• Κοινωνία

    Γιάννης Αγγελής: Κλήθηκε να καταθέσει. Θα κατονομάσει τον «Ρασπούτιν»;

    • Ρεγγίνα Σπυράτου
    AGGELIS2

    Γιάννης Αγγελής. πρώην εισαγγελέας


    Βαριές σκιές στην έρευνα για τη Novartis αφήνουν οι πρωτοφανείς αλληλοκατηγορίες των επικεφαλής εισαγγελέων, παρασύροντας σαν ντόμινο πρόσωπα στην ανώτατη βαθμίδα αλλά και την πολιτική ηγεσία της Δικαιοσύνης.

    Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και για 3 μήνες επόπτης των εισαγγελέων κατά της Διαφθοράς, Γιάννης Αγγελής, ο οποίος άνοιξε το “χορό” των καταγγελιών, ανοίγει τώρα και τον κύκλο των καταθέσεων.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Αγγελής ήδη εκλήθη για να καταθέσει ενόρκως τα όσα βαριά προσάπτει αφενός στην εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, αφετέρου σε “μέλος της κυβέρνησης” που του αποδίδει τον (γνωστό πλέον από την πρώτη εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Ράικου) χαρακτηρισμό του Έλληνα Ρασπούτιν.

    Η κατάθεση του Γ.Αγγελή

    Στην κατά πάντων ποινική προκαταρκτική εξέταση που διενεργεί ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γ. Δασούλας, ο κ. Αγγελής κλήθηκε να καταθέσει, με στοιχεία και αποδείξεις, όσα “παράνομα και αντιδικονομικά” ισχυρίζεται ότι διαδραματίζονται στην έρευνα για τη Novartis, “φωτογραφίζοντας” μία στημένη έρευνα με κατά παραγγελία ποινικές διώξεις πρώην υπουργών.

    Το κρίσιμο ερώτημα είναι εάν ο καταγγέλλων ανώτατος εισαγγελέας θα κατονομάσει τον μυστηριώδη “Ρασπούτιν”.

    Ο ίδιος στη χθεσινή δήλωση-“ποταμό”, υποστηρίζει ότι η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου του αποκάλυψε το όνομα του “όταν ήμουν το πλέον «αγαπημένο της παιδί στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου» και οι απόψεις μας ταυτίζονταν, μέχρι βαθμού παρεξηγήσεως, ότι δηλαδή δεν ήμουν μόνο το αγαπημένο της, αλλά και το «υπάκουο παιδί της».

    Κατά τον κ. Αγγελή “αυτός είναι μέλος της κυβέρνησης και έχει την δυνατότητα να διορίζει «παιδιά και νύφες» ατόμων που βρίσκονται στις ανώτερες βαθμίδες της δικαιοσύνης, «ενδεχομένως δε και ατόμων της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου».

    Στην κατακλείδα δε, της δημόσιας δήλωσης του ο κ. Αγγελής “φωτογραφίζει” ακόμα περισσότερο τον υποτιθέμενο πολιτικό που “κινεί παρασκηνιακά τα νήματα στη Δικαιοσύνη”, αναφέροντας ότι  “ορισμένες καταγγελίες μου ενδεχομένως να αφορούν και κάποιους φίλους και αγαπητούς από χρόνια συναδέλφους, νυν ή και πρώην, δεν νομίζω ότι μου δίνουν το δικαίωμα να σιωπήσω, αφού «φίλος με ο συνάδελφος, φιλτάτη όμως η αλήθεια».

    Αφήνει δηλαδή να εννοηθεί ότι ο Έλληνας “Ρασπούτιν” είναι πρώην δικαστής ή εισαγγελέας καθώς όλα τα υπόλοιπα πρόσωπα που καταγγέλλει είναι εν ενεργεία δικαστικοί λειτουργοί.

    Οι εικασίες και τα υπονοούμενα, ωστόσο, δεν έχουν θέση στην έρευνα της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου για τη βασιμότητα των καταγγελλομμένων.

    Απομένει στην κρίση του κ. Αγγελή εάν στην κατάθεση του, θα κατονομάσει “το μέλος της κυβέρνησης που παρεμβαίνει στο έργο της Δικαιοσύνης”.

    Ήδη, από τη δήλωση του διαφαίνεται ότι Θα αιτηθεί στον εισαγγελέα Δασούλα να λάβει κατάθεση και από την κα Ξένη Δημητρίου (η οποία υποτίθεται του αποκάλυψε το όνομα) και “σε περίπτωση άρνησής των όσων αναφέρω, να μας εξετάσει κατ΄ αντιπαράσταση”.

    Ελ. Τουλουπάκη: “Αρνήθηκε να πάρουμε κρίσιμα στοιχεία”

    Η εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς επέλεξε να μην τοποθετηθεί δημόσια στον εμφύλιο που μαίνεται. Όσοι έχουν μιλήσει μαζί της λένε πως η άποψη της είναι ότι εάν απαντούσε με ανακοινώσεις θα συνέβαλε στην παραβίαση της μυστικότητας των ερευνών της εισαγγελίας της.

    “Συγκεντρώνει όλα τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ο κ.Αγγελής ήταν εκείνος που ασκούσε παράνομες παρεμβάσεις στο έργο της και επιχειρούσε να καθυστερήσει την έρευνά για τη Novartis”, υποστηρίζουν και αφήνουν να εννοηθεί ότι η κα Τουλουπάκη ακόμα δεν έχει ανοίξει όλα της τα χαρτιά.

    Πάντως, η εισαγγελέας, σε ανύποπτο χρόνο (στα τέλη Ιανουαρίου, μεταξύ των 2 αναφορών του κ.Αγγελή) κατέθεσε κι εκείνη αναφορά στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

    Οι πληροφορίες λένε ότι σε αυτήν, η κα Τουλουπάκη “ρίχνει” τις δικές της βόμβες στον κ.Αγγελή.

    Ευθέως υποστηρίζει ότι ο τότε επόπτης της, στην περίφημη συνάντηση στη Βιέννη με τους Αμερικανούς εισαγγελείς, αρνήθηκε να παραλάβει τον αριθμό τραπεζικού λογαριασμού στην Ελβετία ενός πολιτικού που ελέγχεται για τη Novartis.

    Στην αναφορά της η κα Τουλουπάκη φέρεται να περιγραφεί ότι οι Αμερικάνοι τους ενημέρωσαν ότι έχουν στη διάθεση τους το συγκεκριμένο αριθμό τραπεζικού
    λογαριασμού και ότι τους ρώτησαν εάν ενδιαφέρονται να τους  τον δώσουν.

    Κατά την αναφορά ο κ. Αγγελής παρενέβη και είπε στους Αμερικάνους: “Εάν έχετε στοιχεία να απευθυνθείτε στη Eurojust”, αρνούμενος να παραλάβει άτυπα το στοιχείο.

    Στην ίδια αναφορά η κα Τουλουπάκη φέρεται επίσης να υποστηρίζει ότι ο κ. Αγγελής κατέσχεσε δύο φορές ηλεκτρονικά αρχεία τόσο για τη Novartis όσο και για άλλες υπό διερεύνηση υποθέσεις, αλλά και τα πρωτότυπα απόρρητα έγγραφα που είχαν αποστείλει στους εισαγγελείς οι Αμερικανοί συνάδελφοί τους. Αυτά τα έγγραφα, σύμφωνα με εισαγγελικές πηγές, δεν έχουν επιστραφεί ακόμη και σήμερα από τον κ. Αγγελή στους εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς.

    Επίσης, στην αναφορά της η εισαγγελική λειτουργός φέρεται να κάνει λόγο για ενέργειες του κ.Αγγελή που επιχείρησαν να μπλοκάρουν την ταχεία περαίωση της έρευνας για τη Novartis.

    Οι ίδιες πληροφορίες λένε ότι η κυρία Τουλουπάκη κατηγορεί τον πρώην επόπτη της, για παρεμβάσεις στο έργο της, υποστηρίζοντας ότι παρενέβαινε αλλάζοντας τις δικές της παραγγελίες προς τους επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης, “μπλοκάροντας έτσι την έκδοση του πορίσματος τους”.

    Η απάντηση Καλογήρου – Δημητρίου

    Στις βαριές μομφές του κ.Αγγελή προς τον υπουργό Δικαιοσύνης και την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, απάντησαν αμφότεροι χθες το απόγευμα.

    Στη δήλωσή του ο καταγγέλλων εισαγγελέας υποστηρίζει μεταξύ άλλων ότι ο κ. Καλογήρου και η κα Δημητρίου “γνώριζαν για το δικονομικώς στραβό δρόμο” των ερευνών για τη Novartis, το «αλαλούμ» στις εκκρεμείς υποθέσεις της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς αλλά και την “ανεπάρκεια των εισαγγελέων
    Διαφθοράς” και κατά τον κ.Αγγελή συζητούσαν την κατάργηση της συγκεκριμένης Εισαγγελίας.

    Όσο για τα αρχεία των υποθέσεων που τον κατηγορεί η Ελένη Τουλουπάκη ότι “κατέσχεσε από το γραφείο της”, ο κ.Αγγελής παραδέχεται ότι πήρε αντίγραφα, λέει όμως ότι δεν το έκανε κρυφά αλλά “με την έγκριση και εν γνώσει της κας Εισαγγελέως Αρείου Πάγου”.

    Σε δήλωση του, ο υπουργός Δικαιοσύνης διαψεύδει τον Γιάννη Αγγελή ότι τον είχε ενημερώσει λεπτομερώς για παράτυπες δικονομικές ενέργειες στην έρευνα της Νοβάρτις και για “βιαστικές” διώξεις σε βάρος πρώην υπουργών.

    Ο κ. Καλογήρου στη δήλωσή του αναφέρει:

    “Εχω ήδη από την αρχή της θητείας μου επιλέξει να μην τοποθετούμαι ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο εμπλέκομαι σε αξιολογήσεις σχετικά με τη δικονομική μεταχείριση οποιασδήποτε υπόθεσης.

    Όσον αφορά τα διαλαμβανόμενα στην επιστολή τού κ. Αγγελή τα μόνα ζητήματα που μου είχε θέσει ήταν η άποψή του σε σχέση με δημοσιεύματα, καθώς και η προσωπική του νομική άποψη σχετικά με τη μελλοντική συγχώνευση των ειδικών εισαγγελιών.

    Οποιαδήποτε άλλωστε ενημέρωσή μου, επιτρέπω να αφορά μόνο αντικείμενα που εμπίπτουν στα καθήκοντά μου, προκαλώντας πάντοτε ακόλουθα τη νόμιμα προβλεπόμενη διαδικασία.”

    Αυτοσυγκράτηση συνιστά η εισαγγελέας Ξένη Δημητρίου

    Στη δική της παρέμβαση αναφέρει:

    “Η τοποθέτηση από μέρους μας, σχετικά με τις τελευταίες δηλώσεις στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο συναδέλφου μας Εισαγγελικού Λειτουργού, για υπόθεση μεγάλου δημόσιου ενδιαφέροντος, θα ερχόταν σε αντίθεση με το ελάχιστο περιεχόμενο της έννοιας της δικαστικής δεοντολογίας, που τηρούμε με αφοσίωση επί σαράντα ένα χρόνια, τη στιγμή, μάλιστα, που η υπόθεση αυτή βρίσκεται στο στάδιο της ποινικής προκαταρκτικής εξέτασης αλλά και που έχει ήδη κινηθεί τόσο η διαδικασία ποινικής έρευνας, όσο και η διαδικασία πειθαρχικής προκαταρκτικής εξέτασης για τα καταγγελλόμενα από τον ίδιο ζητήματα.

    Την ώρα αυτή, επιβάλλεται η επίδειξη εμπιστοσύνης στα αρμόδια ανεξάρτητα δικαστικά όργανα, που έχουν αναλάβει να ρίξουν φως σε όλα τα παραπάνω και η επίδειξη αυτοσυγκράτησης, προκειμένου να μην αφήνονται περιθώρια για παρερμηνείες από όσους θα ήθελαν να προσβάλουν το κύρος της Δικαιοσύνης.”



    ΣΧΟΛΙΑ