• Πολιτική

    «Βόμβα» Κικίλια: Θα εισηγηθώ αυστηρό lockdown τύπου Μαρτίου στην Αττική – Αλματώδης αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα

    • NewsRoom
    Κικίλιας: Αθήνα και Αττική έχουν τεράστιες δυνατότητες βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης

    Βασίλης Κικίλιας, υπουργός Τουρισμού


    Αυστηρότερα μέτρα και πιθανόν ένα lockdown τύπου Μαρτίου προανήγγειλε ο Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας πριν από λίγο στο Open.

    Ο υπουργός Υγείας υπογράμμισε ότι οι αναλύσεις που λαμβάνει από τις επιτροπές είναι τέτοιες που δείχνουν ότι η Ελλάδα μπαίνει στο τρίτο κύμα της πανδημίας και καθιστούν αναπόφευκτο το ολικό lockdown στην Αττική.

    Παραθέτοντας τα δεδομένα των τελευταίων ημερών, ο κ. Κικίλιας είπε ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν αφήνουν περιθώριο για αμφισβήτηση.

    «Σύμφωνα με το ΕΚΑΒ στις 6 Φεβρουαρίου είχαμε 231 διασωληνώσεις, στις 7 Φεβρουαρίου 245, στις 8 Φεβρουαρίου 260. Δηλαδή, 15 την ημέρα παραπάνω, οι 10 εξ αυτών στην Αττική, που σημαίνει ότι μια μονάδα ΜΕΘ την καταλαμβάνουμε σε μια μέρα» δήλωσε.

    Όπως τόνισε ο κ. Κικίλιας, δεδομένου ότι το σύστημα υγείας δέχεται πολύ μεγάλη πίεση, σε περίπτωση που τα δεδομένα που θα έχουμε σήμερα είναι ανησυχητικά, τότε η εισήγησή του θα είναι ένα «σύντομο, ολικό lockdown», σαν εκείνο του περασμένου Μαρτίου.

    Ερωτηθείς αν το ενδεχομένως επικείμενο lockdown θα φέρει νέο «λουκέτο» στα σχολεία, ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι τα στοιχεία δείχνουν μια αύξηση της τάξης του 11% στα κρούσματα ηλικιών έως 9 ετών.

    Θωμαΐδης: Αύξηση 205% του ιικού φορτίου στην Αττική

    Την αλματώδη αύξηση που παρατηρείται στο ιικό φορτίο των λυμάτων της Αττικής περιέγραψε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

    «Δυστυχώς η εικόνα είναι πιο επιβαρυμένη σε σχέση με τον περασμένο Νοέμβριο. Από την εβδομάδα των Χριστουγέννων και μετά οι επιστήμονες παρατήρησαν αύξηση του ιικού φορτίου από 10 έως 20%.

    Ξαφνικά πριν από τρεις εβδομάδες έφτασε στο 80% και αυτή την εβδομάδα στο 205%».

    Ο καθηγητής εξήγησε ότι είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς σε πόσα ενεργά κρούσματα μεταφράζεται το ιικό φορτίο στα λύματα, καθώς περιλαμβάνει και τους ασυμπτωματικούς, ενώ οι νέες μεταλλάξεις δεν είναι ακόμη σαφές αν αυξάνουν το ιιικό φορτίο χωρίς να είναι περισσότερα τα κρούσματα.

    Βασιλακόπουλος: Εγκλεισμός για λίγο ακόμη

    Την πρόβλεψη ότι ο εγκλεισμός στο σπίτι θα διαρκέσει για άλλους δύο με τρεις μήνες έκανε ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, μιλώντας στο Mega.

    Αναγνώρισε ότι η κόπωση των ανθρώπων είναι κατανοητή, ωστόσο είπε ότι πρέπει να κάνουμε ένα τελευταίο κουράγιο, καθώς υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ που δεν είναι μακριά.

    Προέβλεψε ότι ο εγκλεισμός θα κρατήσει ακόμα δύο με τρεις μήνες και πως το Πάσχα η Ελλάδα θα είναι μια εντελώς διαφορετική χώρα. «Το καλοκαίρι θα είναι πολύ καλό και από Σεπτέμβρη η κοινωνία θα λειτουργεί σχεδόν φυσιολογικά» σημείωσε.

    «Η Ελλάδα μέχρι το Πάσχα θα έχει εμβολιάσει ηλικιωμένους και όλους τους ανθρώπους με υποκείμενα νοσήματα. Επομένως, η πίεση στο σύστημα Υγείας θα είναι πολύ μικρότερη» πρόσθεσε ο κ. Βασιλακόπουλος.

    «Όλα τα εμβόλια είναι απολύτως αποτελεσματικά στο να μας προφυλάσσουν από τη σοβαρή νόσο» διευκρίνισε και εξήγησε πως το ποσοστό αποτελεσματικότητας σημαίνει ότι αν κάποιος κολλήσει ενώ έχει κάνει εμβόλιο, δε θα παρουσιάσει κανένα σύμπτωμα.

    «Σαν πολιτεία και κοινωνία πρέπει να βρούμε μια λεπτή ισορροπία αναμεσά στο υγειονομικό κόστος και το οικονομικό και κοινωνικό κόστος», τόνισε ο καθηγητής και εξήγησε πως η εναλλασσόμενη εφαρμογή μέτρων οφείλεται στη συμπεριφορά των πολιτών, η οποία αλλάζει τελείως τα δεδομένα.

    Διαβάστε ακόμη:

    Covid-19: Οι εμβολιασμοί ανά Περιφερειακή Ενότητα – Τι γίνεται στην επαρχία

    Ισραηλινό φάρμακο κατά του κορονοϊού δίνει ελπίδες – Τι συζήτησαν Μητσοτάκης και Νετανιάχου



    ΣΧΟΛΙΑ