάχη”.

    Η Ιταλία βέβαια, είναι μία χώρα με πολιτιστικές ρίζες, που προσεγγίζει τουρίστες από όλο τον κόσμο. Η κίνηση να δοθούν χρήματα σε 18άρηδες σε μία χώρα όπου τα ποσοστά της ανεργίας σε νεαρές ηλικίες αγγίζουν το 35%, στοχεύει κυρίως στο να τους κάνει να δούν τη χώρα τους με διαφορετική ματιά.

    τρομοκρατίαΤι συμβαίνει στην Ευρώπη;

    Αν και πρωτεργάτης η Ιταλία, η ιδέα αυτη φαίνεται να κερδίζει έδαφος σε όλη την Ευρώπη. Στη Βρετανία, μέρος του προγράμματος για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, προσφέρει συμβουλευτική αρωγή και κοινωνική στήριξη σε νέους που ενδεχομένως να βρίσκονται στο μεταίχμιο μιας ριζοσπαστικής συμπεριφοράς.

    Το πρόγραμμα, ωστόσο, δεν το έχουν δει όλοι με καλό μάτι, καθώς αρκετές μουσουλμανικές κοινότητες ισχυρίζονται ότι πρόκειται για μία καθοδηγούμενη από την αστυνομία κίνηση, για να εντοπίσει ύποπτους για τρομοκρατία.

    Παρόμοιες κινήσεις έχουν γίνει και σε Γαλλία και Γερμανία. Οι Γάλλοι νέοι έχουν ήδη ελεύθερη είσοδο σε όλα τα δημόσια μουσεία.

    Ωστόσο, η Ιταλία προσωρά ακόμη περισσότερο καθώς έχει σκοπό να δαπανήσει κάτι παραπάνω από 300 εκατ. ευρώ για το συγκεκριμένο πρόγραμμα, ποσό που εξαρτάται και από το πόσοι από τους δικαιούχους θα το διεκδικήσουν.

    Θεωρητικά βέβαια, για να λάβει κάποιος τα 500 ευρώ δε χρειάζεται να είναι ιταλός πολίτης, απλά να είναι 18 ετών, να κατοικεί στην Ιταλία και να κατάγεται από χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (sorry British). Το πρόγραμμα για όσους ενδιαφέρονται πάντως θα “τρέχει” μέχρι το τέλος του έτους.

    Στον αντίποδα βέβαια υπάρχουν και οι φωνές που κατακρίνουν αυτή την κίνηση χαρακτηρίζοντάς τη ως “λαϊκίστικη”. Ωστόσο, οι διεθνείς αναλυτές και οι παρατηρητές κατά της τρομοκρατίας θεωρούν ότι μπορεί να δράσει ευεργετικά για τη χώρα.

    Στα διαδικαστικά του θέματος τώρα, μέσω μιας εφαρμογής για smartphone οι 18αρηδες θα μπορούν να επιλέξουν πού θα ξοδέψουν τα χρήματα. Οι ειδικοί από την πλευρά τους επιμένουν ότι αυτή η προσέγγιση, που δεν “καταπιέζει” τους συμμετέχοντες σε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα, μπορεί να αποδειχθεί αποτελεσματική.

    “Είναι δύσκολο να πούμε ποιά είναι η καλύτερη προσέγγιση. Αλλά με σιγουριά μπορούμε να πούμε ποιά είναι η λάθος προσέγγιση: ένα κατασκοπευτικό πρόγραμμα που στιγματίζει και περιθωριοποιεί ανθρώπους” δήλωσε σε συνέντευξή του ο Maina Kiai, ειδικός αναλυτής στα Ηνωμένα Έθνη.

    “Πρέπει να υπάρξει ιδιαίτερη προσοχή ώστε να μην περιθοριοποιηθούν και να μην αισθανθούν (οι νέοι) ότι αντιμετωπίζονται ως στόχοι” είπε χαρακτηριστικά.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/se-pia-poli-tis-evropis-zoun-pio-eftichismeni-anthropi/70386



    ΣΧΟΛΙΑ