• Διεθνής πολιτική

    Economist: H Merkel είναι απαραίτητη

    • NewsRoom


    Στην Ευρώπη, μία ηγέτης ξεχωρίζει και αυτή δεν είναι άλλη από την Γερμανίδα καγκελάριο Angela Merkel, επισημαίνει σε δημοσίευμά του ο Economist ο οποίος αφιερώνει στη Γερμανίδα καγκελάριο το εξώφυλλό του.

    ECONOMIST

    Το βρετανικό περιοδικό υποστηρίζει πως στη Γαλλία ο Hollande σταμάτησε να προσποιείται ότι η χώρα του είναι η ηγέτιδα της Ευρώπης, στη Βρετανία ο επανεκλεγείς Cameron μετατρέπει τη χώρα του σε μία…μικρή Αγγλία, ενώ στην Ιταλία ο Renzi καλείται να σώσει την οικονομία, η οποία βρίσκεται σε κώμα.

    Η Angela Merkel στις 22 Νοεμβρίου γιορτάζει τα 10 χρόνια στην Καγκελαρία. Αυτή τη δεκαετία, που βρίσκεται στην εξουσία, κατάφερε να σηκώσει το ανάστημα της, αντιμετωπίζοντας με σθένος όλες τις προκλήσεις, που έχουν παρουσιαστεί. Αρχικά, ήταν η οικονομική κρίση, όπου η Merkel κατάφερε να κρατήσει την ευρωζώνη ενωμένη. Ακολούθησε η ουκρανική κρίση, όπου η Merkel έπεισε τους ομολόγους της για την επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας, ενώ τώρα, στην κορύφωση της προσφυγικής κρίσης, η Merkel κράτησε τις ευρωπαϊκές αξίες, με την απόφασή της να τους υποδεχτεί στην Ευρώπη.

    Οι επικριτές της ισχυρίζονται ότι η τόσο φιλόξενη στάση της απέναντι στους πρόσφυγες θα βυθίσει την ίδια, αλλά και την Ευρώπη. Όμως, και τα δύο αυτά επιχειρήματα είναι λανθασμένα, σχολιάζει ο Economist, υποστηρίζοντας πως η Merkel είναι πιο ευαίσθητη από αυτό που δείχνει.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Merkel υπερασπίζεται με σθένος τα συμφέροντα της Γερμανίας, χωρίς να παραβλέπει τα προβλήματα της Ευρώπης, ενώ έχει θέσει σε κίνδυνο ακόμα και την οικονομία της χώρας της για να σώσει το ευρώ.

    Ωστόσο, όπως επισημαίνεται, η Γερμανίδα καγκελάριος απέχει πολύ ακόμα από τα να γίνει η «τέλεια» πολιτικός, αφού δε διαθέτει μεγάλη ρητορεία ή μεγαλόπνοα οράματα. Είναι όμως ένας πολιτικός χαμαιλέοντας και ένας σκορπιός, που εξαλείφει αθόρυβα τους πιθανούς του αντιπάλους.

    Όσοι, μάλιστα, νομίζουν πως η Angela Merkel μπορεί να ανατραπεί από την εξουσία και πως έχει παρεκκλίνει από την πορεία λόγω του προσφυγικού, κάνουν λάθος, διότι συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο, συμπληρώνει ο Economist.



    ΣΧΟΛΙΑ