Κοινωνία

Βιασμός 24χρονης: Η Γεωργία εκθέτει τα λάθη της αστυνομίας – Τι θα ζητήσει

  • NewsRoom
24χρονη Γεωργία Μπίκα - βιασμός 24χρονης Θεσσαλονίκη

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων της 24χρονης Γεωργίας Μπίκα, η οποία κατήγγειλε τον βιασμό της σε σουίτα ξενοδοχείου στη Θεσσαλονίκη, το βράδυ της παραμονής της Πρωτοχρονιάς, περιπλέκουν ακόμα περισσότερο τα πράγματα, καθώς βγήκαν καθαρά.

Συγκεκριμένα, τα αποτελέσματα έφτασαν χθες νωρίς το απόγευμα στα χέρια της ανακρίτριας και έδειξαν ότι η κοπέλα ήταν αρνητική σε ναρκωτικές ουσίες, ενώ «ελάχιστη» είναι η ποσότητα αλκοόλης που ανιχνεύθηκε στα εξετασθέντα δείγματα ούρων.

Η πλευρά της 24χρονης αμφισβητεί τα αποτελέσματα, ωστόσο, τόσο η Αστυνομία όσο και η Ιατροδικαστική Υπηρεσία Θεσσαλονίκης αντικρούουν τις ενστάσεις της, διαψεύδοντας ότι δεν ακολουθήθηκε η σωστή διαδικασία.

Στις ανακοινώσεις τους, μάλιστα, δίνουν διευκρινίσεις για τον χρόνο και τη διαδικασία λήψης βιολογικού δείγματος από την 24χρονη που κατήγγειλε τον βιασμό της στη Θεσσαλονίκη, αλλά και για τις προανακριτικές πράξεις για τη διασφάλιση κρίσιμων αποδεικτικών στοιχείων.

Το ενημερωτικό σημείωμα από την προϊσταμένη της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας

Στο ενημερωτικό σημείωμα που υπογράφει η προϊσταμένη της υπηρεσίας, ιατροδικαστής Ελένη Ζαγγελίδου, αναφέρεται πως η Ιατροδικαστική Υπηρεσία της Θεσσαλονίκης ενημερώθηκε για το περιστατικό την 1η Ιανουαρίου 2022, απογευματινές προς βραδινές ώρες, από τον αξιωματικό υπηρεσίας του Τμήματος Ασφάλειας Λευκού Πύργου.

Η αρμόδια ιατροδικαστής της υπηρεσίας, όπως σημειώνεται, «συνέστησε στα αστυνομικά όργανα την άμεση λήψη δείγματος ούρων, που είναι το μόνο κατάλληλο βιολογικό δείγμα για τοξικολογική ανάλυση, σε τέτοιου είδους περιστατικά» και «το δείγμα, όπως ενημερώθηκε η ίδια, ελήφθη το ίδιο βράδυ».

Σε ό,τι αφορά την τοξικολογική, σύμφωνα με την κυρία Ζαγγελίδου, «η υπηρεσία ακολούθησε τις οδηγίες του καθηγητή Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας του ΑΠΘ, κ. Ράικου, υπευθύνου των αναλύσεων αυτών για ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα», ενώ πρόκειται για «οδηγίες που έχουν δοθεί σύμφωνα με τα διεθνή πρωτόκολλα».

«Την επόμενη μέρα, Κυριακή, απογευματινή ώρα, η εξεταζόμενη προσήλθε στην υπηρεσία μας προκειμένου να εξεταστεί και να ληφθούν τα κατάλληλα βιολογικά δείγματα για εξέταση γενετικού υλικού, τα οποία παραδόθηκαν στην αρμόδια προανακριτική αρχή, ώστε να μεταφερθούν στα εγκληματολογικά εργαστήρια», σημειώνεται.

Σχετικά με την παράδοση των δειγμάτων για ανάλυση διευκρινίζεται:

«Ο κ. Ράικος παρέλαβε ο ίδιος το βιολογικό δείγμα προς τοξικολογική ανάλυση από το Τμήμα Ασφάλειας του Λευκού Πύργου, μαζί με την έγγραφη εντολή εξέτασής του και το μετέφερε στο εργαστήριό του στο ΑΠΘ για ανάλυση».

Σημειώνεται ότι «στις 19/01/22 ο κ. Ράικος απέστειλε σχετικό δείγμα και σε αρμόδιο εργαστήριο στην Ελβετία για παράλληλο έλεγχο» και «τα αποτελέσματα των ελέγχων σήμερα, 01/02/2020, παραδόθηκαν σε κλειστό φάκελο στην ανακριτική Αρχή».

Τι αναφέρει η ανακοίνωση της Αστυνομίας

Από τη μεριά της, η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης σε ανακοίνωσή της περιγράφει τις ενέργειες που ακολουθήθηκαν για τις τοξικολογικές εξετάσεις της Γεωργίας Μπίκα, διαψεύδοντας εμμέσως τους ισχυρισμούς περί καθυστέρησης λήψης του δείγματος.

«Από την πρώτη στιγμή της καταγγελίας οι αστυνομικοί της αρμόδιας προανακριτικά υπηρεσίας χειρίστηκαν και εξακολουθούν να χειρίζονται την υπόθεση με την δέουσα επιμέλεια και προσοχή, λαμβάνοντας υπόψη τη σοβαρότητά της, ενώ προέβησαν αμέσως σε όλες τις απαραίτητες προανακριτικές πράξεις για τη διασφάλιση κρίσιμων αποδεικτικών στοιχείων.

Ειδικότερα, το περιστατικό καταγγέλθηκε από την 24χρονη μεσημβρινές ώρες της 1/1/2022 στο Τμήμα Ασφαλείας Λευκού Πύργου, ενώ την ίδια ημέρα, πέραν των λοιπών προανακριτικών πράξεων, έγιναν οι ακόλουθες ενέργειες:

Ελήφθησαν από την παθούσα δείγματα ούρων, αφού της χορηγήθηκαν σε συνεννόηση με την Ιατροδικαστική Υπηρεσία Θεσσαλονίκης, δύο σφραγισμένοι ουροσυλλέκτες, οι οποίοι ελέχθησαν προηγουμένως μακροσκοπικά από αστυνομικούς της εν λόγω Υπηρεσίας, καθώς υπήρχαν υπόνοιες χορήγησης σε αυτή ναρκωτικών ή άλλων εξαρτησιογόνων ουσιών. Ανωτέρω ουροσυλλέκτες διατηρήθηκαν σε ψυχρό περιβάλλον (ψυγείο) εντός ασφαλούς χώρου, σύμφωνα πάντα με τις υποδείξεις της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας, μέχρι την Δευτέρα 3 Ιανουαρίου, που παραδόθηκαν στο Εργαστήριο Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας του Α.Π.Θ.

Κατασχέθηκε ο απαραίτητος ρουχισμός της παθούσας, ο οποίος απεστάλη στα εγκληματολογικά εργαστήρια της Ελληνικής Αστυνομίας, προς εξερεύνηση και ανίχνευση τυχόν βιολογικού υλικού.

Χορηγήθηκε, όπως προβλέπεται από τη σχετική νομοθεσία, έγγραφο σημείωμα στην παθούσα για την ιατροδικαστική της εξέταση από την Ιατροδικαστική Υπηρεσία Θεσσαλονίκης.

Κατά την ιατροδικαστική εξέταση, η οποία πραγματοποιήθηκε την επόμενη μέρα (2/1/2022) στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Θεσσαλονίκης, ελήφθησαν (5) πέντε στειλεοί με επιχρίσματα της παθούσας για προσδιορισμό βιολογικού υλικού (DNA), τα οποία μας παραδόθηκαν την 03/01/2022 και απεστάλησαν στα αρμόδια εργαστήρια της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών της Ελληνικής Αστυνομίας, για διενέργεια εργαστηριακής πραγματογνωμοσύνης.

Σημειώνεται ότι το σύνολο των δειγμάτων που ελήφθησαν κατά τις ανακριτικές διαδικασίες μέχρι την αποστολή τους στα αρμόδια εργαστήρια, διαφυλάχτηκαν σε ψυχρό περιβάλλον (ψυγείο) εντός ασφαλούς χώρους της ως άνω Υπηρεσίας, σύμφωνα πάντα με τις υποδείξεις της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας.

Η σχετική έκθεση της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών παρελήφθη πρωινές ώρες σήμερα (1/2/2022) εντός σφραγισμένου φακέλου και παραδόθηκε αυθημερόν στο 5ο Τακτικό Ανακριτικό Γραφείο Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης.

Επίσης, από το εργαστήριο ιατροδικαστικής και τοξικολογίας του Α.Π.Θ. παραδόθηκε σήμερα (1/2/2022) η έκθεση τοξικολογικών εξετάσεων στο ίδιο ως άνω Γραφείο».

Στο πόρισμα περιλαμβάνονται οι εργαστηριακές εξετάσεις που διενεργήθηκαν τόσο στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης όσο και στο εξειδικευμένο εργαστήριο του Πανεπιστημίου της Βέρνης.

Τι λέει η πλευρά της Γεωργίας

Σύμφωνα με τον τεχνικό σύμβουλο της 24χρονης, το οξύ στα ούρα εξαφανίζεται μέσα στο πρώτο 12ωρο και για αυτό η πλευρά της κοπέλας θα ζητήσει να γίνουν περαιτέρω εξετάσεις.

Μάλιστα, αργά χθες το βράδυ, η Γεωργία Μπίκα μιλώντας διαδικτυακά -στο Instagram- με τον Μάκη Τριανταφυλλόπουλο αναφέρθηκε στη μέρα που έδωσε το δείγμα και τα όσα έζησε μέχρι να δώσει ούρα.

«Εκείνη την ημέρα πήγα από την πρώτη στιγμή στην αστυνομία, μου πήρε κατάθεση ένας αστυνόμος, κατά τη διάρκεια της κατάθεσης και ενώ είχα πει ότι ήμουν σε αυτό το νοσοκομείο δεν είχαν δώσει εντολή για να μην καθαριστεί το συγκεκριμένο δωμάτιο, άλλαξαν βάρδια οπότε ο αστυνομικός που ήρθε είπε ότι ‘κακώς παίρνετε κατάθεση από την κοπέλα και δεν έχετε διατάξει να μην καθαριστεί το δωμάτιο’ και έπειτα έδωσε την εντολή», επισήμανε η 24χρονη.

«Δε μου έδωσαν ουροσυλλέκτες, μου είπαν ότι εγώ πρέπει να πάω να τους πάρω. Έψαχνα για περίπου 40 λεπτά, δεν μπορούσα να τα βρω γιατί έβλεπα θολά. Έβαλα GPS και με πολύ μεγάλη δυσκολία κατάφερα να βρω φαρμακείο και γύρισα αλλά δε μου είπαν εκείνη τη στιγμή ‘δώσε τα ούρα’», δήλωσε στον δημοσιογράφο, κλείνοντας.

Υπενθυμίζεται ότι για την καταγγελλόμενη υπόθεση διώκεται ένας 27χρονος, ο οποίος μετά την απολογία του έχει αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους. Εις βάρος του έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για γενετήσιες πράξεις χωρίς τη συναίνεση της παθούσας. Ο ίδιος αρνείται την κατηγορία.

Διαβάστε επίσης:

Βιασμός 24χρονης: Αρνητικές οι τοξικολογικές εξετάσεις

Θεσσαλονίκη: Τρεις προσαγωγές για τη δολοφονία του 19χρονου οπαδού του Άρη

Θεσσαλονίκη: Τι αναφέρει το πόρισμα του ιατροδικαστή για τη δολοφονία του 19χρονουΣΧΟΛΙΑ