• Κοινωνία

    Πυρκαγιά στο Μάτι: 1,5 εκατ. ευρώ ζητούν αποζημίωση οι συγγενείς θύματος

    Καμένα αυτοκίνητα, σπίτια και δέντρα στο Μάτι, μετά την πυρκαγιά του 2018


    Οι εγκληματικές παραλείψεις Δημοσίου, Περιφέρειας Αττικής και Δήμου Μαραθώνα οδήγησαν στην ασύλληπτη τραγωδία στο Μάτι, υποστηρίζουν συγγενείς ενός από τους 100 νεκρούς και διεκδικούν αποζημίωση για ψυχική οδύνη 1.450.315 ευρώ.

    Την αγωγή κατέθεσαν στο διοικητικό Πρωτοδικείο της Αθήνας και είναι η πρώτη διεκδίκηση από συγγενείς θυμάτων χρηματικής αποζημίωσης.

    Πρόκειται για επτά συγγενείς ενός 70χρονου συνταξιούχου καθηγητή μαθηματικών, που έχασε τη ζωή του στον οικισμό του Νέου Βουτζά, μέσα σε αυτοκίνητο.

    Στην αγωγή τους οι συγγενείς  του θύματος μιλούν για εγκληματικές παραλείψεις τόσο του Ελληνικού Δημοσίου (Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, αξιωματικούς του Πυροσβεστικού Σώματος και της ΕΛ.ΑΣ), όσο και της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Μαραθώνα.

    Υποστηρίζουν ότι οι Δήμοι, η Περιφέρεια και οι δασικές υπηρεσίες δεν μερίμνησαν εγκαίρως πριν από την έναρξη του καλοκαιριού για τον καθαρισμό από ξερά δένδρα και φύλλα, δεν είχαν δημιουργηθεί αντιπυρικές ζώνες, ενώ, αν και υπήρχε ενημέρωση από την προηγούμενη μέρα για βαθμό επικινδυνότητας για πυρκαγιά, δεν συγκλήθηκε το προβλεπόμενο συντονιστικό όργανο για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς.

    Αποτέλεσμα των ελλείψεων αυτών -κατά τους ενάγοντες- ήταν «να αποβιώσουν με βασανιστικό τρόπο 33 άτομα στο Μάτι, 31 άτομα στο Κόκκινο Λιμανάκι, 7 στον Νέο Βουτζά, 2 στη Ραφήνα, να πνιγούν αβοήθητοι στη θάλασσα 9 άτομα, ν’ αποβιώσουν σε νοσοκομεία λόγω των σοβαρών εγκαυμάτων 17 άτομα και να πεθάνει ένα βρέφος στο ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ κατά τη μεταφορά του στο νοσοκομείο Παίδων».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Έφοδος στο σπίτι Μανιαδάκη: Δεν βρήκαν ούτε καρέκλα οι εισαγγελείς!

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δείχνει τα δόντια της η «Σοφία» – Νέο έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ



    ΣΧΟΛΙΑ