• Κοινωνία

    Τραγωδία στο Μάτι: Κακουργηματικές ευθύνες για 5 πρώην αξιωματικούς της Πυροσβεστικής βλέπουν οι δικαστές

    Καμμένο τοπίο μετά την τραγωδία στο Μάτι

    Καμμένο τοπίο μετά την τραγωδία στο Μάτι


    Κακουργηματικές ευθύνες για την πολύνεκρη φωτιά στο Μάτι σε βάρος 5 τότε υψηλόβαθμων στελεχών της Πυροσβεστικής “βλέπουν” και οι δικαστές του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών.

    Μετά τον ανακριτή Αθανάσιο Μαρνέρη (που 3 φορές έστειλε στον εισαγγελέα τη δικογραφία λαμβάνοντας ισάριθμες αρνήσεις), τώρα και το δικαστικό συμβούλιο, με βούλευμα του, ζητά την ποινική αναβάθμιση της κατηγορίας για τα υψηλόβαθμα στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και τη μετατροπή της κατηγορίας από πλημμέλημα σε κακούργημα..

    Με το ίδιο βούλευμα (υπ αριθμό.1368/22) οι δικαστές παραπέμπουν σε δίκη 13 κατηγορούμενους για πλημμεληματικές πράξεις.

    Ομόφωνα τα μέλη του συμβουλίου, με πρόεδρο τον Γιώργο Κασσίμη και μέλη τις πρωτοδίκες Θεοδώρα Τραϊανίδου και Νίκη Ρεβύθη, αφού αποτίμησαν το σύνολο των αποδεικτικών στοιχείων με ένα βούλευμα που αριθμεί περίπου τις 1.000 σελίδες, διατάσσουν:

    1. Την περαιτέρω κύρια ανάκριση για το κακούργημα της θανατηφόρας έκθεσης σε βάρος των 5 τότε στελεχών του Πυροσβεστικού Σώματος.

    2. Την παραπομπή σε δίκη 13 εμπλεκομένων για «συρρικνωμένες»
    πλημμεληματικές κατηγορίες.
    3. Την πλήρη απαλλαγή 10 κατηγορούμενων αστυνομικών και αντιδημάρχων.

    Για την ποινική αναβάθμιση της κατηγορίας βάρυνε μία σειρά από συγκεκριμένες ενέργειες και πράξεις των πέντε κατηγορουμένων, που συνέτειναν στη δημιουργηθείσα κατάσταση κινδύνου που εν τέλει κατέληξε στο θάνατο 103 ανθρώπων.

    Σύμφωνα με πληροφορίες αξιολόγησαν ηχητικά ντοκουμέντα από τα οποία προκύπτει ότι δεν χρησιμοποιήθηκαν τα αναγκαία εναέρια μέρα για την έγκαιρη κατάσβεση της πυρκαγιάς, ότι υψηλόβαθμος αξιωματικός της Πυροσβεστικής που είχε την ευθύνη για τα εναέρια μέσα την κρίσιμη ώρα έλειπε από τη θέση του και δεν πρότεινε να σηκωθούν ελικόπτερα που παρέμειναν καθηλωμένα και ότι άλλος υψηλόβαθμος αξιωματικός που βρισκόταν σε φωτιά στην Κινέτα, παρά τις οδηγίες που είχε λάβει να μεταβεί στο Μάτι, έφτασε με μεγάλη καθυστέρηση, ενώ είχαν αρχίσει οι αναφορές για τους πρώτους νεκρούς.

    Μετά την έκδοση του βουλεύματος, η δικογραφία θα επιστρέψει στον ανακριτή Αθ. Μαρνέρη ο οποίος αναμένεται να ζητήσει την άσκηση συμπληρωματικής ποινικής δίωξης για τα πέντε άτομα και εάν τελικά η δίωξη ασκηθεί οι συγκεκριμένοι κατηγορούμενοι θα κληθούν εκ νέου σε απολογία, αυτή τη φορά για το κακούργημα της έκθεσης.

    Διαβάστε επίσης:

    Η Χαρά Σπηλιοπούλου ειδικός επιστήμονας-σύμβουλος της ανακρίτριας για τη δολοφονία της μικρής Τζωρτζίνας

    Λιγνάδης: Μήνυσε και τον δεύτερο μηνυτή του για ψευδή κατάθεση

    Άρειος Πάγος: Οριστική απόλυση για δυο δικαστές – Είχαν πάνω από 3.000 εκκρεμείς υποθέσεις



    ΣΧΟΛΙΑ