• Πολιτική

    Ο εμφύλιος των εισαγγελέων για τη Novartis: Και η Τουλουπάκη καταγγέλλει τον Αγγελή – Έρευνα κατά πάντων

    • Ρεγγίνα Σπυράτου
    Ελένη Τουλουπάκη

    Ελένη Τουλουπάκη


    Ξεπερνούν κάθε φαντασία οι καταγγελίες που ανταλλάσσουν η εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη και ο μέχρι πρότινος εποπτεύων των ερευνών της για την υπόθεση της Novartis, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γιάννης Αγγελής.

    Η πρώτη κατηγορεί τον δεύτερο για έφοδο στο γραφείο της και παράνομη κατάσχεση απόρρητων εγγράφων της δικογραφίας για τη Novartis.

    Ο κ.Αγγελής κατηγορεί την κα Τουλουπάκη για κατάχρηση εξουσίας καθώς, όπως λέει, ήθελε να ασκήσει ποινική δίωξη σε βάρος πρώην υπουργών, χωρίς να υπάρχουν στοιχεία σε βάρος τους.

    Πλέον, όλοι και όλα βρίσκονται υπό διερεύνηση. Με παραγγελία της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου, διατάχθηκε ποινική και πειθαρχική έρευνα ενώ με παραγγελία του υπουργού Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου θα ελεγχθεί πειθαρχικά και ο Γιάννης Αγγελής.

    Αφενός ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Δημήτρης Δασούλας, αφετέρου το Συμβούλιο της Επικρατείας (για τον κ.Αγγελή καθώς είναι ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός και δεν μπορεί να ελεγχθεί από τον ομόβαθμό του κ.Δασούλα) θα διερευνήσουν τη βασιμότητα των πρωτόγνωρων στα δικαστικά χρονικά καταγγελιών. Στο εισαγγελικό μικροσκόπιο μπήκαν τόσο η διαρροή στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» της αναφοράς Αγγελή, όσο και τα καταγγελλόμενα από την Ελένη Τουλουπάκη, τους επίκουρους της και γραμματείς στην Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς για το “ντου” του κ.Αγγελή και την κατάσχεση εγγράφων της Novartis.

    Όπως έγινε γνωστό σήμερα, μετά την πρώτη αναφορά του κ. Αγγελή ( ο οποίος επί τρεις μήνες -μέχρι και την παραίτηση του- είχε την εποπτεία των ερευνών της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς) με την οποία κατήγγειλε στημένες αποφάσεις στην έρευνα της Novartis ακολούθησε η αναφορά της κα Τουλουπάκη σε βάρος του κ.Αγγελή.

    Λίγο αργότερα ο κ.Αγγελής κατέθεσε και δεύτερη αναφορά σε βάρος της κα Τουλουπάκη.

    Η εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς κατήγγειλε μια σειρά από πειθαρχικές και ποινικές συμπεριφορές του κ.Αγγελή κατά τη διάρκεια της θητείας του ως εποπτεύων την Εισαγγελία.

    Η κυρία Τουλουπάκη φέρεται να υποστηρίζει ότι ο κ. Αγγελής σε ημέρες που δεν ήταν η ίδια στο γραφείο της, πήγε στην Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς, με αστυνομικό και αντέγραψε σε στικάκι από υπολογιστή όλο το αρχείο με τις εκκρεμείς υποθέσεις (κυρίως της Novartis), γεγονός που σύμφωνα με την εισαγγελική λειτουργό δεν είχε δικαίωμα να το κάνει καθώς επρόκειτο για υλικό που διέπεται από το απόρρητο και τη μυστικότητα της προκαταρκτικής εξέτασης.

    Πληροφορίες αναφέρουν ότι το περιστατικό επιβεβαιώνουν με καταθέσεις τους υπάλληλοι της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς.

    Τώρα ο κ. Δασούλας αλλά και (πιθανότατα) η πρόεδρος του ΣτΕ αναμένεται να καλέσουν όλα τα πρόσωπα που κατονομάζονται στις αναφορές των συναδέλφων τους προκειμένου να διερευνηθεί εάν έχουν διαπραχθεί ποινικές ή πειθαρχικές αξιόποινες πράξεις, όπως η απόπειρα κατάχρησης εξουσίας και η παραβίαση μυστικότητας της ανάκρισης.



    ΣΧΟΛΙΑ