• Σεισμοί

    Σεισμοί στην Θήβα: Καθησυχαστικοί οι σεισμολόγοι – Πώς εξηγείται το έντονο βουητό

    Σεισμός

    Σεισμός


    Καθησυχαστικοί εμφανίζονται οι σεισμολόγοι αναφορικά με το σερί των σεισμών που σημειώθηκαν τα τελευταία 24ωρα στην Θήβα, προκαλώντας απορία και ανησυχία για το τι περαιτέρω μπορεί να προκληθεί

    Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 ο Διευθυντής Ερευνών Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αστεροσκοπείου Αθηνών, Σεισμολόγος, Αθανάσιος Γκανάς, σχολιάζοντας την έντονη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή της Θήβας, τις τελευταίες ημέρες, δήλωσε: «Υπάρχει το ενδεχόμενο να είναι προσεισμοί, όμως η κατάσταση εξελίσσεται ομαλά. Δεν έχουμε κάποια ένδειξη ότι είναι προσεισμοί. Αυτό όμως δεν είναι απολύτως βέβαιο ότι θα εξελιχθεί έτσι για αυτό και πρέπει να το παρακολουθήσουμε τουλάχιστον 48 ώρες».

    Υπενθυμίζεται ότι από το μεσημέρι του Σαββάτου, στην περιοχή της Θήβας έχουν καταγραφεί 166 σεισμοί.

    Όπως διαβεβαίωσε ο κ. Γκανάς, είναι φυσιολογικό να έχει προκληθεί αναστάτωση στους πολίτες. Ο ίδιος σημειώνει ότι πρόκειται για σεισμούς μικρού μεγέθους, με τον μεγαλύτερο σε ένταση να έχει καταγραφεί σε μέγεθος 4,3 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ.

    «Υπάρχει ένα ρήγμα που βρίσκεται κάτω από την πόλη της Θήβας το οποίο έχει ένα δυναμικό για μεγαλύτερο σεισμό και είναι αυτό που έχει ενεργοποιηθεί. Δεν ξέρουμε ακριβώς το δυναμικό του γιατί δεν έχουμε πολλά δεδομένα για να εκτιμήσουμε το μήκος που είναι βασικό, αλλά σίγουρα μπορεί να δώσει έναν μεγάλο σεισμό κοντά στα 6 Ρίχτερ. Υπάρχει αυτό το δυναμικό που είναι η οροφή, θα έλεγα», εξήγησε.

    Σχολιάζοντας το γεγονός ότι υπάρχει ένα έντονο βουητό, παρά το γεγονός ότι οι σεισμοί είναι μικρού μεγέθους, ο κ. Γκανάς εξήγησε ότι αυτό συμβαίνει επειδή οι σεισμοί είναι «κάτω από τα πόδια τους».

    «Το ρήγμα περνάει ακριβώς μέσα από τη Θήβα, το κομμάτι που έχει ενεργοποιηθεί είναι αυτό που είναι κάτω από την πόλη ακριβώς, οπότε είναι πολύ ρηχά τα επίκεντρα και αισθάνονται τόσο πολύ τους σεισμούς οι κάτοικοι».

    «Όσοι κάτοικοι ζουν σε κτήρια που είναι δομημένα με τους κανονισμούς τους καινούριους δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα. Τα πιο πολλά κτήρια είναι έτσι κατασκευασμένα έτσι, οπότε ακόμα και αν γίνει κάποιος ισχυρός σεισμός δεν θα υπάρχει πρόβλημα στα καινούρια κτίρια», υπογραμμίζει ο κ. Γκανάς.

    Το ρήγμα της Θήβας δεν έχει χαρτογραφηθεί επαρκώς, συνέχισε ο κ. Γκανάς. Καθησύχασε ωστόσο τους κατοίκους της Θήβας, πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, «δεν πρόκειται να καταρρεύσει τίποτα, ή να γίνει καμιά μεγάλη καταστροφή, αυτά είναι όλα αναμενόμενα επειδή η αισθητότητα είναι επειδή είναι κοντά τα επίκεντρα στον αστικό ιστό».

    Αισιόδοξος και ο Χουλιάρας

    Καθησυχαστικός για τις συνεχείς σεισμικές δονήσεις στην περιοχή της Θήβας εμφανίστηκε στην ΕΡΤ και ο Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Χουλιάρας.

    «Αυτοί οι μικροσεισμοί συμβαίνουν σε πολύ μικρή απόσταση από μία πόλη σαν τη Θήβα, ουσιαστικά είναι κάτω από τα πόδια από τα σπίτια της πόλης. Τα επίκεντρα των σεισμών είναι σε πολύ μικρό εστιακό βάθος, είναι στα πρώτα 5 – 6 χλμ, πέρα από τις μικρές δονήσεις που είναι της τάξης των 2 -2,2 ρίχτερ. Μαζί με τις δονήσεις ακούγεται και ο θόρυβος, το οστικό κύμα του σεισμού».

    Σύμφωνα με τον κ. Χουλιάρα, «οι μικροί σεισμοί μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα, όπως το 4,3 ρίχτερ, που είχαμε χθες (Κυριακή, 11 Ιουλίου), σε ένα παλιό σπίτι. Πιστεύω, πάντως, ότι όλα θα πάνε καλά».

    Διαβάστε ακόμη:

    Ηλιούπολη: Φρίκη με την κόλαση που ζούσε η 18χρονη κοπέλα – Την βίαζαν και την εξέδιδαν

    Πρόβλεψη «βόμβα» από Σαρηγιάννη: Στα 18.000 κρούσματα ημερησίως το Σεπτέμβρη

    Η συνταγή για το πιο σπιτικό καλοκαιρινό φαγητό: Παπουτσάκια από τον Άκη Πετρετζίκη

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ