• Σεισμοί

    Ισχυρός σεισμός 6,1 Ρίχτερ ανάμεσα σε Κρήτη και Κύθηρα – Αισθητός και στην Αττική

    • NewsRoom


    Ισχυρός σεισμός μεγέθους 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 9:23 το πρωί της Τετάρτης, στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κρήτης και Κυθήρων.

    Η δόνηση έγινε αισθητή και στην Αττική.

    Τόσο το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών όσο και το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο αναφέρουν ότι ο σεισμός ήταν έντασης 6,1 Ρίχτερ.

    Το επίκεντρο του σεισμού είχε απόσταση 272 χλμ. νότια της Αθήνας και εντοπίζεται στο θαλάσσιο χώρο 20 χλμ. νότια των Αντικυθήρων.

    Ο σεισμός είχε εστιακό βάθος 55 χλμ, και σύμφωνα με σεισμολόγους τέτοιου είδους σεισμοί δεν προκαλούν μεγάλες ζημιές και δεν δίνουν μετασεισμούς.

    Επίσης, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, δεν σχετίζεται με τον μεγάλο χθεσινό σεισμό στην Αλβανία.

    Μέχρι στιγμής στην πυροσβεστική δεν έχουν αναφερθεί ζημιές ή κλήσεις για απεγκλωβισμούς.

    Ο σεισμός ήταν τόσο ισχυρός που έγινε αισθητός, και μάλιστα έντονα, και στην Αθήνα.

    Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο το επίκεντρο του σεισμού ήταν 272 χλμ νότια της Αθήνας, 188 χλμ δυτικά του Ηρακλείου και 84 χλμ δυτικά των Χανίων.

    Χωρίς αναφορές για προβλήματα – Σε ετοιμότητα η Πυροσβεστική

    Σε ετοιμότητα βρίσκεται η Πυροσβεστική Υπηρεσία στην Κρήτη. Σύμφωνα με τον διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κρήτης, Νίκο Λαγουδάκη, μετά την πρώτη επαφή που υπήρξε με τις υπηρεσίες δεν έχει καταγραφεί κάποιο πρόβλημα, ωστόσο ο μηχανισμός βρίσκεται σε ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπιστεί πιθανό πρόβλημα.

    «Μέχρι στιγμής δεν έχουμε κάποια αναφορά για ζημιές, ωστόσο πυροσβεστικά οχήματα, επειδή το επίκεντρο του σεισμού ήταν μεταξύ Κυθήρων και Κρήτης, έχουν σπεύσει σε σημεία της παράκτιας ζώνης» δήλωσε στο ΑΠΕ ο κ. Λαγουδάκης.

    Στα Χανιά η δόνηση έγινε αισθητή στην Κίσσαμο, την Παλαιόχωρα και το βόρειο τμήμα των Χανίων προκαλώντας ανησυχία στους κατοίκους, χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής να υπάρχουν αναφορές στις αρχές για ζημιές.

    Σύμφωνα με τον δήμαρχο Κισσάμου, σημειώθηκαν ζημιές σε ερειπωμένα κτήρια σε διάφορους οικισμούς.  Προληπτικά και για λόγους ασφαλείας ο δήμαρχος εξέδωσε απόφαση να μην λειτουργήσουν τα σχολεία του δήμου.

    Ο δήμαρχος Κυθήρων, Στράτος Χαρχαλάκης, δήλωσε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές και πως ήδη ξεκίνησαν οι έλεγχοι στο νησί προκειμένου να εντοπιστούν τυχόν προβλήματα.

     

    Ενημερωθείτε εδώ για όλους τους σεισμούς στην Ελλάδα και τον κόσμο



    ΣΧΟΛΙΑ