• Πολιτική

    Κώστας Μπακογιάννης: Η Διπλή Ανάπλαση ας μη γίνει πεδίο άσκοπων αντιπαραθέσεων

    • NewsRoom
    Κώστας Μπακογιάννης - Χάρης Δούκας (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

    Κώστας Μπακογιάννης – Χάρης Δούκας (ΑΠΕ-ΜΠΕ)


    Για «διαστρέβλωση της πραγματικότητας» σχετικά με το έργο της Διπλής Ανάπλασης κάνει λόγο ο Κώστας Μπακογιάννης.

    Με μια μακροσκελή ανακοίνωση, που έχει τίτλο «Ο δήμαρχος κάνει αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση», η παράταξη «Αθήνα Ψηλά», της οποίας είναι επικεφαλής, απαντά στα όσα ανέφερε ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας στο Δ.Σ. της Τετάρτης (14/2).

    Αρχικά κάνει λόγο για «αναίτια και απρόκλητη, τοξική, επίθεση» ενάντια στην προηγούμενη δημοτική Αρχή, που «επιχείρησε να διαστρεβλώσει την πραγματικότητα» και αμέσως μετά αναφέρει:

    «Το 2019, η δημοτική Αρχή του Κώστα Μπακογιάννη ανέστησε τον Βοτανικό και έδωσε ελπίδα, όχι μόνο στον κόσμο του Παναθηναϊκού, αλλά κυρίως στην ίδια την πόλη και στους κατοίκους μιας υποβαθμισμένης περιοχής. Το 2023 παρέδωσε:

    1. Ένα ώριμο έργο σε επίπεδο θεσμικό, με επικαιροποίηση της έως το 2019 ισχύουσας νομοθεσίας, καθώς μόνο με το τότε ισχύον Προεδρικό Διάταγμα, η Διπλή Ανάπλαση δεν μπορούσε να προχωρήσει.

    2. Διασφαλισμένες και επαρκείς χρηματοδοτήσεις για τα έργα, ύψους σχεδόν 230.000.000 ευρώ.

    3. Αναλυτικές, υπογεγραμμένες και έτοιμες προς εφαρμογή συμβάσεις, μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων, με ξεκάθαρους ρόλους, υποχρεώσεις και αρμοδιότητες.

    4. Συμβασιοποιημένο και σε εξέλιξη το έργο του νέου γηπέδου, δημοπρατημένα τα έργα των Υποδομών και Πρασίνου, δημοπρατημένο το έργο του Τεχνικού Συμβούλου του γηπέδου και έτοιμα τα τεύχη δημοπράτησης για το έργο του Τεχνικού Συμβούλου των υποδομών και πρασίνου».

    Στη συνέχεια, η ανακοίνωση αναφέρει πως αμέσως μετά τις εκλογές «με πρωτοβουλία του Κώστα Μπακογιάννη και παρόντα τον ίδιο, η ομάδα εργασίας της τότε δημοτικής Αρχής συνάντησε τον κ. Δούκα και όλους του εμπλεκόμενους φορείς (ΠΑΟ, ΠΑΕ και ΑΕΠ Ελαιώνα) προκειμένου να εξασφαλιστεί απρόσκοπτα η συνέχεια του.

    Έγινε αναλυτική ενημέρωση για την πορεία και τις μετέπειτα ενδεδειγμένες ενέργειες, ενώ ο ίδιος ο κ. Δούκας έδωσε τα εύσημα για τη δουλειά που έχει γίνει, αλλά και τη σύμφωνη γνώμη του στην τότε υφιστάμενη δημοτική Αρχή να προχωρήσει με όλες τις απαραίτητες ενέργειες (δημοπρατήσεις κ.λπ..), έως την ανάληψη των καθηκόντων του.

    Στην ίδια συνάντηση, ο τότε δήμαρχος ζήτησε από τον κ. Δούκα να του γνωστοποιήσει τη νέα ομάδα εργασίας που θα τρέξει το έργο, με την οποία και θα συνεργάζονταν η απερχόμενη δημοτική Αρχή για τη συνέχισή του. Ο κ. Δούκας ουδέν έπραξε έως σήμερα».

    Αναφέρει ακόμη πως «η επίκληση άγνοιας δεν συνιστά επιχείρημα» και πως ο γενικός γραμματέας της απερχόμενης διοίκησης έκανε τακτικές ενημερώσεις και παρέδωσε πλήρη φάκελο του έργου στη νέα δημοτική Αρχή και προσθέτει:

    «Η νέα δημοτική Αρχή όφειλε να γνωρίζει ότι την ευθύνη έκδοσης οικοδομικής άδειας την έχει ο ανάδοχος του γηπέδου».

    Σχετικά με το ζήτημα της απορρύπανσης, στο οποίο στάθηκε ιδιαίτερα ο κ. Δούκας, η ανακοίνωση αναφέρει: «Η προηγούμενη δημοτική Αρχή διεκδίκησε και έλαβε όσα χρήματα ήταν διαθέσιμα για τέτοιου είδους έργα από ευρωπαϊκούς πόρους (ΥΜΕΠΕΡΑΑ), τη δεδομένη χρονική συγκυρία, δηλαδή τα 5.000.000 ευρώ.

    Το έργο είναι δυναμικό, με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Συγκεκριμένα πρέπει, μεταξύ άλλων, να ληφθούν υπόψη ο όγκος των απορριμμάτων, η τεράστια έκταση, η συνεχής εναπόθεση κι άλλων απορριμμάτων, μέχρι να αναλάβει ο ανάδοχος και να οροθετηθεί ο χώρος, αλλά και οι συνεχιζόμενες πυρκαγιές, λόγω εύφλεκτων υλικών.

    Γι’ αυτό, είχε ληφθεί η αναγκαία πρόνοια για την εξασφάλιση επιπλέον χρηματοδότησης και είχε αναλυτικά ενημερωθεί η νέα δημοτική Αρχή για τις απαιτούμενες ενέργειες, τις οποίες όφειλε να κάνει. Μέχρι σήμερα δεν τις έκανε».

    Για τον τεχνικό σύμβουλο, τονίζεται πως «η ομάδα εργασίας της προηγούμενης δημοτικής Αρχής είχε τον γενικό έλεγχο και συντονισμό -ως όφειλε να κάνει σ’ ένα τόσο κομβικό έργο- και αξιοποιούσε σε κάθε στάδιο εξειδικευμένους τεχνικούς συμβούλους (δικηγόρους, τεχνικούς, μελετητές κ.λπ..) για την ολοκλήρωση των απαραίτητων εγκρίσεων και τευχών δημοπράτησης.

    Η ύπαρξη ενός εξωτερικού τεχνικού συμβούλου που θα συντονίζει όλα τα έργα, υποκαθιστώντας την δημοτική Αρχή και τις υπηρεσίες, είναι μάλλον ανάγκη της τωρινής διοίκησης».

    Αμέσως μετά μιλάει για «παραπληροφόρηση» και επισημαίνει:

    «Είναι απορίας άξιο, γιατί ο κ. Δούκας δήλωσε ότι δεν είχαν προχωρήσει οι διαγωνισμοί, την ίδια ώρα που αυτοί είναι σε εξέλιξη. Συγκεκριμένα, για τον διαγωνισμό πρασίνου και κοινόχρηστων χώρων έχουν κατατεθεί ήδη οι προσφορές των αναδόχων και γίνεται έλεγχος από την υπηρεσία, ενώ για τον διαγωνισμό υποδομών, οι προσφορές θα κατατεθούν στις 7 Μαρτίου.

    Η Διπλή Ανάπλαση είναι πέρα και πάνω από κόμματα και παρατάξεις. Η Παράταξη “Αθήνα Ψηλά” συμφωνεί απόλυτα με τον κ. Δούκα. Το έργο θα προχωρήσει, όσα εμπόδια κι αν βρούμε μπροστά. Εξάλλου, τα μεγαλύτερα εμπόδια τα αντιμετωπίσαμε τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια. Τότε που δεν υπήρχε καν προοπτική, τότε που δεν υπήρχε καν έργο».

    Και καταλήγει:

    «Η Διπλή Ανάπλαση μας ξεπερνά όλους. Ας μη γίνει πεδίο άσκοπων αντιπαραθέσεων για το θεαθήναι. Δηλώνουμε παρόντες να συνδράμουμε με όλες μας τις δυνάμεις. Η νέα Δημοτική Αρχή ας κάνει την αρχή, εντάσσοντας το θέμα της Διπλής Ανάπλασης στην ημερήσια διάταξη του Δημοτικού Συμβουλίου, όπως επανειλημμένως της έχει ζητηθεί».

    Διαβάστε επίσης:

    Σύνοδος Πρυτάνεων: Η πρώτη αντίδραση για τα μη κρατικά Πανεπιστήμια

    Χατζηδάκης: Η χώρα θα εξοικονομήσει 850 εκατ. ευρώ από τόκους την ερχόμενη 10ετία

    Χρήστος Σταϊκούρας: «Η ελληνική οικονομία έχει γυρίσει σελίδα»



    ΣΧΟΛΙΑ