• Κοινωνία

    Σεισμός στην Κρήτη: Οι πρώτες εικόνες των τρομοκρατημένων κατοίκων μετά τη δόνηση των 6,1 Ρίχτερ

    • NewsRoom


    Ισχυρός σεισμός σημειώθηκε το πρωί της Τετάρτης στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ της Κρήτης και των Κυθήρων.

    Όπως έγινε γνωστό, ο σεισμός ήταν έντασης 6,1 της κλίμακας Ρίχτερ και κατεγράφη συγκεκριμένα στις 9.23 το πρωί. Εξαιτίας του μεγάλου βάθους που είχε το επίκεντρο της σεισμικής δόνησης, ο σεισμός έγινε μεν αισθητός, χωρίς ωστόσο να προκαλέσει εκτεταμένα προβλήματα.

    Στα Κύθηρα δεν έχουν καταγραφεί προς το παρόν ζημιές, ωστόσο τα σχολεία του νησιού έκλεισαν για προληπτικούς λόγους.

    Στην Κρήτη, ωστόσο, και συγκεκριμένα στην περιοχή του Κισσάμου, που βρίσκεται αρκετά κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, εκτός από το κλείσιμο των σχολείων, παρατηρήθηκαν και κάποιες υλικές ζημιές σε κτίσματα και οικισμούς.

    Όπως αναφέρει η τοπική ιστοσελίδα neakriti, στη δυτική Κρήτη ο κόσμος αναστατώθηκε από τον ισχυρό σεισμό που έγινε αισθητός στο νησί και ιδιαιτέρως στα Χανιά. Πολλοί από τους κατοίκους, μάλιστα βγήκαν έξω από τα σπίτια τους, ενώ άλλοι τηλεφωνούσαν αγωνιωδώς στους δικούς τους ανθρώπους.

    Οι άνθρωποι έσπευσαν να βγουν έξω από τα κτίρια στα οποία βρίσκονταν, Πηγή: zarpanews

    Όπως αποτυπώνεται στις φωτογραφίες που δημοσίευσε το zarpanews, εργαζόμενοι βγήκαν από τα κτίρια που στεγάζονται υπηρεσίες μετά τον σεισμό που ταρακούνησε το νησί, ενώ και οι μαθητές των σχολείων βγήκαν έξω από τις αίθουσες των σχολικών μονάδων.

    Σύμφωνα με απόφαση του δημάρχου Κισσάμου, τα σχολεία του δήμου έκλεισαν προληπτικά εξαιτίας του σεισμού. Στην περιοχή αναφέρθηκαν ζημιές στο Λύκειο Κισσάμου, αλλά και σε εγκαταλελειμμένα σπίτια. «Παρόλο που είναι πολύ νωρίς για να έχουμε αποτίμηση του τι έγινε με τον σεισμό, έχουν αναφερθεί ζημιές, πτώση σοβάδων, ειδικά στο λύκειο Κισσάμου που στεγάζεται το γενικό και το επαγγελματικό λύκειο. Έχουν πέσει κάποιοι σοβάδες και σε κάποια χωριά έχουν σημειωθεί ζημιές σε κάποια ερειπωμένα κτίρια», είπε ο Γιώργος Μυλωνάκης.

    Την ίδια ώρα, σε ετοιμότητα βρίσκεται η Πυροσβεστική Υπηρεσία στην Κρήτη, μετά τη σεισμική δόνηση που έγινε αισθητή σε όλο το νησί, αλλά και την Αθήνα. Σύμφωνα με τον διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κρήτης Νίκο Λαγουδάκη, μετά την πρώτη επαφή που υπήρξε με τις υπηρεσίες, δεν έχει καταγραφεί κάποιο πρόβλημα, ωστόσο ο μηχανισμός βρίσκεται σε ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπιστεί, πιθανό πρόβλημα.

    Οι μαθητές βγήκαν έξω από τις σχολικές αίθουσες μετά τον σεισμό Πηγή: zarpanews

    «Μέχρι στιγμής δεν έχουμε κάποια αναφορά για ζημιές, ωστόσο πυροσβεστικά οχήματα, επειδή το επίκεντρο του σεισμού ήταν μεταξύ Κυθήρων και Κρήτης, έχουν σπεύσει σε σημεία της παράκτιας ζώνης» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Λαγουδάκης.

    Από πλευράς του, ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, μιλώντας στην ΕΡΤ 1 μετά τον σεισμό, συνέστησε ψυχραιμία. «Ο σεισμός ήταν πολύ μεγάλος, ταρακουνήθηκε όλη η Κρήτη. Υπάρχει μια ανησυχία στον κόσμο, αλλά πρέπει να έχουμε ψυχραιμία. Ελπίζω ότι όλα θα πάνε καλά και θεωρώ ότι η μετασεισμική ακολουθία θα εξελιχθεί ομαλά».

    Τέλος, ο Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής & Εφαρμοσμένης Γεωλογίας, Ευθύμιος Λέκκας δήλωσε ότι ο σεισμός μεταξύ Κυθήρων και Κρήτης έγινε σε ιδιαίτερα μεγάλο βάθος και δεν αναμένεται να δώσει μετασεισμούς. Παράλληλα, έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι ο σεισμός στην Ελλάδα δεν έχει την οποιαδήποτε σχέση με το σεισμό στην Αλβανία.

    Την ίδια άποψη εξέφρασε και ο γνωστός σεισμολόγος, Γεράσιμος Χουλιάρας, ο οποίος εμφανίστηκε καθησυχαστικός μιλώντας στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα». Σύμφωνα με τον ίδιο, ο σεισμός δεν εμπνέει καμία ανησυχία για περαιτέρω δονήσεις.

    Οι μαθητές βγήκαν έξω από τις σχολικές αίθουσες μετά τον σεισμό Πηγή: zarpanews



    ΣΧΟΛΙΑ