• Κοινωνία

    Τι σημαίνει σκληρό lockdown τύπου Μαρτίου

    • NewsRoom


    Πληθαίνουν οι φωνές για επανάληψη ενός σκληρού lockdown, τύπου Μαρτίου, ειδικά στην Αττική, όπου τα επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν επιδείνωση, με αποτέλεσμα να ασκείται μεγάλη πίεση στο σύστημα υγείας.

    Σε λίγη ώρα θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου έκτακτη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, με την συμμετοχή του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα και του προέδρου του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα.

    Είχε προηγηθεί, νωρίς το πρωί, η προαναγγελία από τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, ο οποίος δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό Open ότι θα εισηγηθεί σκληρό lockdown τύπου Μαρτίου για την Αττική.

    Σύμφωνα με όσα είπε ο υπουργός Υγείας, οι αναλύσεις που λαμβάνει από τις επιτροπές είναι τέτοιες που δείχνουν ότι η Ελλάδα μπαίνει στο τρίτο κύμα της πανδημίας.

    Τι σημαίνει ολικό lockdown

    Από την εμπειρία του περασμένου Μαρτίου, όταν είχε τεθεί σε εφαρμογή το σκληρό lockdown, τα μέτρα που θα εφαρμοστούν προβλέπουν:

    1. Κλειστά όλα τα σχολεία – Επιστροφή στην τηλεκπαίδευση
    2. Λουκέτο στο λιανεμπόριο και κομμωτήρια – Τέλος το click away- Ανοιχτά μόνο σούπερ μάρκετ, μανάβικα, φούρνοι, περίπτερα, βενζινάδικα
    3. Υποχρεωτική τηλεργασία στο δημόσιο
    4. Απαγόρευση μετακίνησης από Δήμο σε Δήμο 
    5. Τηλεργασία μέχρι και σε ποσοστό 100%
    6. Καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας
    7. Αυστηρότερους ελέγχους

    Η μεγάλη ανησυχία αφορά την Αττική, καθώς στο λεκανοπέδιο ζει ο μισός πληθυσμός της χώρας, είναι πυκνοκατοικημένη και εάν ξεφύγει η πανδημία μπορεί να λάβει πολύ άσχημες διαστάσεις.

    Τα επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν ότι το παρατεταμένο χαλαρό lockdown αλλά και τα νέα μέτρα δεν φαίνεται να αποδίδουν με τους ειδικούς να κρούουν διαρκώς τις τελευταίες ημέρες το καμπανάκι του κινδύνου.

    Διαβάστε ακόμη:

    Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου με Κικίλια, Χαρδαλιά και Τσιόδρα – Στο τραπέζι όλα τα νέα δεδομένα

    «Βόμβα» Κικίλια: Θα εισηγηθώ αυστηρό lockdown τύπου Μαρτίου στην Αττική – Αλματώδης αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα

     



    ΣΧΟΛΙΑ