• Κοινωνία

    Novartis: Σε… δόσεις οι διώξεις για μη πολιτικά πρόσωπα – Δυο νέοι κατηγορούμενοι και ο Φρουζής

    • Ρεγγίνα Σπυράτου


    Μια νέα ποινική δίωξη, σε βάρος ενός παλιού και δύο νέων προσώπων, ασκήθηκε για τις διερευνόμενες δωροδοκίες της Novartis.

    Με μία επιπλέον κατηγορία είναι από σήμερα ο πρώην επικεφαλής της φαρμακοβιομηχανίας στην Ελλάδα και ήδη κατηγορούμενος Κωνσταντίνος Φρουζής.

    Σε θέση κατηγορουμένου και μία γυναίκα στέλεχος της εταιρείας, αλλά και -για πρώτη φορά- ένα πρώην μέλος της Διεύθυνσης Τιμών Φαρμάκου του υπουργείου Υγείας.

    Η ποινική δίωξη που ασκήθηκε σε βάρος των τριών εμπλεκομένων είναι σε βαθμό κακουργήματος για μια περίπτωση υπερτιμολόγησης φαρμάκου το 2008, η οποία φέρεται -κατά την εισαγγελική έρευνα- να ζημίωσε το ελληνικό Δημόσιο.

    Το τότε μέλος της Διεύθυνσης Τιμών Φαρμάκου διώκεται για ψεύδη βεβαίωση με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου και τα δυο στελέχη της εταιρείας για ηθική αυτουργία από κοινού στην απιστία του υπαλλήλου.

    Τμηματικά οι εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς ολοκληρώνουν επιμέρους σκέλη της ογκώδους δικογραφίας για την υπόθεση και στέλνουν τους εμπλεκόμενους στον ανακριτή. Αυτό το σκέλος της υπόθεσης αφορά φάρμακο για το ζαχαρώδη διαβήτη, το Eucreas.

    Το 2008 ο συγκεκριμένος υπάλληλος του υπουργείου Υγείας φέρεται να βεβαίωσε ψευδώς ότι το συγκεκριμένο φάρμακο της Novartis ήταν ακριβότερο κατά περίπου 14 ευρώ σε σχέση με την πραγματική του τιμή.

    Ως εκ τούτου, κατά την προκαταρκτική εξέταση, προκλήθηκε μεγάλη ζημία σε βάρος του Δημοσίου.

    Αύριο αναμένονται οι ανωμοτί εξηγήσεις στους εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς του πρώην υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου.



    ΣΧΟΛΙΑ