• Κοινωνία

    Όλοι οι εργαζόμενοι στο «Συν-Εργασία» ανεξάρτητα από την ημερομηνία πρόσληψής τους

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

    Γιάννης Βρούτσης, υπουργός Εργασίας


    Την ένταξη του συνόλου των εργαζομένων στο πρόγραμμα «Συν-Εργασία» από τις προσεχείς εβδομάδες δρομολογεί η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

    Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του mononews.gr, ο αρμόδιος υπουργός, Γιάννης Βρούτσης, αναμένεται να προχωρήσει σε νέες βελτιωτικές παρεμβάσεις στο πρόγραμμα, προκειμένου να ενταχθούν περισσότερες επιχειρήσεις.

    Η σύνταξη της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου βρίσκεται σε τελικό στάδιο και, μεταξύ άλλων, θα προβλέπει την κατάργηση του περιορισμού της χρονικής στιγμής πρόσληψης των εργαζομένων. Υπενθυμίζεται ότι στον μηχανισμό «Συν-Εργασία» μπορούσαν να ενταχθούν μόνο οι εργαζόμενοι που είχαν προσληφθεί έως τις 30 Μαΐου.

    Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα έχουν όλες οι επιχειρήσεις ανεξαρτήτως ΚΑΔ που εμφάνισαν τους μήνες της πανδημίας μείωση τουλάχιστον 20% του κύκλου εργασιών ΦΠΑ ή των ακαθάριστων εσόδων τους εφόσον απαλλάσσονται από ΦΠΑ, σε σύγκριση με πέρσι.

    Οι εργαζόμενοι που θα ενταχθούν στον μηχανισμό προστατεύονται από απόλυση κατά την διάρκεια εφαρμογής του μέτρου. Η απαγόρευση της καταγγελίας των συμβάσεων εργασίας δεν αφορά όλους τους εργαζόμενους της επιχείρησης αλλά μόνο όσους εντάσσονται στον μηχανισμό.

    Επιδότηση εισφορών

    Η κυβέρνηση προχώρησε σε μια ιδιαίτερα σημαντική βελτίωση στο μηχανισμό, επιδοτώντας αναδρομικά από την 1η Ιουλίου των εργοδοτικών εισφορών στο 100% για όσους εργαζόμενους εντάσσονται στον μηχανισμό.

    Συγκεκριμένα θα καταβάλλεται, για το χρονικό διάστημα από 1.7.2020 έως 15.10.2020, από τον κρατικό προϋπολογισμό, κατά ποσοστό 100%, το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών, που αντιστοιχούν στον χρόνο κατά τον οποίο οι εργαζόμενοι που υπάγονται στον μηχανισμό «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ» δεν απασχολούνται. Σήμερα, για τον μήνα Ιούλιο, το συγκεκριμένο ποσοστό ορίζεται σε 60%.

    Ακόμη για το χρονικό διάστημα από 1.7.2020 έως 30.9.2020, θα καταβάλλονται από τον κρατικό προϋπολογισμό οι εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές:

    Α) για τις επιχειρήσεις-εργοδότες που δραστηριοποιούνται στον τριτογενή τομέα βάσει ΚΑΔ και είναι υποκείμενες σε ΦΠΑ, με την προϋπόθεση ότι έλαβαν άνω του 50% των ακαθάριστων εσόδων τους κατά το 3° τρίμηνο του έτους 2019.

    Β) για τις επιχειρήσεις-εργοδότες που δραστηριοποιούνται στους κλάδους των αεροπορικών και ακτοπλοϊκών μεταφορών.

    Μάλιστα για τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις κατ’ εξαίρεση προβλέπεται, όπως έγραψε το «Mononews» ότι για αυτές της (Α) περίπτωσης, που εντάσσονται στον μηχανισμό ενίσχυσης της απασχόλησης «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», καταβάλλεται από τον κρατικό προϋπολογισμό, για το χρονικό διάστημα από 1.7.2020 έως 15.10.2020, το σύνολο των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, ενώ για τις επιχειρήσεις- εργοδότες της περίπτωσης (Β), που εντάσσονται στον μηχανισμό ενίσχυσης της απασχόλησης «ΣΥΝ-ΕΡΓ ΑΣΙΑ», το σύνολο των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών καταβάλλεται από τον κρατικό προϋπολογισμό για το χρονικό διάστημα από 1.7.2020 έως 31.12.2020.

    Με βάση τη νέα διάταξη Βρούτση, η επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών που αφορούν στον χρόνο θα ανέλθει στο 100% (έναντι 60%) και μάλιστα για έως 4 μήνες  (Ιούλιος -Οκτώβριος 2020) και όχι  μόνο για 1 ½ μήνες (μέσα Ιουνίου – τέλη Ιουλίου). Έτσι σε ό,τι αφορά το όφελος από πλευράς εργοδοτικών εισφορών συνολικά (τόσο για το κομμάτι του μισθού που διατηρείται, όσο και για εκείνο που “κόβεται”) θα φτάσει ακόμη και το 50%.  Λαμβάνοντας υπόψη και τη νέα επιδότηση των εργατικών εισφορών (στο 100% για το κομμάτι του μισθού που κόβεται προσωρινά), η ελάφρυνση του συνολικού μη μισθολογικού κόστους, φτάνει επίσης ακόμη και το 50%. Παράλληλα, συνεχίζει να ισχύει η επιδότηση 60% του μειωμένου μισθού για τους μισθωτούς του εντάσσονται στο πρόγραμμα.

    Ακόμη παρέχεται η δυνατότητα σε επιχειρήσεις-εργοδότες του ιδιωτικού τομέα των κλάδων του τουρισμού και των μεταφορών να παρατείνουν την αναστολή των συμβάσεων εργασίας μέρους ή του συνόλου των εργαζομένων τους, που πραγματοποιήθηκε κατ’ εφαρμογή των σχετικών διατάξεων που αφορούν στην αντιμετώπιση των συνεπειών του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού Covid-19 ή να θέσουν για πρώτη φορά σε αναστολή συμβάσεις εργασίας μέρους ή του συνόλου των εργαζομένων τους, που έχουν προσληφθεί έως και τη δημοσίευση της υπό ψήφιση διάταξης, για τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο, κατ’ ανώτατο χρονικό διάστημα έως 30 ημερών ανά μήνα και πάντως όχι πέραν της 30.9.2020. Οι εργαζόμενοι των ανωτέρω επιχειρήσεων είναι δικαιούχοι της προβλεπόμενης αποζημίωσης ειδικού σκοπού. Υποχρεούνται οι ανωτέρω επιχειρήσεις, που κάνουν χρήση του μέτρου αυτού, να μην προβούν σε μειώσεις του προσωπικού τους. Παρέχεται η κατ’ εξαίρεση δυνατότητα να παρατείνουν την αναστολή των συμβάσεων εργασίας μέρους ή του συνόλου των εργαζομένων των τουριστικών καταλυμάτων, μέχρι 31.10.2020, σε αυτά.

    Προθεσμίες

    Κατά τ’ άλλα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας, οι προθεσμίες για τις σχετικές δηλώσεις εργοδοτών-εργαζομένων διαμορφώνονται ως εξής, όπως είχε γράψει το mononews.gr:

    * Για τον μήνα Ιούνιο δίνεται η δυνατότητα υποβολής των δηλώσεων οικονομικών στοιχείων εργαζομένων (β΄ φάση)  και  ορθής επανάληψής τους   από 5 έως 8 Αυγούστου.

    * Για τον μήνα Ιούλιο, δηλώσεις στοιχείων εργαζομένων που εντάσσονται στον μηχανισμό (α’ φάση) μπορούν να υποβάλλονται έως 4 Αυγούστου. Για τον μήνα Ιούλιο, μπορούν να υποβληθούν δηλώσεις υποβολής οικονομικών στοιχείων εργαζομένων (β’ φάση) από 5 έως 24 Αυγούστου.

    * Για  τον μήνα Αύγουστο δηλώσεις στοιχείων εργαζομένων (α’ φάση) και οι ορθές επαναλήψεις μπορούν να γίνουν έως 31 Αυγούστου.



    ΣΧΟΛΙΑ