Πολιτισμός

Τζουμχουριέτ για Αγία Σοφιά: Εάν συνεχιστεί έτσι, δεν θα δει το 2050

  • NewsRoom
agia sofia αγία Σοφία

Αγία Σοφία


Tις εικόνες εγκατάλειψης και βανδαλισμού της Αγίας Σοφίας καταγράφει σε άρθρο της τουρκική εφημερίδα Τζουμχουριέτ η οποία επισημαίνει την τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO από το καλοκαίρι του 2020 οπότε και μετατράπηκε σε τζαμί.

 Η εφημερίδα επισημαίνει στο άρθρο της πως από τον Ιούλιο του 2020 μέχρι σήμερα το φως της δημοσιότητας έχουν δει εικόνες βαναδαλισμού στο εσωτερικό της Αγίας Σοφίας  και προσθέτει πως τα πλήθη που συρρέουν καθημερινά σε αυτή συμβάλουν στην καταστροφή της.

Μάλιστα η εφημερίδα έστειλε δημοσιογράφους στην Αγία Σοφία προκειμένου να καταγράψουν στο ρεπορτάζ τους όλα όσα είδαν, με την Τζουμχουριέτ να προχωρά σε μία δυσοίωνη πρόβλεψη για το μνημείο σύμβολο του Ελληνισμού, γράφοντας πως η «Η Αγία Σοφία δεν θα δει το 2050».

Οι δημοσιογράφοι της τουρκικής εφημερίδας επισήμαναν ότι είδαν δεκάδες επισκέπτες να συρρέουν στην Αγία Σοφία και ανέφεραν ότι στο «Μπαϊράμι» πριν από μερικές εβδομάδες συγκεντρώθηκαν περισσότεροι από 100 χιλιάδες επισκέπτες. Όπως επισημαίνεται στο άρθρο της Τζουμχουριέτ, ακόμη και η υγρασία από τις ανάσες του πλήθους, αρκεί για να προκαλέσει φθορά.

Οι εικόνες που είδαν φέτος το φως της δημοσιότητας προκάλεσαν σφοδρές αντιδράσεις από αρχαιολόγους και ιστορικούς, γράφει η εφημερίδα και ασκώντας κριτική στον Τούρκο Πρόεδρο σημείωσε πως η Αγία Σοφία εργαλειοποιήθηκε για πολιτικούς λόγους και  υποστηρίζει το μνημείο πρέπει να παραμένει μουσείο.

 H εφημερίδα  μετά  τις εικόνες ντροπής από τις φθορές στην Αυτοκρατορική Πύλη και τις φωτογραφίες με τα σφηνωμένα παπούτσια στις εσοχές του ναού, κάνει αναφορά και στον Τούρκο αρχαιολόγο, Ομέρ Φαρούκ Γιαβαστσάι και στη φωτογραφία που ανήρτησε  στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στην οποία  ανέφερε ότι κάποιοι μετέτρεψαν ακόμα και μια ιστορική οθωμανική δεξαμενή νερού σε…παπουτσοθήκη, αφότου έσπασαν το καπάκι της.

Την ίδια ώρα «κρούει τον κώδωνα του κινδύνου», γιατί δεν έχουν γίνει σωστές εργασίες αποκατάστασης.

Όπως επισημαίνεται στο άρθρο υπάρχουν πολλοί επισκέπτες, που χρησιμοποιούν το μνημείο για να διανυκτερεύσουν, για να αφήσουν τις βαλίτσες τους και για να αφήσουν μέσα σε αυτό τα καροτσάκια των μωρών, ή για να χρησιμοποιήσουν τις τουαλέτες.

Αρχαιολόγοι και Τούρκοι ιστορικοί προειδοποιούν, ότι πρέπει να μπει εισιτήριο για είσοδο στην Αγία Σοφία και να μπαίνουν μόνο 20 άνθρωποι κάθε φορά, για να μπορεί το μνημείο να διατηρηθεί, αλλιώς προαναγγέλουν για το κοντινό μέλλον ολική καταστροφή του.

Διαβάστε επίσης

Αγία Σοφία: Έλληνες και Κύπριοι ευρωβουλευτές έστειλαν επιστολή στην UNESCO για τη βεβήλωση του μνημείου

Αγία Σοφία: Νέες ντροπιαστικές εικόνες – Έκαναν τον ναό παπουτσοθήκηΣΧΟΛΙΑ