• Top Stories

    HSBC: Σε κρίσιμο σταυροδρόμι η Ευρώπη


    Η Ευρώπη έχει φτάσει σε ένα σταυροδρόμι και οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να αλλάξουν συθέμελα το οικονομικοπολιτικό τοπίο της ηπείρου αλλιώς θα ρισκάρουν να συνεχιστούν οι αναταραχές και ένα πιθανό ντόμινο αποχωρήσεων κι άλλων χωρών από την Ευρωπαϊκή Ένωση τα επόμενα χρόνια, όπως υποστηρίζει η τράπεζα HSBC.

    Στην τριμηνιαία της αναφορά σχετικά με την κατάσταση της ευρωπαϊκής οικονομίας, η Karen Ward και ο Fabio Balboni της HSBC, ισχυρίζονται ότι οι ηγέτες της ευρωπαϊκής επικράτειας, ιδιαίτερα εκείνοι που κατοικοεδρεύουν στις Βρυξέλλες, έχουν δύο επιλογές. Είτε θα συνεχίσουν να επιβάλλουν οικονομικές πολιτικές που ναι μεν εξασφαλίζουν ένα σταθερό αλλά ταυτόχρονα μικρό ποσοστό ανάπτυξης που βοηθάει δε στο να πυροδοτεί πολιτική δυσαρέσκεια, είτε θα αναλογιστούν πού οδηγεί η τωρινή ατζέντα και να κάνουν αλλαγές που θα αναδιαμορφώσουν την Ευρώπη.

    Το παρακάτω απόσπασμα της αναφοράς της HSBC είναι χαρακτηριστικό:

    “Τα προβλήματα είναι βαθιά. Η ανάπτυξη παραμένει αναιμική, ενώ η ανεργία στην ευρωπαϊκή περιφέρεια (Ελλάδα, Ισπανία κλπ) είναι οδυνηρά υψηλή. Ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας δεν ωφελείται από την παγκοσμιοποίηση, ενώ οι συνταξιούχοι ανησυχούν ότι δε θα συνεχίσουν να λαμβάνουν τις συντάξεις τους και την ασφάλιση που τους έχουν υποσχεθεί. Πολλοί Ευρωπαίοι ψηφοφόροι δεν δέχονται να χρηματοδοτούν άλλα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή λαμβάνουν κακό feedback από τις Βρυξέλλες σχετικά με τη συνταξιοδότηση.

    Οι οικονομολόγοι έχουν αρχίσει να συνειδητοποιούν ότι η λύση στο πρόβλημα – επένδυση στις ικανότητες και την παραγωγικότητα με στόχο την αύξηση της αγοράς εργασίας και του πιθανού εθνικού εισοδήματος ώστε να πληροί τις συνταξιοδοτικές υποσχέσεις – ίσως να μην είναι πολιτικά πραγματοποιήσιμη. Είναι υπερβολικά μακροπρόθεσμη. Αντίθετα, η λαϊκιστική εναλλακτική – μεγαλύτερη ελεημοσύνη, προστασία των εγχώριων προϊόντων και εθνικισμός – είναι δυστυχώς επικίνδυνα ρεαλιστική”.

    Ουσιαστικά, η HSBC ισχυρίζεται ότι η κυρίαρχη οικονομική αντίληψη στο εσωτερικό της Ευρώπης, ιδιαίτερα όσον αφορά την παρατεταμένη ποσοτική χαλάρωση που προωθεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), σημαίνει ότι οι κυβερνήσεις μπορούν να εγγυώνται ανάπτυξη όμως όχι αρκετή ανάπτυξη ώστε να ικανοποιείται και ο πληθυσμός που δεν απολαμβάνει τα άμεσα οφέλη της. Αυτό βοηθάει να ενισχύεται το ολοένα και αυξανόμενο εθνικιστικό κλίμα που βρίσκεται πίσω από γεγονότα όπως η απόφαση της Μεγάλης Βρετανίας να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση (Brexit), η άνοδος της γαλλικής ακροδεξιάς που εκφράζεται από το κόμμα του Εθνικού Μετώπου, αλλά και η προεκλογική εκστρατεία του Αυστριακού ακροδεξιού πολιτικού, Norbert Hofer, που θέλει να γίνει καγκελάριος της χώρας.

    HSBC bank branch in midtown Manhattan in New York CityΚαι το αντίστοιχο απόσπασμα της αναφοράς της τράπεζας:

    “Και έτσι η Ευρώπη μοιάζει να έχει φτάσει σε ένα σταυροδρόμι. Μπορεί σαφώς να συνεχίσει στην ίδια κατεύθυνση που ακολουθεί και σήμερα. Η ποσοτική χαλάρωση βοηθάει τις κυβερνήσεις να τα βγάζουν πέρα. Στο μεταξύ, αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ΕΚΤ συνεχίζουν να προωθούν σχέδια για μια ακόμη πιο στενή ενοποίηση – αγορές κεφαλαίων, τράπεζες, πολιτική και δημοσιονομικά, πράγματα που αντιμετωπίζουν όλο και περισσότερη αντίδραση σε εθνικό επίπεδο.

    Ή μπορεί η Ευρώπη να αδράξει την ευκαιρία να επαναπροσδιορίσει το προς τα πού βαδίζει και να εφαρμόσει αλλαγές απαραίτητες για να ενισχυθεί θετικά η άποψη για την Ένωση και να λυθούν κάποια σοβαρά οικονομικά θέματα που υφίστανται. Όπως ακριβώς τα capital controls είναι απαραίτητα κάποιες φορές για να ελεγχθεί η κεφαλαιακή κίνηση (όπως και στην Ελλάδα), ίσως ήρθε η ώρα να αναλογιστούμε και το αν η ελεύθερη διακίνηση εργαζομένων είναι πολιτικά εφικτή σε έναν κόσμο στον οποίο η παγκοσμιοποίηση απορρίπτεται παμψηφεί από μεγάλο κομμάτι των κοινωνιών”.

    Το φαινόμενο του ντόμινο

    Η HSBC ισχυρίζεται ότι βλέπει δημοψηφίσματα σε Ουγγαρία αλλά και Ελβετία – η οποία δεν είναι καν μέλος της Ε.Ε. – καθώς υπάρχουν στοιχεία ότι ο κόσμος φοβάται ότι θα χαθεί ο έλεγχος της μετανάστευσης προς τις χώρες τους, και ως εκ τούτου “απορρίπτει παμψηφεί την παγκοσμιοποίηση μεγάλο κομμάτι των κοινωνιών”. Η ελεύθερη μετακίνηση μπορεί κατά κάποιο τρόπο να ωθεί τους ανθρώπους στο να απορρίπτουν την παγκοσμιοποίηση και να στρέφονται στον εθνικισμό.

    Και ενώ η τράπεζα καταδεικνύει το Brexit ως τρανταχτό παράδειγμα για την Ευρώπη ότι πρέπει να αλλάξει οικονομική και πολιτική στρατηγική, δεν πιστεύει ότι οι Βρυξέλλες θα “ενεργοποιηθούν” σύντομα.

    Η HSBC καταλήγει λέγοντας ότι:“Ουσιαστικά, υποθέτουμε ότι η Ε.Ε. θα συνεχίσει την πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης και μεγαλύτερων ελλειμμάτων. Αλλά αυτό μπορεί να μην είναι βιώσιμο. Ευελπιστούμε η ψήφος του Brexit να αποτελέσει το έναυσμα για θετική αλλαγή. Η Ε.Ε. για το καλό της θα πρέπει να το αφουγκραστεί. Εάν το αγνοήσει κανείς δεν εγγυάται ότι η Μεγάλη Βρετανία θα είναι το μόνο ντόμινο που θα συμβεί στα επόμενα χρόνια”.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/theresa-may-afto-ine-fetich-tis-neas-prothipourgou-tis-megalis-vretanias/60204

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/kamatakis-etsi-mls-pliroforiki-mazepse-4-ekat-evro-s-afti-ti-diskoli-agora/60258



    ΣΧΟΛΙΑ