• Κοινωνία

    Τι προβλέπει η νέα ΚΥΑ για τα δικαστήρια – Ποιες υποθέσεις βγαίνουν από το lockdown


    Ακόμα πιο χαλαρό lockdown στα δικαστήρια προβλέπει η Νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση που αναμένεται τις επόμενες ώρες.

    Από την ερχόμενη Δευτέρα, 11 Ιανουαρίου, θα δικάζονται κανονικά στα πολιτικά δικαστήρια οι υποθέσεις εκουσίας δικαιοδοσίας πρώτου και δεύτερου βαθμού στις οποίες δεν θα εξετάζονται μάρτυρες, καθώς επίσης υποθέσεις που αφορούν ειδικούς νόμους και εκδικάζονται με την διαδικασία της εκουσίας δικαιοδοσίας.

    Στα ποινικά δικαστήρια, θα εκδικάζονται εκτός από τα κακουργήματα με προσωρινά κρατούμενους για τους οποίους συμπληρώνεται το ανώτατο όριο κράτησης και τα κακουργήματα που παραγράφονται μέχρι και τις 31.12.2023, τα πλημμελήματα που παραγράφονται μέχρι και τις 31.12.2022, καθώς επίσης οι αιτήσεις αναστολής, αναβολής ή διακοπής εκτέλεσης.

    Επιπλέον, προβλέπεται η διεξαγωγή των ποινικών δικών για υποθέσεις των οποίων οι αποφάσεις αναιρέθηκαν και παραπέμπονται προς νέα εκδίκαση.

    Επιπλέον, θα επιτραπεί η εκδίκαση των υποθέσεων ασφαλιστικών μέτρων στις οποίες δεν θα εξετάζονται μάρτυρες.

    Και με τη νέα ΚΥΑ διατηρείται ο μέγιστος αριθμός των 15 ατόμων ανά δικαστική αίθουσα (που ελάχιστα τηρείται στην πράξη), προβλέπεται η τήρηση ελάχιστης απόστασης 1,5 μέτρου (που σπανίως μπορεί να τηρηθεί στην πράξη), καθώς και η δυνατότητα του αρμοδίου οργάνου διοίκησης του οικείου δικαστηρίου να ρυθμίζει τα ειδικότερα ζητήματα που ανάγονται στη λειτουργία του.

    Διαβάστε επίσης:

    «Όχι» των λοιμωξιολόγων στο άνοιγμα του click away: Παράταση του lockdown – Ανησυχία για αυξημένα κρούσματα μετά τις γιορτές

    Προς παράταση του lockdown – Επταήμερη καραντίνα για όσους έρχονται από το εξωτερικό

    Κικίλιας: Στην πρώτη φάση του εμβολιασμού οι γιατροί του ιδιωτικού τομέα



    ΣΧΟΛΙΑ