• Κοινωνία

    Ελένη Αντωνιάδου: «Θρίλερ» με την υπόθεση της επιστήμονα που κατηγορείται για ψεύδη και εξαπάτηση

    • Βίκυ Βενιού

    Η Ελένη Αντωνιάδου στη NASA


    Σάλο προκαλεί τα τελευταία 24ωρα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η υπόθεση της νεαρής επιστήμονα, Ελένης Αντωνιάδου, με μερίδα ανθρώπων να την κατηγορεί ότι έχει στήσει μια μεγάλη απάτη και ουδέποτε πραγματοποίησε εκείνα, για τα οποία βραβεύεται και για τα οποία συζητείται από το πανελλήνιο.

    Υπενθυμίζεται ότι η περίπτωση της Ελένης Αντωνιάδου απασχολεί χρόνια την ελληνική κοινή γνώμη, καθώς όλο αυτόν τον καιρό γινόταν λόγος για τη νεαρή επιστήμονα της βιοϊατρικής, που κατάφερε, σε σύντομο χρόνο, να πετύχει συνεργασία για τη NASA και να προχωρήσει σε σημαντικά επιτεύγματα. Αξίζει να αναφερθεί ότι η ίδια δεν διέψευσε ποτέ δημοσίως τα όσα μεγαλειώδη ειπώθηκαν για εκείνη από τα ελληνική ΜΜΕ.

    Μάλιστα, η κα Αντωνιάδου είχε εμφανιστεί παλαιότερα και σε εκπομπή της Τατιάνας Στεφανίδου, ισχυριζόμενη, τότε, ότι εκπαιδεύει αστροναύτες, ενώ τελευταία φορά που ήρθε στην επικαιρότητα ήταν με αφορμή την βράβευσή της από τα «Επιχειρηματικά Βραβεία Θαλής ο Μιλήσιος», ενώ την απονομή  μάλιστα πραγματοποίησε η υπουργός παιδείας, Νίκη Κεραμέως, η οποία βρέθηκε έτσι στο «μάτι του κυκλώνα», χωρίς ωστόσο να έχει κάποια ανάμειξη με την βράβευση.

    Η επίθεση εναντίον της Ελένης Αντωνιάδου και η αποδόμηση όλου του κατασκευάσματος γύρω από το όνομά της και τα κατορθώματα τα οποία φέρεται να έχει καταφέρει, ξεκίνησαν μετά από μια ανάρτηση του αναπληρωτή καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού «Paris Diderot», Κώστα Μπουγιούκου, ο οποίος υποστήριξε δημοσίως ότι η Ελένη Αντωνιάδου δεν είναι συνεργάτης της NASA, ούτε πραγματοποιεί έρευνα στην αναγεννητική ιατρική.

    Με λίγα λόγια, ο καθηγητής ισχυρίζεται ότι η Ελένη Αντωνιάδου δεν είναι αυτή που λέει, ούτε αυτή που λένε τα ελληνικά ΜΜΕ ότι είναι.

    Με εκτενή του ανάρτησή του στις 15 Σεπτεμβρίου στο Facebook, ο κ. Μπουγιούκος επιχείρησε να παραθέσει όλα εκείνα τα τεκμήρια που ενισχύουν τον ισχυρισμό του, ότι η Ελένη Αντωνιάδου δεν είναι τίποτα από αυτά που την παρουσιάζουν. Ο καθηγητής, μάλιστα, παρουσιάζεται οργισμένος μέσω του κειμένου του, ενώ δεν διστάζει να χρησιμοποιήσει και βαρείς χαρακτηρισμούς για τη νεαρή επιστήμονα, ενώ από την οξεία επίθεσή του δεν ξεφεύγει ούτε και η κα Κεραμέως.

    Η ανάρτηση του κ. Μπουγιούκου που κατακεραυνώνει την Ελένη Αντωνιάδου, αναφέρει αναλυτικά τα εξής:
    Η Ελένη Αντωνιάδου στη NASA

    «Μια πανάσχετη υπουργός παιδείας, με κάμποσο αέρα (δεν θα μπορούσε να έχει και τίποτε άλλο… α και λίγο ευχέλαιο το πολύ) «βραβεύει» μια εξίσου πανάσχετη «επιστήμονα» με βραβείο «αριστείας» γιατί, λέει, δούλεψε και βραβεύτηκε από τη ΝΑΣΑ και γιατί λέει διαπρέπει στην αναγεννητική ιατρική…

    1) Η Αντωνιάδου ΔΕΝ έχει δουλέψει ΠΟΤΕ στη ΝΑΣΑ, έχει παρακολουθήσει ένα summer camp από αυτά που διοργανώνει η ΝΑΣΑ για εκατοντάδες φοιτητές κάθε χρόνο. Προφανώς επιλέχθηκε γι’ αυτό, αλλά αυτό ΔΕΝ αποτελεί «δουλειά στη ΝΑΣΑ», είναι κάτι που έχουν κάνει κυριολεκτικά χιλιάδες φοιτητές. Τέλος, δεν έχει απολύτως καμιά άλλη σχέση με τη ΝΑΣΑ.

    2) Η Αντωνιάδου ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΒΡΑΒΕΥΤΕΙ από τη ΝΑΣΑ, εδώ η λίστα με όοολους/ες όσους έχουν πάρει όποιου είδους βραβείο από τη ΝΑΣΑ και το όνομα της προφανώς δεν υπάρχει πουθενά.

    3) Η Αντωνιάδου ΔΕΝ κάνει έρευνα στην αναγεννητική ιατρική. Ένας από τους καθηγητές της ΕΙΧΕ ανακαλύψει ΜΙΑ τεχνητή τραχεία, η οποία, σε όσους ασθενείς δοκιμάστηκε, δυστυχώς πέθαναν, αλλά και πάλι η ίδια δεν έχει απολύτως καμία σχέση με αυτή την ανακάλυψη. Η ίδια έχει συμμετάσχει στην συγγραφή 2-3 επιστημονικών άρθρων (σε κανένα πρώτο ή τελευταίο όνομα), ΔΕΝ έχει διδακτορικό, ούτε γνωρίζουμε αν είναι ενεργός εγγεγραμμένη σε κάποιο διδακτορικό πρόγραμμα κάποιου πανεπιστημίου.

    Εδώ η Αντωνιάδου δεν είναι καν (ακόμα;) επιστήμονας. Για πολλούς, λοιπόν, ένα λινκ (στο λινκ της pubmed υπάρχει επικάλυψη με μια άλλη κα Αντωνιάδου από την Πάτρα, που φαίνεται να έχει σημαντική προσφορά!) Η Αντωνιάδου δεν είναι καν (ακόμα;) επιστήμονας για πολλούς λοιπόν.

    Για να το πούμε λιανά και να καταλαβαινόμαστε, η «επιστήμονας» κα Αντωνιάδου είναι μια ΑΠΑΤΗ, κατασκευασμένη από δεν ξέρω ποιους και με τι συμφέροντα μιντιακούς μηχανισμούς και η υπουργός Παιδείας, με την πράξη βράβευσής της, δείχνει μια βαθιά και προκλητική άγνοια και απαξίωση για την έρευνα και την επιστήμη στη χώρα.

    Υπάρχουμε, επίσης, χιλιάδες άλλοι, λιγότερο καταξιωμένοι επιστήμονες γυναίκες και άντρες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, που έχουμε πολύ περισσότερες ακαδημαϊκές επιτυχίες και ανακαλύψεις, που λύνουν υπαρκτά προβλήματα του κόσμου μας από τις ανύπαρκτες της Αντωνιάδου. Όλοι και όλες αυτοί και αυτές δεν μπορούμε παρά να αισθανόμαστε θλίψη και οργή για αυτήν την απαράδεκτη ενέργεια της υπουργού Παιδείας… όχι για το ψέμα, την απάτη και την απαξίωση, αλλά για την βράβευσή τους».

    Μια πανάσχετη υπουργός παιδείας με κάμποσο αέρα (δεν θα μπορούσε να έχει και τίποτε άλλο… α και λίγο ευχέλαιο το πολύ)…

    Posted by Costas Bouyioukos on Saturday, September 14, 2019

    Η παρέμβαση του κ. Μπουγιούκου ήταν αρκετή για να ξεκινήσει ένα τεράστιο κύμα αντιδράσεων. Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που αποθεώθηκε προ ετών η Αντωνιάδου, χωρίς δηλαδή να ελεγχθεί αναλυτικά η εγκυρότητα των επιτευγμάτων της στην επιστήμη, έτσι είδε να έρχεται και η καταβαράθρωση του μύθου της, μόνο και μόνο από την τοποθέτηση του κ. Μπουγιούκου, που βρήκε σωρεία υποστηρικτών.

    Μετά την ανελέητη επίθεση του καθηγητή από το Παρίσι, η Ελένη Αντωνιάδου  έσπευσε να τοποθετηθεί, κάνοντας μια έμμεση και κάπως αδύναμη υπεράσπιση του εαυτού της.

    Συγκεκριμένα, η επιστήμονας έγραψε στο Facebook: «Μικρά βήματα στον χώρο της έρευνας γίνονται με συνεχή προσπάθεια, επιμονή και υπομονή. Κάθε μέρα συνεχίζω να μαθαίνω με συμμετοχή σε απλά ή πιο σύνθετα πρότζεκτ, σαν αυτό της τεχνητής νοημοσύνης στη ΝΑΣΑ, που ασχολούμαι τον τελευταίο καιρό. Παράλληλα, όπως είπα πριν μερικές μέρες στη βράβευση στη Θεσσαλονίκη, χρειάζονται να περάσουν δεκαετίες μόχθου, προσπάθειας, αποτυχιών και ίσως κάποιων επιτυχιών για να μπορείς να ελπίζεις ότι θα συνεισφέρεις ουσιαστικά ένα μικρό λιθαράκι στην επιστήμη. Εμένα ο στόχος μου ποτέ δεν ήταν να ανταγωνιστώ ακαδημαϊκούς ή να συγκρίνω τα πρώτα μου βήματα στην επιστήμη ως νέα ερευνήτρια με άτομα τα οποία είναι στο χώρο πολλές δεκαετίες. Εξάλλου, το σημαντικό είναι να δουλεύεις πάντα συνεργατικά, βοηθώντας τους συνανθρώπους σου να πάνε επίσης ένα βήμα πιο πάνω και όχι ένα βήμα πιο κάτω», έγραψε η κοπέλα.

    Μικρά βήματα στον χώρο της έρευνας γίνονται με συνεχή προσπάθεια, επιμονή και υπομονή. Κάθε μέρα συνεχίζω να μαθαίνω με…

    Posted by Eleni Antoniadou on Monday, September 16, 2019

    Το επεισόδιο δεν σταμάτησε εκεί, αφού ο κ. Μπουγιούκος ένιωσε την ανάγκη να τοποθετηθεί εκ νέου, δευτερολογώντας ακόμη πιο επιθετικά. Αυτή τη φορά ο καθηγητής επικαλείται και την δημοσίευση του κ. Γιώργου Προφιτιλιότη, ενώ δεν διστάζει να κάνει λόγο ακόμη και για πλαστογραφία. Ο κ. Μπουγιούκος, συγκεκριμένα, έγραψε:

    «Και εγώ με τη σειρά μου, λοιπόν, να πω ότι δεν θα ήθελα να κάνω άλλη δημόσια ανάρτηση για το θέμα, αλλά επειδή είδα ότι η κα Αντωνιάδου επέμεινε, με ένα λιγάκι πιο σεμνό τρόπο, οφείλω να ομολογήσω, αλλά επέμεινε ότι έχει «βραβευτεί» από τη ΝΑΣΑ και εξακολουθεί να λέει ότι «δουλεύει» εκεί, απλά θα παραθέσω την απάντηση ενός καλού ανθρώπου που βρήκα στο ΦΒ και νομίζω ότι κλείνει και το τελευταίο κεφάλαιο του ψέματος της κα Αντωνιάδου… η οποία έστω και πιο σεμνά, εξακολουθεί να ψεύδεται και να παραποιεί! Διαβάστε:

    «Δεν ήθελα να τοποθετηθώ δημόσια αναφορικά με το θέμα της βράβευσης της Ελένης Αντωνιάδου, αλλά υπέπεσε στην αντίληψή μου μια ακόμη τρομακτική απόπειρα εξαπάτησης και χειραγώγησης του κοινού, μέσω ενός πρόσφατου post της και, καθώς γνωρίζω περί τίνος πρόκειται, αναγκάζομαι να πάρω θέση.
    Με το πρόσφατο post της διατείνεται πως «[κ]άθε μέρα συνεχίζω να μαθαίνω με συμμετοχή σε απλά ή πιο σύνθετα πρότζεκτ, σαν αυτό της τεχνητής νοημοσύνης στη ΝΑΣΑ που ασχολούμαι τον τελευταίο καιρό» και δημοσιεύει μια εντέχνως περικομμένη φωτογραφία από κάποιο σκιώδες «Award of Merit», που υπογράφεται από έναν officer της NASA και έναν του SETI.

    Με μια απλή αναζήτηση στο google images με το λήμμα «frontier development lab award of merit» βρίσκουμε αμέσως από πού προέρχεται αυτό το «βραβείο»: είναι πιστοποιητικό συμμετοχής στο Frontier Development Lab, ένα θερινό camp, στο οποίο βάζει challenges προς επίλυση η NASA (στις ΗΠΑ) και η ESA (στην Ευρώπη).

    Δεν είναι βράβευση από τη NASA αυτό, το ξέρει και γι’ αυτό έχει περικόψει την εικόνα στα καίρια σημεία.

    Μάλιστα, το ανθρωπάκι που εμφανίζεται ως υδατογράφημα στο δικό της «βραβείο» είναι το έμβλημα του challenge στο οποίο συμμετείχε: https://frontierdevelopmentlab.org/fdl-2019 -> έμβλημα του Astronaut Health challenge. Στις εικόνες του ποστ θα δείτε το πηγαίο post στο οποίο αναφέρομαι, το Award of Merit ενός άλλου συμμετέχοντος, που αντλήθηκε από το google images και το έμβλημα με τον αστροναύτη, που είναι το υδατογράφημα. Fool me once, shame on you; fool me twice, shame on me».

    Και εγώ με τη σειρά μου λοιπόν να πω ότι δεν θα ήθελα να κάνω άλλη δημόσια ανάρτηση για το θέμα, αλλά επειδή είδα ότι η…

    Posted by Costas Bouyioukos on Monday, September 16, 2019

    Θέση στο τεράστιο ζήτημα που ανακύπτει από αυτή την υπόθεση θέλησε να πάρει ένας καθηγητής της Ελένης Αντωνιάδου, ο Παντελής Μπάγκος, που την είχε φοιτήτρια στην Ελλάδα. Σημειώνεται ότι η σοβαρότητα του ζητήματος έχει αυξηθεί, εφόσον πρόκειται για μια κοπέλα που προωθείται επικοινωνιακά από την Ελλάδα προς το εξωτερικό, ενώ έχει βραβευτεί αρκετές φορές, μια εκ των οποίων ήταν και από την νυν υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, γεγονός που εντείνει τον σάλο που έχει προκαλέσει, καθώς πολλοί τοποθετούν πολιτική χροιά στο ζήτημα, κατηγορώντας το υπουργείο ότι βράβευσε μια κοπέλα για κάτι το οποίο στην πραγματικότητα δεν έχει κάνει.

    Ο κ. Μπάγκος, καθηγητής στο Τμήμα Πληροφορικής, όπου φοίτησε η Ελένη Αντωνιάδου, δηλώνει πως θυμάται την Ελληνίδα, σχολιάζοντας μάλιστα πως επρόκειτο για μια πολύ καλή φοιτήτρια. «Θυμάμαι της είχα δώσει συστατική επιστολή, τόσο για να παρακολουθήσει κάποια συνέδρια, όσο και για τις μεταπτυχιακές της σπουδές», αναφέρει χαρακτηριστικά.

    Παρ’ όλα αυτά, θέλοντας να πάρει ξεκάθαρη θέση αναφορικά με τους υπόλοιπους ισχυρισμούς για τα επιτεύγματά της, ο κ. Μπάγκος ήταν κατηγορηματικός «Για τη NASA τα πράγματα είναι απλά, πήγε μάλλον σε κάποιο sumer camp, όπως πάνε δεκάδες άλλοι αξιόλογοι φοιτητές από όλο τον κόσμο, πέρασε μια δύσκολη επιλογή, έκανε ένα μικρό πρότζεκτ, κάτι τέτοιο» γράφει ο καθηγητής, δείχνοντας ότι τάσσεται υπέρ της άποψης εκείνων, οι οποίοι καταφέρθηκαν εναντίον της στο Facebook.

    Ο κ. Μπάγκος αναφέρθηκε και στο ζήτημα της συμμετοχής της κας Αντωνιάδου στο πρόγραμμα μεταμόσχευσης. Ο καθηγητής τονίζει «Για τη μεταμόσχευση, τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα, καθώς φαίνεται ότι αυτή όντως έγινε (όχι φυσικά από την ίδια), αλλά υπάρχουν πολλά δημοσιεύματα ότι υπήρχαν πολλά θέματα βιοηθικής, που προκάλεσαν προβλήματα» σημειώνει ο καθηγητής για το πρότζεκτ με την τεχνητή τραχεία, το οποίο όντως περιλαμβάνει στο βιογραφικό της και η Ελένη Αντωνιάδου.

    «Μπορείς να γίνεις ό,τι ονειρεύεσαι». Απονέμοντας στην Eleni Antoniadou, που διαπρέπει στη NASA, ειδική στους τομείς της…

    Posted by Niki Kerameus on Friday, September 6, 2019

    Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως έγινε γνωστό, τόσο ο ασθενής που δέχτηκε πρώτος το μόσχευμα, όσο και άλλοι ασθενείς έχασαν τελικά τη ζωή τους.

    Ο καθηγητής της επιστήμονος παραδέχεται ότι «όντως οι εργασίες [της Ελένης Αντωνιάδου] είναι πάνω στα αντικείμενα της αναγεννητικής ιατρικής και των βλαστοκυττάρων, άρα η κοπέλα δεν λέει ψέματα. Αλλά, από την άλλη, αυτές οι δημοσιεύσεις, με καθαρά ακαδημαϊκά κριτήρια, σίγουρα δεν αρκούν για να την χαρακτηρίσει κανείς «ειδικό στην αναγεννητική ιατρική», δεν την κατατάσσουν στους κορυφαίους επιστήμονες όλων των εποχών, ούτε καν στους κορυφαίους Έλληνες υποψήφιους διδάκτορες ή νέους διδάκτορες» συνεχίζει.

    Αναλυτικά, η τοποθέτηση του καθηγητή Παντελή Μπάγκου αναφέρει τα εξής:

    «Η κυρία Ελένη Αντωνιάδου ήταν φοιτήτρια μου στο Τμήμα Πληροφορικής με Εφαρμογές στη Βιοϊατρική του (τότε) Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας. Ήταν πολύ καλή φοιτήτρια και, από όσο θυμάμαι, της είχα δώσει συστατική επιστολή, τόσο για να παρακολουθήσει κάποια συνέδρια, όσο και για τις μεταπτυχιακές της σπουδές. Αυτά έγιναν το 2009.

    Το 2010 και το 2011 είδα ότι έβγαλε 2 ενδιαφέρουσες εργασίες σε διεθνές συνέδριο της ΙΕΕΕ (Conf Proc IEEE Eng Med Biol Soc), οι οποίες και οι δύο είχαν σχέση με την αναγεννητική ιατρική. Δεν είχα επικοινωνία μαζί της (πέραν του facebook), αλλά θεώρησα ότι μάλλον ήταν από τα αποτελέσματα της διδακτορικής της διατριβής. Εκείνη την εποχή άρχισαν και τα δημοσιεύματα για τη NASA, όσο και για τις μεταμοσχεύσεις.

    Για τη NASA τα πράγματα είναι απλά, πήγε μάλλον σε κάποιο summer camp όπως πάνε δεκάδες άλλοι αξιόλογοι φοιτητές από όλο τον κόσμο, πέρασε μια δύσκολη επιλογή, έκανε ένα μικρό πρότζεκτ, κάτι τέτοιο. Ίσως να ασχολήθηκε ξανά και σε κάποιο άλλο πρότζεκτ, δεν ξέρω. Φυσικά, όμως, δεν εργάζεται εκεί ως ερευνήτρια, όπως αφήνουν να εννοηθεί τα ΜΜΕ, με την έννοια ότι δεν έχει μόνιμη σχέση εργασίας και καθώς δεν έχει (από όσο ξέρω) ακόμα διδακτορικό, δύσκολα θα μπορούσε να θεωρηθεί «ερευνητής» με την ακαδημαϊκή έννοια του όρου.

    Για τη μεταμόσχευση τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα, καθώς φαίνεται ότι αυτή όντως έγινε (όχι φυσικά από την ίδια) αλλά υπάρχουν πολλά δημοσιεύματα ότι υπήρχαν πολλά θέμα βιοηθικής που προκάλεσαν προβλήματα. Δεν θέλω να πω περισσότερα για αυτό το θέμα, αφήνω άλλους να μιλήσουν για αυτό, γιατί δεν το γνωρίζω καλά. Μετά, και το λέω με επιφύλαξη, βλέποντας τα δημόσια στοιχεία, μάλλον σταμάτησε τη συνεργασία με τον τότε καθηγητή της και ίσως συνέχισε διδακτορικό με άλλον επιβλέποντα, γιατί το 2016 δημοσίευσε μια άλλη εργασία στο Best Pract Res Clin Obstet Gynaecol, πάνω στα βλαστοκύτταρα με άλλον καθηγητή ως τελευταίο όνομα. Όλα αυτά τα χρόνια, τα δημοσιεύματα τρέχουν και γεμίζουν τον κόσμο, αλλά και την ίδια με μια υπερβολή, που ίσως δεν αρμόζει σε έναν νέο επιστήμονα.

    Η Ελένη Αντωνιάδου στη NASA

    Συμπερασματικά, μπορούμε να πούμε ότι έχει κάνει σε επίπεδο διδακτορικών σπουδών 3 δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά και συνέδρια (που θα αρκούσαν και για να πάρει το διδακτορικό χωρίς να κάνει κάτι παραπάνω). Όντως οι εργασίες αυτές είναι πάνω στα αντικείμενα της αναγεννητικής ιατρικής και των βλαστοκυττάρων, άρα η κοπέλα δεν λέει ψέματα.

    Αλλά, από την άλλη, αυτές οι δημοσιεύσεις, με καθαρά ακαδημαϊκά κριτήρια, σίγουρα δεν αρκούν για να την χαρακτηρίσει κανείς «ειδικό στην αναγεννητική ιατρική», δεν την κατατάσσουν στους κορυφαίους επιστήμονες όλων των εποχών, ούτε καν στους κορυφαίους Έλληνες υποψήφιους διδάκτορες ή νέους διδάκτορες, καθώς ακόμα και μεταξύ των αποφοίτων του τμήματός μας υπάρχουν δεκάδες οι οποίοι έχουν ολοκληρώσει ήδη τις διδακτορικές τους σπουδές, με περισσότερες δημοσιευμένες εργασίες ο καθένας, έχοντας ετεροαναφορές, παρουσίες σε συνέδρια, υποτροφίες έρευνας από μεγάλους οργανισμούς, μεταδιδακτορική έρευνα σε κορυφαία πανεπιστήμια του εξωτερικού και της Ελλάδας, διδασκαλία στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, αλλά και έχοντας ιδρύσει εταιρίες που έχουν λάβει πραγματικά μεγάλες χρηματοδοτήσεις.

    Στο θέμα της εταιρίας χρειάζεται επίσης προσοχή. Πολλές φορές, μια επιστημονική ανακάλυψη μπορεί να μην είναι τόσο σημαντική με καθαρά ακαδημαϊκά κριτήρια, αλλά να «μετράει» στο χώρο της οικονομίας και της παραγωγής. Μπορεί, επίσης, να συμβαίνει και το αντίθετο, ένα πολύ μεγάλο ερευνητικό αποτέλεσμα να μην έχει άμεσο αντίκτυπο στην τεχνολογική πρόοδο.

    Η κυρία Αντωνιάδου όντως ίδρυσε μια εταιρία για κατασκευή τεχνητών οργάνων και πολύ καλά έκανε. Δεν ξέρω τι έχει παράξει μέχρι στιγμής αυτή η εταιρία, αλλά και να μην έχει «πουλήσει» τίποτα δεν θα μου έκανε εντύπωση, έχοντας υπόψη την δυσκολία με την οποία τα ερευνητικά αποτελέσματα περνάνε στην παραγωγή. Καλώς έκανε την προσπάθεια και καλά θα κάνει και να την συνεχίσει, αλλά δεν έχουμε προς το παρόν στοιχεία ότι αυτή η εταιρία έκανε κάτι σημαντικό (μακάρι να κάνει).

    Η Ελένη Αντωνιάδου στη NASA

    Γιατί λοιπόν τα γράφω όλα αυτά; Σίγουρα όχι για να στεναχωρήσω την ίδια. Για την ακρίβεια, θεωρώ ότι η υπερβολή με την οποία την περιβάλλουν τα εν λόγω δημοσιεύματα, ασχέτως αν τα επιδίωξε η ίδια ή όχι, τελικά της κάνει κακό στον επιστημονικό στίβο και κάπως πρέπει να προστατευθεί και αυτή. Από την άλλη, θέλω να προστατεύσω και τους άλλους απόφοιτους και διδάκτορές μας, που παλεύουν όλη μέρα στα εργαστήρια, που διδάσκουν σε μεγάλα πανεπιστήμια, που παράγουν έρευνα υψηλού επιπέδου σε μεγάλα επιστημονικά περιοδικά και τελικά βλέπουν ότι «αν δεν βγεις στην Τατιάνα είναι σα να μην υπάρχεις.

    Τέλος, θέλω να προστατεύσω και τους νέους φοιτητές μας, που πολλές φορές θολώνει η κρίση τους, βλέποντας δημοσιεύματα για «εύκολη επιτυχία» και για την «ιδέα με την οποία θα πιάσουμε την καλή». Όχι παιδιά, η επιστήμη θέλει κόπο, επιμονή, υπομονή και καμιά φορά και τύχη. Και είναι μια διαδικασία στην οποία συναντάς μεγάλες απογοητεύσεις, δεν είναι όλα εύκολα. Οι δε μεγάλες επιτυχίες δεν βγαίνουν συνήθως από μια «έξυπνη καινοτόμο ιδέα», βγαίνουν τέτοιες μία στο τόσο, αλλά και πάλι χρειάζεται να έχεις φτάσει σε ένα υψηλό επίπεδο (ο Μπιλ Γκέιτς, ο Σερτζ Μπριν και ο Λάρι Πέιτζ δεν ήταν και άσχετοι με την επιστήμη, αλλά και πάλι είναι μόνο 3 από τους χιλιάδες που προσπάθησαν να «πιάσουν την καλή με μια ιδέα»)».



    ΣΧΟΛΙΑ