• sports

    Premier League: «Θετική υπό προϋποθέσεις» για την εξαγορά της Έβερτον από την 777 Partners

    • Bloomberg
    Παίκτες της Έβερτον πανηγυρίζουν στο γήπεδο


    Το διοικητικό συμβούλιο της Πρέμιερ Λιγκ δήλωσε ότι «είναι πρόθυμο» να αποδεχθεί την προσφορά της 777 Partners LLC για την ιστορική ομάδα Έβερτον (Everton FC), εάν ο επενδυτικός όμιλος με έδρα το Μαϊάμι πληροί μια σειρά από προϋποθέσεις για την πώληση, σύμφωνα με επιστολή που είδε το Bloomberg.

    Όπως αναφέρει το Bloomberg, η εν λόγω επιστολή γράφτηκε την περασμένη Δευτέρα, έπειτα από μια εξέταση έξι μηνών  στα σχέδια εξαγοράς  από την αμερικανική εταιρεία, τονίζοντας πως «προτίθεται επί του παρόντος» να υποστηρίξει την προσφορά, υπό προϋποθέσεις.

    Η Λίγκα επιδιώκει δεσμεύσεις για τη χρηματοδότηση του συλλόγου και τη χρηματοδότηση της κατασκευής ενός νέου γηπέδου. Δεν είναι σαφές εάν η Λίγκα έχει προσθέσει επιπλέον όρους.

    Η υπό όρους έγκριση δεν σημαίνει ότι η 777, η οποία είναι ιδιοκτήτρια πολλών ομάδων, έχει εγγυημένη έγκριση, ανέφερε πηγή με γνώση του θέματος στο Bloomberg.

    Το διοικητικό συμβούλιο αποτελείται από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Λίγκας, Richard Masters, καθώς και την Πρόεδρο Alison Brittain και το μέλος του διοικητικού συμβουλίου Mai Fyfield, μεταξύ άλλων.

    Οι εκπρόσωποι της 777 και της Έβερτον αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

    Τον Σεπτέμβριο, η 777 είπε ότι είχε συμφωνήσει να αγοράσει το 94,1% του συλλόγου από τον ιδιοκτήτη Farhad Moshiri. Έκτοτε, έχει αντιμετωπίσει μία σειρά από ερωτήματα από τη Λίγκα σχετικά με την καταλληλότητά της να κατέχει την ιστορική ομάδα του Λίβερπουλ.

    Η απόκτηση της Έβερτον θα έδινε στη 777, με επικεφαλής τον Στίβεν Πάσκο και τον Τζος Γουάντερ, την ιδιοκτησία ενός από τους πιο γνωστούς συλλόγους στην Αγγλία. Η 777, η οποία μεταξύ άλλων κατέχει τις ομάδες Χέρτα Βερολίνου και Σταντάρ Λιέγης, είναι μια ένας από τους αυξανόμενους επενδυτές σε διάφορους συλλόγους στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο, αλλά έχει επίσης προσελκύσει τον έλεγχο σχετικά με τις οικονομικές πρακτικές της.

    Από τον Σεπτέμβριο, η 777 έχει εισφέρει περισσότερα από 150 εκατομμύρια λίρες (189 εκατομμύρια δολάρια) στην Έβερτον για να καλύψει τις απαιτήσεις κεφαλαίου κίνησης και να επιτρέψει την κατασκευή ενός γηπέδου σχεδόν 53.000 θέσεων.

    Η Εβερτον ιδρύθηκε το 1878 και παίζει συνεχώς στην κορυφαία κατηγορία της χώρας από τις αρχές της δεκαετίας του 1950, αλλά δεν έχει κατακτήσει τρόπαιο από το 1995. Τα τελευταία χρόνια, η ομάδα φλέρταρε με τον υποβιβασμό και δυσκολεύεται οικονομικά εκτός γηπέδου.

    Η 777 διόρισε τον αθλητικό επενδυτικό όμιλο Tifosy για να τον βοηθήσει να συγκεντρώσει χρηματοδότηση. Στο ενημερωτικό της δελτίο προς πιθανούς επενδυτές, που ονομάζεται Project Teaser, αναφέρει ότι η εξαγορά της Έβερτον θα έδινε στον όμιλο πρόσβαση στο μεγαλύτερο και πιο κερδοφόρο πρωτάθλημα στον κόσμο, το οποίο είναι επίσης το πιο δημοφιλές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

    Αρκετοί σύλλογοι της Premier League, συμπεριλαμβανομένων των Arsenal FC, Liverpool και Chelsea, ανήκουν σε ομάδες επενδυτών από τις ΗΠΑ. Περισσότερο από το ένα τρίτο των επαγγελματικών συλλόγων της Αγγλίας ηγούνται πλέον από Αμερικανούς.

    Η τύχη της ομάδας εντός γηπέδου αυτή τη σεζόν έχει πληγεί από αφαίρεση 10 πόντων, η οποία αργότερα μειώθηκε σε 6 πόντους, επειδή παραβίασε τους οικονομικούς κανόνες του πρωταθλήματος. Η ποινή των βαθμών μειώθηκε μετά την έφεση του συλλόγου.

    «Δεν είχαμε άλλη επιλογή από το να προσφύγουμε σε αυτό που πιστεύαμε ότι ήταν μια αδικαιολόγητη μείωση πόντων», δήλωσε ο προσωρινός διευθύνων σύμβουλος Colin Chong στην ιστοσελίδα του συλλόγου.

    Ο σύλλογος εξακολουθεί να αντιμετωπίζει κατηγορίες για φερόμενη παραβίαση των κανόνων δαπανών την περασμένη σεζόν, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση πόντων. Η ομάδα, επηρεασμένη ήδη από την αφαίρεση των 6 βαθμών, «αιωρείται» κοντά στη ζώνη του υποβιβασμού, κάτι που θα μπορούσε να την οδηγήσει να παίξει την επόμενη σεζόν στη βαθμίδα κάτω από την προσοδοφόρα Premier League.

    Διαβάστε επίσης

    Στα χέρια της 777 Partners η Έβερτον

    Βαγγέλης Μαρινάκης: Υποδέχθηκε τον Ρίσι Σούνακ στο γήπεδο της Νότιγχαμ Φόρεστ (video)

    Αντίδραση Βαγγέλη Μαρινάκη σε αναφορά του CEO της Premier League για τη Νότιγχαμ Φόρεστ



    ΣΧΟΛΙΑ