• sports

    Παναθηναϊκός: Επίσημα στη χρηματοδότηση €115 εκατ. του ΥΠΕΝ ο Βοτανικός

    • NewsRoom


    Τη χρηματοδότηση της Διπλής Ανάπλασης για το γήπεδο του Παναθηναϊκού στον Βοτανικό με 115 εκατ. ευρώ επισημοποίησε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

    Η Δημοτική Επιτροπή του Δήμου Αθηναίων και αυτή χτες με τη σειρά της ενέκρινε την υποβολή πρότασης χρηματοδότησης, στην σχετική ανακοίνωση πρόθεσης χρηματοδότησης του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τίτλο «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΝΕΟΥ ΓΗΠΕΔΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΣΤΟΝ ΒΟΤΑΝΙΚΟ», ποσού 115 εκατ. ευρώ, προκειμένου και επίσημα η πράξη να ενταχθεί και να χρηματοδοτηθεί στο πλαίσιο του Άξονα Προτεραιότητας «Πράσινες πόλεις (αστικές αναπλάσεις, εκσυγχρονισμός στόλου αστικών μεταφορών κ.λπ.)» του ΤΠΑ/ΠΠΑ.

    Υπενθυμίζεται ότι το έργο κατασκευής έχει αναλάβει η κοινοπραξία «ΤΕΡΝΑ Α.Ε. – ΑΚΤΩΡ Α.Τ.Ε. – ΜΕΤΚΑ ΑΤΕ».

    Το νέο γήπεδο ποδοσφαίρου του Παναθηναϊκού στον Βοτανικό θα είναι ένα σύγχρονο και λειτουργικό Στάδιο χωρητικότητας έως 40.000 θέσεων Διεθνών Προδιαγραφών κατηγορίας 4 Αστέρων κατά FIFA/UEFA.

    Η χρηματοδότηση

    Το έργο ύψους 123 εκατ. ευρώ (τα 3 εκατ. ευρώ προαίρεση) θα χρηματοδοτηθεί, ως γνωστόν, κατά βάση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (με προϋπολογισμό 115 εκατ. ευρώ).

    Επίσης, υπενθυμίζεται ότι «έργα διαμόρφωσης κοινοχρήστου χώρου και προσβασιμότητας στον περιβάλλοντα χώρο του γηπέδου ποδοσφαίρου του Δήμου Αθηναίων στον Ελαιώνα, του έργου Sub2 που αφορά στην αστική ανάπλαση της πρώην βιομηχανικής περιοχής Βοτανικού/ Ελαιώνα – Έργα διαμόρφωσης πρασίνου και κοινοχρήστων χώρων στην περιοχή της Διπλής Ανάπλασης και του Ναυτικού Οχυρού στην περιοχή Ελαιώνα», εντάχτηκαν στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με συνολικό προϋπολογισμό 42 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων σχεδόν 5 εκατ. θα χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή της οδού πρόσβασης (ανοιχτό τμήμα και cut & cover με όλο τον εξοπλισμό τους) καθώς και για τη δημιουργία ορισμένων προσβάσεων στον άμεσα περιβάλλοντα χώρο του γηπέδου.

    Βοτανικός: Ο Δήμος Αθηναίων ζητά επιπλέον €10,8 εκατ. για τη Διπλή Ανάπλαση

    Επιπλέον 10,8 εκατ. ευρώ πέραν των εγκεκριµένων κονδυλίων για τη χρηματοδότηση των έργων που αφορούν τη Διπλή Ανάπλαση και την κατασκευή του νέου γηπέδου του Παναθηναϊκού ζητεί ο Δήμος Αθηναίων.

    Τα επιπλέον κονδύλια αφορούν τις χωματουργικές εργασίες στον Βοτανικό, οι οποίες, όπως έχει αναφέρει ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας, δεν έχουν ολοκληρωθεί, καθώς και τις εργασίες απορρύπανσης του περιβάλλοντος χώρου όπου θα ανεγερθεί το γήπεδο.

    Οπως τονίζεται από το γραφείο του δημάρχου Αθηναίων, προτεραιότητα της δημοτικής αρχής είναι η επίσπευση των έργων που αφορούν τη διπλή ανάπλαση και το γήπεδο, και στο πλαίσιο αυτό θα πραγματοποιηθούν όλες οι αναγκαίες ενέργειες για να προχωρήσουν γρήγορα οι εγκρίσεις. Ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας έχει τονίσει ότι πρόθεσή του είναι να προχωρήσει γρήγορα το έργο, ώστε να εγκαινιάσει ο ίδιος το γήπεδο μέσα στην παρούσα θητεία του.

    Ωστόσο, σύμφωνα με όσα έχει δηλώσει ο κ. Δούκας, δεν έχουν ολοκληρωθεί οι χωματουργικές εργασίες στο σημείο με αποτέλεσμα να απαιτούνται επιπλέον κονδύλια για να προχωρήσει το έργο. Ο δήμαρχος Αθηναίων είχε επιρρίψει την ευθύνη για την καθυστέρηση των έργων στην προηγούμενη δημοτική αρχή κάνοντας λόγο για σημαντικές παραλείψεις στην υλοποίηση του έργου της διπλής ανάπλασης.

    Ομόφωνες αποφάσεις

    Υπενθυμίζεται ότι χθες συνεδρίασε σχετικά η αρμόδια δημοτική επιτροπή και έλαβε ομόφωνα τις αποφάσεις που αφορούν τη χρηματοδότηση του έργου:

    • Εγκρίθηκε η υποβολή πρότασης χρηματοδότησης, στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με τίτλο «Κατασκευή νέου γηπέδου ποδοσφαίρου του Παναθηναϊκού στον Βοτανικό», ποσού 115 εκατ. ευρώ που αφορά την πράξη με τίτλο: «Κατασκευή νέου γηπέδου ποδοσφαίρου του Παναθηναϊκού στον Βοτανικό».

    • Εγκρίθηκε η υποβολή πρότασης στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων για τη χρηματοδότηση προτάσεων πράξεων νέων έργων του Δήμου Αθηναίων για «Χωματουργικές εργασίες για την απομάκρυνση πάσης φύσεως υλικών στο υπό κατασκευήν γήπεδο ποδοσφαίρου του Παναθηναϊκού στην περιοχή Βοτανικού – Ελαιώνα του Δήμου Αθηναίων», διάρκειας 4 μηνών συνολικού προϋπολογισμού 6.863.881 ευρώ.

    Επιπλέον ο Δήμος Αθηναίων προτίθεται, σε επόμενη συνεδρίαση της δημοτικής επιτροπής, αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η σχετική μελέτη, να εγκρίνει και να υποβάλει αίτημα τροποποίησης του έργου απορρύπανσης του οικοπέδου όπου θα ανεγερθεί το γήπεδο ώστε να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες συμπληρωματικές εργασίες για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

    Διαβάστε επίσης:

    Κώστας Μπακογιάννης: Η Διπλή Ανάπλαση ας μη γίνει πεδίο άσκοπων αντιπαραθέσεων

    Διπλή Ανάπλαση: Πυρά Δούκα κατά Μπακογιάννη για καθυστερήσεις – Τι απάντησε ο πρώην δήμαρχος

    Μητσοτάκης: Η Διπλή Ανάπλαση θα γίνει και ο Παναθηναϊκός θα αποκτήσει το δικό του γήπεδο



    ΣΧΟΛΙΑ