Κοινωνία

Γεωργία Μπίκα: Το χάπι βιασμού μετά από 18 ώρες δεν ανιχνεύεται – Θα ζητήσουμε επανεξέταση

  • NewsRoom
Γεωργία Μπίκα

Γεωργία Μπίκα


Επανεξέταση του δείγματος που κρατείται στο ΑΠΘ ζητά η πλευρά της 24χρονης Γεωργίας Μπίκα.

Ο ιατροδικαστής και τεχνικός σύμβουλος της 24χρονης, Δημήτρης Γαλεντέρης σχολίασε τα αρνητικά αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων και τα λάθη που έγιναν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας της εξέτασης της κοπέλας από την ιατροδικαστική υπηρεσία της Θεσσαλονίκης,

«Το χάπι του βιασμού δεν μπορεί να ανιχνευθεί μετά από το εύλογο χρονικό διάστημα των δώδεκα ωρών ούτε στα ούρα, ούτε στο αίμα. Συνεπώς, αν ψάχνουμε αυτή την ουσία μόνο, η στιγμή της δειγματοληψίας δεν θα μας επιφέρει κανένα θετικό αποτέλεσμα», τόνισε ο κ. Γαλεντέρης μιλώντας στην ΕΡΤ.

Αντικρούοντας την ανακοίνωση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης που εξέδωσε ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία η δειγματοληψία έγινε εγκαίρως, ο κ. Γαλεντέρης διευκρίνισε ότι έγινε 18 ώρες μετά το καταγγελλόμενο συμβάν.

Αναφορικά με τα χαμηλά ποσοστά αλκοόλ που ανιχνεύτηκαν στα ούρα της κοπέλας ο ιατροδικαστής επισήμανε ότι «αυτά που φάνηκαν στις εξετάσεις είναι κάποιοι μεταβολίτες της αιθανόλης. Αυτοί οι μεταβολίτες δεν μπορούν να μας δώσουν τον αριθμό των ποτών που καταναλώθηκαν. Οι εξετάσεις αυτές γίνονται για να διαπιστώσουμε την ποσότητα αλκοόλ και όχι για να διαπιστώσουμε την ποσότητα της μέθης στην οποία βρισκόταν».

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων που στάλθηκαν από την Ελβετία, ο κ. Γαλεντέρης δήλωσε ότι «δεν έχουμε κανένα λόγο να αμφισβητήσουμε τα αποτελέσματα. Η πλευρά της Γεωργίας έχει δικαίωμα να ζητήσει επανεξέταση του δείγματος που κρατείται στο εργαστήριο του ΑΠΘ».

Όσον αφορά στη μη εύρεση ουσιών που παραπέμπουν στο χάπι του βιασμού ο ιατροδικαστής επανέλαβε ότι «η λήψη μετά από 18 ώρες είναι αρνητική. Αυτό το στοιχείο έχει χαθεί».

Εξηγώντας τις επόμενες κινήσεις που θα κάνει ο ίδιος ως τεχνικός σύμβουλος της 24χρονης Γεωργίας Μπίκα είπε ότι «Θα ζητήσουμε την επανεξέταση για να είμαστε σίγουροι ότι αυτά τα αποτελέσματα είναι ορθά.

Οφείλουμε να κάνουμε και ένα δεύτερο έλεγχο. Μετά, μπορούμε να ζητήσουμε και την εξέταση τριχών που μπορεί να αποδώσει αποτελέσματα για την ουσία που ψάχνουμε, το χάπι του βιασμού, τέσσερις έως έξι εβδομάδες, μετά την αναφερόμενη πράξη».

Συμπλήρωσε, μάλιστα, ότι η πλευρά της Γεωργίας θα ζητήσει να εξαλειφθεί κάθε διαγνωστικό μέσο που υπάρχει, επισημαίνοντας ότι η διαδικασία θα διαρκέσει καιρό.

Διαβάστε επίσης:

Βιασμός 24χρονης: Η Γεωργία εκθέτει τα λάθη της αστυνομίας – Τι θα ζητήσει

Τα 5 φαρμακευτικά σκευάσματα που «γίνονται» χάπια βιασμού – Ο ρόλος του ιατροδικαστή

Καθηγητής Μανωλόπουλος: Τι είναι το χάπι βιασμού και πώς δραΣΧΟΛΙΑ