• Top Stories

    Αδ. Γεωργιάδης: Όποια τράπεζα πάει αργά στα δάνεια θα της πάρουμε τα λεφτά

    Εστίαση: Υποχρεωτικός έλεγχος πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης σε εσωτερικούς χώρους

    Άδωνις Γεωργιάδης


    Προειδοποίηση προς τις τράπεζες να αυξήσουν τον ρυθμό χορήγησης δανείων απηύθυνε ξανά ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, επαναλαμβάνοντας πως θα αξιολογηθούν από τον νέο μηχανισμό που δημιουργείται.

    Όσες τράπεζες δεν ανταποκρίνονται όπως πρέπει θα χάνουν χρήματα, ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης, υπογραμμίζοντας πως το κριτήριο που υπάρχει για τη ρύθμιση δανείων είναι να είναι ο πελάτης τραπεζικά ενήμερος μέχρι τις 31/12/2019 και o  ορισμός των προβληματικών επιχειρήσεων.

    Οι τράπεζες λαμβάνουν ένα μέρος του ρίσκου, εξήγησε ο κ. Γεωργιάδης. Εξασφάλιση δανείου έως 40% του ποσού θα υπάρχει αναλόγως τον πελάτη. «Όσο πιο αξιόχρεος είσαι τόσο λιγότερη εξασφάλιση έχεις», ανέφερε.

    Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, τα 2 δισ. ευρώ μοιράστηκαν στις τράπεζες βάσει του επισήμου μεριδίου αγοράς της κάθε τράπεζας. «Στις 30 μέρες θα ελέγξουμε το ρυθμό χορηγήσεως των δανείων ανά τράπεζα. Οι τράπεζες που έχουν πάει γρήγορα θα πάρουν περισσότερα χρήματα και θα κάνουμε αναμόρφωση αυτού του ποσού. Οι τράπεζες που έχουν πάει αργά θα χάσουν χρήματα. Θα έχουν τη δυνατότητα να δώσουν λιγότερα δάνεια άρα θα βγάλουν λιγότερα κέρδη και να απολογηθούν στους μετόχους τους.»

    «Όποια τράπεζα πάει αργά θα της πάρουμε τα λεφτά. Να ξηλώσουν τους διευθυντές σε όποια τράπεζα δε δίνει δάνεια στον κόσμο.», πρόσθεσε.

    Αναφορικά με το πακέτο από το Ταμείο Ανάκαμψης, ο Αδωνις Γεωργιάδης τόνισε ότι ο σχεδιασμός για την απορρόφηση των χρημάτων είναι μια σύνθετη διαδικασία και υπογράμμισε ότι πρόκειται για μια μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα σημειώνοντας, παράλληλα, ότι οι συνεργάτες του Πρωθυπουργού θα έχουν τη γενική επιστασία και ευθύνη για τη διαχείριση του πακέτου.

    Τέλος, αναφορικά με τις τελευταίες τουρκικές προκλήσεις, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι ο Ερντογάν έχει συμφέρον να προκαλέσει ένταση ενώ η Ελλάδα έχει ανάγκη και συμφέρον από ηρεμία. «Δεν χρειάζονται πολλά λόγια. Αν οποιοσδήποτε τολμήσει να αμφισβητήσει την εθνική μας κυριαρχία, όλοι ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε. Είναι σαφές προς την Τουρκία. Ο Ερντογάν θα λέει ό,τι θέλει. Είναι σε δύσκολη θέση», κατέληξε ο Αδωνις Γεωργιάδης.



    ΣΧΟΛΙΑ