• Κοινωνία

    «Καμπανάκι» Λέκκα: Περιμένουμε μεγάλο σεισμό στην Κωνσταντινούπολη, κίνδυνος για την Αγία Σοφία

    • NewsRoom
    Ο καθηγητής Γεωλογίας του ΕΚΠΑ, Ευθύμης Λέκκας

    Ο καθηγητής Γεωλογίας του ΕΚΠΑ, Ευθύμης Λέκκας


    Για τον κίνδυνο σοβαρών ζημιών στην Αγία Σοφία από μεγάλο σεισμό στην Κωνσταντινούπολη, προειδοποιεί ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας.

    Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Λέκκας ανέφερε ότι: «Στην Κωνσταντινούπολη περιμένουμε έναν μεγάλο σεισμό. Αυτό προκύπτει από σύγχρονες έρευνες πολλών επιστημονικών ομάδων στην Αγία Σοφία και το ρήγμα της Κωνσταντινούπολης. Αυτό το ρήγμα έπρεπε ουσιαστικά να δραστηριοποιηθεί και να δώσει ένα σεισμό της τάξεως των 7 βαθμών μέχρι το 2022».

    «Όμως δε δραστηριοποιήθηκε και όσο περνάει ο καιρός, οι τάσεις συσσωρεύονται με αποτέλεσμα να περιμένουμε ακόμα μεγαλύτερο σεισμό. Σε αυτή την περίπτωση θα αναμένουμε μερικές βλάβες στην Αγία Σοφία» τόνισε.

    Ακόμα, υπογράμμισε ότι: «Η Αγιά Σοφία έχει υποστεί πολλές καταστροφές κατά διαστήματα τα 1500 χρόνια που είναι χτισμένη, από τη φθορά του χρόνου. Εκτός από αυτό, οι έντονες καιρικές συνθήκες, όπως η αλλαγή της θερμοκρασίας, οι βροχοπτώσεις αλλά και οι άνεμοι, διαβρώνουν το κέλυφός της».

    Αγία Σοφία

    «Η Κωνσταντινούπολη είναι ο επόμενος σταθμός του Εγκέλαδου στην Τουρκία, με τα μέτρα ασφαλείας να είναι πλέον απαραίτητα, καθώς ο κίνδυνος αυξάνεται όσο πλησιάζει ο χρόνος για εκδήλωση μεγάλου σεισμού» τόνισε.

    Σύμφωνα με τον σεισμολόγο υπάρχουν μέτρα που θα μειώσουν τον κίνδυνο ολικής ή μερικής κατάρρευσης, αλλά αυτό σημαίνει ότι: «Η Αγιά Σοφία πρέπει να κλείσει για ένα χρονικό διάστημα, δηλαδή να μην λαμβάνει έσοδα, και αυτό θα φέρει σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις».

    «Πρέπει άμεσα να δρομολογηθούν εργασίες στερέωσης και ενίσχυσης. Κάτι που είναι δύσκολο και απαιτεί πολύ υψηλούς οικονομικούς πόρους» είπε ο κ. Λέκκας.

    Διαβάστε επίσης:

    Σε κίνδυνο η Αγία Σοφία: Σοβάδες πέφτουν από την υγρασία αλλά οι αρμόδιοι αδιαφορούν
    Νέοι βανδαλισμοί στην Αγία Σοφία – Αποκολλούν κομμάτια από τον τοίχο για ενθύμιο
    Τζουμχουριέτ για Αγία Σοφιά: Εάν συνεχιστεί έτσι, δεν θα δει το 2050



    ΣΧΟΛΙΑ