• Κοινωνία

    Πανελλήνιες εξετάσεις 2019: Πρεμιέρα αύριο – Αναλυτικός οδηγός για τους υποψηφίους

    Πανελλαδικές


    Λίγες ώρες χωρίζουν τους υποψήφιους των φετινών Πανελληνίων εξετάσεων από το πρώτο μάθημα, καθώς αύριο ξεκινούν οι εξετάσεις σε όλη τη χώρα για τα επαγγελματικά λύκεια, ενώ την Παρασκευή ακολουθούν τα γενικά λύκεια. Η αγωνία για τους υποψηφίους έχει κορυφωθεί. Παρακάτω παρατίθενται όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι εξεταζόμενοι, σχετικά με τις φετινές εξετάσεις.

    Οι παγίδες του μηχανογραφικού

    Ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είναι οι περίπου 100.000 υποψήφιοι όλων των κατηγοριών που θα συμπληρώσουν φέτος το Μηχανογραφικό δελτίο, διεκδικώντας τις 78.336 θέσεις στα πανεπιστημιακά ιδρύματα. Το νέο μηχανογραφικό, όπως έχει διαμορφωθεί από το τελευταίο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας, ενέχει δύο παγίδες. Πρώτον, τα όρια ένταξης στα τμήματα των μηχανικών, που φέτος έχουν διπλασιαστεί με τις πανεπιστημιοποιήσεις των ΤΕΙ δεν ορίζονται με σαφήνεια. Μάλιστα, σημαντική εκκρεμότητα αποτελεί το ότι τα πρώην πολυτεχνικά ΤΕΙ εξακολουθούν να προσφέρουν τετραετείς σπουδές και όχι πενταετείς. Επιπλέον, ανακύπτει το εξής ζήτημα: στις μετεγγραφές φέτος θα δούμε αντιστοίχιση των έως πέρυσι τετραετούς φοίτησης ΤΕΙ με αντίστοιχα πενταετούς φοίτησης πολυτεχνείων; Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», επισημαίνεται ότι χρειάζεται πολλή προσοχή η περίπτωση του Παιδαγωγικού Τμήματος Εκπαίδευσης, που λειτουργεί φέτος για πρώτη φορά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και θα προσφέρεται ως επιλογή σε όλα τα επιστημονικά πεδία.

    Τι ισχύει φέτος για τις βάσεις

    Σύμφωνα με τον μαθηματικό και αναλυτή Στράτο Στρατηγάκη και το σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή», οι βάσεις εισαγωγής σε κάθε τμήμα ανώτατης εκπαίδευσης καθορίζονται από τρεις παράγοντες:

    -Τις επιδόσεις των υποψηφίων, που εξαρτώνται από τη δυσκολία των θεμάτων,

    -Τον αριθμό των εισακτέων και

    -Τη σειρά, με την οποία δηλώνουν τις σχολές οι υποψήφιοι στο μηχανογραφικό δελτίο.

    Η τελική κατάταξη των σχολών στο μηχανογραφικό προκύπτει πάντα μετά τη δημοσίευση των βάσεων. Σημαντικό δεδομένο για τον καθορισμό της, βέβαια, αποτελούν οι επιλογές των σχολών από τους υποψήφιους των προηγούμενων ετών, στοιχείο που δίνει πληροφορίες σχετικά με το τι διαλέγουν γενικά οι εξεταζόμενοι και ποιες σχολές είναι πιο «δημοφιλείς». Εκτιμάται, δε, ότι οι επιλογές των υποψηφίων επηρεάζονται από τις τάσεις στην αγορά εργασίας. Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι αυτό το δεδομένο προσφέρει πιο αξιόπιστα συμπεράσματα για τις υψηλόβαθμες περιζήτητες σχολές (π.χ. ιατρικές, νομικές, πολυτεχνεία) και όχι τόσο για τα τμήματα στις μεσαίες και χαμηλότερες βαθμολογικές κλίμακες.

    Έως αυτή τη στιγμή, ο μοναδικός παράγοντας, από εκείνους που θα επηρεάσουν τη διαμόρφωση των βάσεων, που είναι γνωστός, είναι ο αριθμός των εισακτέων, που έχει δοθεί από το Υπουργείο Παιδείας. Μάλιστα, προ ολίγου διαστήματος ανέκυψε ζήτημα, καθώς το υπουργείο εκτίναξε τον φετινό αριθμό των εισακτέων στους 78.335 αριθμός αυξημένος κατά 3.643 σε σχέση με πέρυσι, με όλους τους επιτυχόντες των φετινών Πανελλαδικών Εξετάσεων να εισάγονται από τον Σεπτέμβρη του 2019 για πρώτη φορά αποκλειστικά σε πανεπιστήμια, μιας και τα ΤΕΙ έχουν εξαφανιστεί από τον χάρτη.

    Επισημαίνεται ότι οι θέσεις στις περιζήτητες σχολές (ιατρικές, νομικές, πολυτεχνεία) έχουν παραμείνει οι ίδιες. Αύξηση θέσεων έχει σημειωθεί στις οικονομικές σχολές και στις σχολές θετικών επιστημών. Αυτό σημαίνει ότι θα μειωθεί ο ανταγωνισμός για την εισαγωγή σε αυτές τις σχολές. Αύξηση εισακτέων προβλέπει και η προκήρυξη της Ελληνικής Αστυνομίας για τις δημοφιλείς αστυνομικές σχολές, μια αύξηση που έρχεται μετά από αρκετά χρόνια, που είχε παγώσει ο αριθμός εισακτέων. Ειδικότερα, η Σχολή Αστυφυλάκων θα λάβει τον ερχόμενο Σεπτέμβρη 310 εισακτέους, έναντι 250 πέρσι, δηλαδή 60 περισσότερους, ενώ η Σχολή Αξιωματικών παραμένει στα ίδια επίπεδα με πέρσι(40).

    Τα τμήματα που θα λειτουργήσουν από το 2020-21 είναι 38 και είναι τα εξής:

    – Μετάφρασης και Διερμηνείας (Ηγουμενίτσα)

    – Επιστημών Τροφίμων και Διατροφής (‘Αρτα)

    – Μηχανολόγων Μηχανικών (Ιωάννινα)

    – Εθνομουσικολογίας (Ληξούρι)

    – Περιφερειακής Ανάπτυξης (Λευκάδα)

    – Διατροφής και Διαιτολογίας (Ψαχνά Ευβοίας)

    – Τουριστικών Σπουδών και Εναλλακτικού Τουρισμού (Ψαχνά Ευβοίας)

    – Εκπαίδευσης Ενηλίκων (Αθήνα)

    – Υδροβιολογίας και Υδατοκαλλιεργειών (Αθήνα)

    – Πληροφορικής στη Γεωργία και το Περιβάλλον (Αθήνα)

    – Διαιτολογίας και Ποιότητας Ζωής (Αθήνα)

    – Πολιτισμού και Αγροτικού Τουρισμού (‘Αμφισσα)

    – Ψυχολογίας (Βόλος)

    – Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία (Καρδίτσα)

    – Λογοθεραπείας (Λαμία)

    – Δημόσιας Διοίκησης (Θεσσαλονίκη)

    – Ανατολικών Γλωσσών και Πολιτισμών (Θεσσαλονίκη)

    – Μουσειολογίας (Έδεσσα)

    – Γεωλογίας (Καβάλα)

    – Μάρκετινγκ (Γρεβενά)

    – Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής (Φλώρινα)

    – Παραγωγής Οπτικοακουστικών Μέσων (Κοζάνη)

    – Κινηματογράφου (Φλώρινα)

    – Λογοθεραπείας (Πτολεμαΐδα)

    – Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία (Καστοριά)

    – Νομικής (Πάτρα)

    – Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (Πύργος)

    – Γεωργικής Βιοτεχνολογίας (Αγρίνιο)

    – Δημόσιας Υγείας (Τρίπολη)

    – Αγροτικής Οικονομίας (‘Αργος)

    – Στατιστικής και Αναλογιστικής Επιστήμης (Σπάρτη)

    – Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων (Ηράκλειο)

    – Μηχανικών Βιοϊατρικής (Ηράκλειο)

    – Μουσικών Σπουδών (Ρέθυμνο)

    – Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (‘Αγιος Νικόλαος)

    – Φυσικοθεραπείας (Ιεράπετρα)

    – Χημικών Μηχανικών (Χανιά)

    – Πολιτικών Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (Αθήνα)

    Το πρόγραμμα των εξετάσεων

    Στις φετινές Πανελλαδικές, οι υποψήφιοι των Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ), θα δώσουν το πρώτο τους μάθημα (Νέα Ελληνική Γλώσσα, Γενική Παιδεία) την Παρασκευή 7 Ιουνίου και στη συνέχεια τα μαθήματα των Ομάδων Προσανατολισμού.

    Αναφορικά με τα Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑΛ), οι υποψήφιοι θα εξεταστούν αρχικά στις 6 Ιουνίου στα Νέα Ελληνικά και στις 8 Ιουνίου στα Μαθηματικά (Άλγεβρα). Από τις 11 έως και τις 20 Ιουνίου, οι υποψήφιοι θα εξετάζονται σε μαθήματα ειδικότητας.

    Για τα ειδικά μαθήματα, οι εξετάσεις θα διεξαχθούν από τις 21 Ιουνίου μέχρι 2 Ιουλίου.

    Όπως ισχύει κάθε χρόνο, η είσοδος του κοινού, των δικηγόρων και των επισκεπτών στο κτίριο του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, κατά τη διάρκεια των Πανελλαδικών Εξετάσεων, θα πραγματοποιείται από τις 12:00 έως και τις 14:00. Επίσης, γίνεται γνωστό ότι δεν θα επιτρέπεται η αποχώρηση των υπαλλήλων του υπουργείου πριν τις 12:00 και δεν θα επιτρέπεται η διέλευση από την πτέρυγα Δ του ισογείου (αριστερά της κεντρικής εισόδου), καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας.

    Παράλληλα, το υπουργείο Παιδείας έχει δώσει στη δημοσιότητα τα οριστικά Επιστημονικά Πεδία με τα αντίστοιχα τμήματα των ΑΕΙ, όπως θα αποτυπωθούν στο νέο Μηχανογραφικό, που θα συμπληρώσουν οι υποψήφιοι που θα λάβουν μέρος στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις. Το φετινό Μηχανογραφικό, το οποίο για πρώτη φορά δεν θα περιλαμβάνει ΤΕΙ, ενώ θα έχει περισσότερα από 150 νέα τμήματα και προγράμματα σπουδών, για τα οποία δεν έχουν δοθεί ακόμη αναλυτικές πληροφορίες. Αυτό, όπως είναι αναμενόμενο, έχει δημιουργήσει μια σύγχυση στους 100.000 υποψηφίων όλων των κατηγοριών, που θα διεκδικήσουν τις 78.336 θέσεις.

    Tο πρόγραμμα των εξετάσεων των Γενικών λυκείων αναλυτικά είναι:

    Παρασκευή, 7-6-2019:  Νέα Ελληνική Γλώσσα Γενικής Παιδείας

    Δευτέρα, 10-6-2019: Αρχαία Ελληνική Γλώσσα – Μαθηματικά Ο.Π Ανθρωπιστικών Σπουδών – Ο.Π. Θετικών Σπουδών + Ο.Π. Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής

    Τετάρτη, 12-6-2019: Ιστορία – Φυσική – Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον Ο.Π. Ανθρωπιστικών Σπουδών Ο.Π. Θετικών Σπουδών Ο.Π. Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής

    Παρασκευή, 14-6-2019: Λατινικά – Χημεία – Αρχές Οικονομικής Θεωρίας Ο.Π Ανθρωπιστικών Σπουδών – Ο.Π. Θετικών Σπουδών + Ο.Π. Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής

    Τρίτη, 18-6-2019: Βιολογία – Βιολογία Ο.Π. Θετικών Σπουδών Γενικής Παιδείας

    Ως ώρα έναρξης εξέτασης ορίζεται η 08:30 π.μ., κοινή για τους υποψηφίους ημερήσιων και εσπερινών Λυκείων. Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 08.00 π.μ.

    Το πρόγραμμα εξετάσεων των ημερήσιων και εσπερινών Επαγγελματικών Λυκείων αναλυτικά είναι:

    Πέμπτη, 6-6-2019: Νέα Ελληνικά

    Σάββατο, 8-6-2019: Μαθηματικά (Άλγεβρα)

    Τρίτη, 11-6-2019: Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης (ΑΟΔ) – Στοιχεία Μηχανών – Ναυσιπλοία – Σύγχρονες Γεωργικές Επιχειρήσεις – Προγραμματισμός Υπολογιστών

    Πέμπτη, 13-6-2019: Ανατομία – Φυσιολογία / Στοιχεία Ανατομίας – Φυσιολογίας – Ηλεκτροτεχνία – Ιστορία / Ιστορία Σύγχρονης Τέχνης / Ιστορία των Τεχνών – Έργα και δημιουργοί – Αρχιτεκτονικό Σχέδιο

    Σάββατο, 15-6-2019: Αρχές Οικονομικής Θεωρίας (ΑΟΘ) – Δίκτυα Υπολογιστώ / Τεχνολογία Δικτύων και Επικοινωνιών – Ναυτικό Δίκαιο – Διεθνείς Κανονισμοί στη Ναυτιλία – Εφαρμογές – Αρχές Βιολογικής Γεωργίας – Μηχανές Εσωτερικής Καύσης (ΜΕΚ)/ Μηχανές Εσωτερικής Καύσης ΙΙ (ΜΕΚ II)

    Tετάρτη, 19-6-2019: Ναυτικές Μηχανές/Μηχανές Πλοίου ΙI (ν.4473) – Υγιεινή – Στοιχεία Σχεδιασμού Κεντρικών Θερμάνσεων – Ηλεκτρικές Μηχανές – Ψηφιακά Συστήματα

    Πέμπτη, 20-6-2019: Τεχνολογία Υλικών– Οικοδομική – Στοιχεία Ψύξης-Κλιματισμού – Κινητήρες Αεροσκαφών/ Κινητήρες Αεροσκαφών II (ν.4473)

    Ως ώρα έναρξης εξέτασης ορίζεται η 08:30 π.μ. Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 08.00 π.μ. Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις ώρες, εκτός από το μάθημα ειδικότητας: Αρχιτεκτονικό Σχέδιο, για το οποίο η διάρκεια εξέτασης είναι τέσσερις ώρες.

    Πότε επιτρέπονται οδηγίες προς τους εξεταζομένους από τους επιτηρητές

    Στις οδηγίες του υπουργείου ορίζεται με σαφήνεια υπό ποιες συνθήκες μπορούν οι επιτηρητές να παρέχουν οδηγίες στους εξεταζόμενους, το πότε πρέπει να επιδεικνύουν αυστηρότητα, καθώς και άλλες λεπτομέρειες, όπως το πώς οφείλουν να συνοδεύουν τους εξεταζόμενους εκτός της αίθουσας.

    Οι οκτώ οδηγίες του υπουργείου Παιδείας

    Στη σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας αναγράφονται οι εξής οδηγίες για τη διενέργεια των Πανελληνίων εξετάσεων:

    -Οι επιτηρητές απαγορεύεται να παρέχουν οποιαδήποτε διευκρίνιση, πληροφορία ή επεξήγηση στους εξεταζόμενους εκτός των οδηγιών, διευκρινίσεων ή πληροφοριών που διαβιβάζονται σε αυτούς από την Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων δια των Λυκειακών Επιτροπών, τις οποίες διανέμουν ή ανακοινώνουν στους εξεταζόμενους, χωρίς να προβαίνουν σε δικές τους διευκρινίσεις.

    -Οι επιτηρητές απαγορεύεται να φέρουν μαζί τους κινητό τηλέφωνο.

    -Οφείλουν να συμπεριφέρονται κατά τρόπο που να μη δημιουργεί πρόβλημα στους εξεταζόμενους αλλά και να ελέγχουν κατά τον αυστηρότερο τρόπο την πιθανότητα αντιγραφής ή συνεργασίας.

    -Εφιστάται ιδιαίτερα η προσοχή των επιτηρητών ώστε κατά την είσοδο των εξεταζομένων να τους ενημερώνουν ότι δεν πρέπει να παίρνουν μαζί τους σημειώσεις ή κινητά τηλέφωνα ή άλλα αντικείμενα που δεν επιτρέπονται και τα οποία πρέπει να παραμένουν εκτός αίθουσας και να μην επιτρέπουν την είσοδο σε όποιον δεν συμμορφώνεται με τις οδηγίες αυτές.

    -Μετά την παραλαβή και του τελευταίου γραπτού, ελέγχουν και παραδίδουν αμέσως τα γραπτά στη Λυκειακή Επιτροπή, προκειμένου αυτή να τα προωθήσει στο Βαθμολογικό Κέντρο.

    -Κατά τη διάρκεια της εξέτασης δεν επιτρέπεται στους εξεταζόμενους να βγουν από την αίθουσα εκτός από εξαιρετικές περιπτώσεις. Στην περίπτωση αυτή καλείται ο εφεδρικός/αναπληρωματικός επιτηρητής, ο οποίος συνοδεύει τον εξεταζόμενο έξω από την αίθουσα, ελέγχοντας τους χώρους που αυτός επισκέπτεται για την αποφυγή περίπτωσης δολίευσης των εξετάσεων. Σε καμιά περίπτωση δεν επιτρέπεται ο συνοδός να είναι καθηγητής του ίδιου Λυκείου που μετέχει με οποιαδήποτε ιδιότητα στη Λυκειακή Επιτροπή.

    -Οι επιτηρητές μαζί με τη ΛΕΕ είναι υπεύθυνοι για τον διαχωρισμό των υποψηφίων και για τη σωστή διανομή των θεμάτων, ώστε κάθε υποψήφιος να πάρει τα θέματα που αντιστοιχούν στην περίπτωσή του (Ημερήσια- Εσπερινά).

    -Εφιστάται ιδιαίτερα η προσοχή στους επιτηρητές για την επίδειξη αισθήματος ευθύνης πέραν του συνηθισμένου λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη διαφύλαξης του κύρους, της αξιοπιστίας και του αδιάβλητου της διεξαγωγής των εξετάσεων.



    ΣΧΟΛΙΑ