• Κοινωνία

    «Όχι» των λοιμωξιολόγων στο άνοιγμα του click away: Παράταση του lockdown – Ανησυχία για αυξημένα κρούσματα μετά τις γιορτές

    • Έφη Τσιβίκα


    Αρνητική θα είναι, σύμφωνα με τις διαρροές, η εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, σχετικά με την επανεκκίνηση της εμπορικής δραστηριότητας με το σύστημα click away από την ερχόμενη Δευτέρα και για ολόκληρη την εβδομάδα.

    Στόχος των επιστημόνων είναι να έχουν μία εικόνα από την επίδραση του ανοίγματος των πρώτων βαθμίδων της Εκπαίδευσης, πριν δοθεί το «πράσινο φως» για να ανεβάσουν ρολά τα καταστήματα λιανεμπορίου, τα βιβλιοπωλεία, τα κομμωτήρια και τα ινστιτούτα περιποίησης νυχιών και αυξηθεί περαιτέρω η κινητικότητα του πληθυσμού.

    Τα τελευταία στοιχεία για αυξανόμενη τάση της διασποράς του κορονοϊού στην κοινότητα μετά την περίοδο των γιορτών αλλά και οι προβλέψεις για τις επιπτώσεις από το άνοιγμα των σχολείων δεν επιτρέπουν τολμηρά βήματα, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

    Η ισορροπία ανάμεσα στη δημόσια Υγεία και το άνοιγμα της οικονομίας, δύο φλέγοντα θέματα για την Κυβέρνηση, είναι δύσκολο να διατηρηθεί, γεγονός που έχει προκαλέσει διχογνωμία μεταξύ των μελών της Επιτροπής, τα οποία καλούνται για μια ακόμη φορά να λύσουν αυτή τη δύσκολή εξίσωση.

    Στο πλαίσιο αυτό, ορισμένοι επιστήμονες δίνουν μεγαλύτερη βαρύτητα στο άνοιγμα του εμπορίου, δεδομένων των καταστρεπτικών επιπτώσεων στην οικονομία, τη στιγμή που άλλοι υποστηρίζουν το άνοιγμα των σχολείων, τα οποία  δεν αποτελούν εστίες υπερμετάδοσης και θεωρείται πιο ασφαλές βήμα, καθώς το ταυτόχρονο άνοιγμα των δύο δραστηριοτήτων κρίνεται αρκετά παρακινδυνευμένο. 

    Οι πληροφορίες προκρίνουν ως πιθανότερο ενδεχόμενο να αποφασιστεί σήμερα η παράταση της επανεκκίνησης των εμπορικών δραστηριοτήτων για μία εβδομάδα, έτσι ώστε να υπάρχει μια πιο σαφής εικόνα για την επίδραση της κινητικότητας του πληθυσμού κατά τη διάρκεια των εορτών, αλλά και το πρώτο “αποτύπωμα” του ανοίγματος των σχολείων, στην επιδημιολογική κατάσταση της χώρας, με το επόμενο 15θήμερο να κρίνεται καθοριστικό για τις εξελίξεις.

    Σε έκτακτη συνεδρίαση της, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων αποφάσισε χθες να ανοίξουν τα σχολεία και στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές, ένα κρίσιμο θέμα το οποίο επίσης δίχασε τους επιστήμονες.

    Η εικόνα της χώρας είναι ήδη ανησυχητική δεδομένου ότι ο δείκτης μεταδοτικότητας βρίσκεται -σύμφωνα με τα χθεσινά στοιχεία-στο 6%, ξεπερνώντας κατά 2 μονάδες το ασφαλές όριο του 4%, που έχουν θέσει διεθνείς οργανισμοί. Ιδιαίτερα επιβαρυμένες είναι οι περιοχές της Αττικής, κυρίως της Δυτικής, αλλά και περιοχές της Κοζάνης, της Κρήτης, της Ροδόπης και της Βοιωτίας. 

    Το περασμένο 24ωρο διενεργήθηκαν 8.697 τεστ και εντοπίστηκαν 510 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορονοϊού. 47 ασθενείς κατέληξαν και άλλοι 391ας ήταν διασωληνωμένοι. Σύμφωνα με το Νίκο Καπραβέλο, ένα τρίτο ακόμα πιο θανατηφόρο κύμα είναι μπροστά μας.

    “Αν έχουμε μεγάλη αύξηση κρουσμάτων μετά τις 11 Ιανουαρίου, τα νοσοκομεία δεν θα τα βγάλουν πέρα”, εκτίμησε η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ), Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στο MEGA.

    Παράταση των «σκληρών» μέτρων εισηγούνται οι επιστήμονες

    Με βάση την επιδημιολογική εικόνα της χώρας, η παράταση των περιοριστικών μέτρων θεωρείται μονόδρομος. Έτσι, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, θα συνεχιστεί η απαγόρευση της μετακίνησης εκτός νομού, ενώ το λιανεμπόριο αρχικά θα ανοίξει με τη μέθοδο του click away, όχι από αυτή αλλά ίσως από την επόμενη Δευτέρα. Η εστίαση θα ανοίξει αρκετά αργότερα, όταν το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα.

    Όσον αφορά στα σχολεία, τη Δευτέρα ανοίγουν δημοτικά και νηπιαγωγεία και προς το τέλος του μήνα θεωρείται πιθανό το ενδεχόμενο να ανάψει «πράσινο φως» για τις άλλες βαθμίδες.

    Οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν σήμερα στις 18:00 από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά.

    Προετοιμασίες για το άνοιγμα δημοτικών και νηπιαγωγείων τη Δευτέρα

    Πυρετώδεις είναι για την ώρα οι προετοιμασίες για το άνοιγμα δημοτικών και νηπιαγωγείων. Οι εκπαιδευτικοί είναι ήδη στις θέσεις τους και στέλνουν mail στους γονείς ώστε να ενημερωθούν τι ώρα θα πρέπει να πάνε τα παιδιά τους στο σχολείο, καθώς τα παιδιά θα πηγαίνουν τμηματικά ανάλογα με την τάξη στην οποία φοιτούν.

    Τα διαλείμματα θα γίνονται σε κοινές ώρες, ωστόσο οι αυλές θα χωριστούν ανάλογα με τις τάξεις. Την ίδια ώρα, η πλατφόρμα των τεστ έχει ανοίξει και πολλοί εκπαιδευτικοί έχουν δηλώσει την πρόθεσή τους να εξεταστούν. Επίσης στα σχολεία έχουν φτάσει και οι σχετικές μάσκες.

    Διαβάστε επίσης:

    Προς παράταση του lockdown – Επταήμερη καραντίνα για όσους έρχονται από το εξωτερικό

    Κικίλιας: Στην πρώτη φάση του εμβολιασμού οι γιατροί του ιδιωτικού τομέα

    Μητσοτάκης για εμβολιασμό: Προχωρά χωρίς λάθη – Πάνω από 8.000 άτομα θα εμβολιάζονται καθημερινά



    ΣΧΟΛΙΑ