• Business

    Folli Follie: Την Πέμπτη ξανά στο εδώλιο η οικογένεια Κουτσολιούτσου για το οικονομικό σκάνδαλο

    Δημήτρης, Καίτη και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος (Folli Follie)

    Δημήτρης, Καίτη και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος


    Τέσσερις ποινικές δίκες μέσα σε έξι μήνες περιμένουν την οικογένεια Κουτσολιούτσου, τους ιδρυτές, δηλαδή, της Folli Follie.

    Οι ιδρυτές της Folli Follie αρχίζουν το… δικαστικό έτος με την πολύπαθη δίκη για τους παραποιημένους οικονομικούς ισολογισμούς της εταιρείας που αύξησαν εικονικά τη μετοχή της, ζημιώνοντας τους επενδυτές της.

    Ακολουθούν δύο δίκες που προέκυψαν από τα περίφημα email που έστελνε ο διευθυντής ασφαλείας της εταιρείας στον Τζώρτζη Κουτσολιούτσο.

    Και, ενδιάμεσα, σύσσωμη η οικογένεια θα δικαστεί για την υπεξαίρεση 4 πολυτελών αυτοκινήτων της FFG.

    Η “νυν υπέρ πάντων” δίκη

    Την Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου, Δημήτρης, Τζώρτζης και Καίτη Κουτσολιούτσου θα καθίσουν ξανά στο εδώλιο στο Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών για να αρχίσει (εισαγγελέως θέλοντος) η βασική τους δίκη.

    Λαμβάνοντας υπόψιν ότι αντιμετωπίζουν σωρεία κακουργηματικών πράξεων κι ότι γι’ αυτή την υπόθεση, πατέρας και γιος βρέθηκαν προσωρινά κρατούμενοι σχεδόν για 18 μήνες, είναι πασιφανές πως, σε αυτό το δικαστήριο, θα δώσουν τη μεγάλη νομική τους μάχη για να μην επιστρέψουν, με την έκδοση της ετυμηγορίας, στη φυλακή.

    Ωστόσο είναι μία δίκη με τέτοιο… παρελθόν που αφήνει την αμφιβολία να αιωρείται: άραγε την Πέμπτη θα αρχίσει κανονικά η δίκη κι αν ναι, θα ολοκληρωθεί (έστω μετά από πολλούς-πολλούς μήνες ή και χρόνια) χωρίς άλλα απρόοπτα;

    Η υπόθεση είχε αρχίσει να εκδικάζεται στις 10 Ιανουαρίου του 2022. Μετά από σχεδόν ένα χρόνο, οδηγήθηκε σε αναγκαστική αναβολή λόγω της πολύμηνης αποχής των δικηγόρων (που ακόμα συνεχίζεται) από δίκες εγκληματικής οργάνωσης.

    Στις 19 του περασμένου Ιούνη, η δίκη είχε προσδιοριστεί να αρχίσει… ξανά από την αρχή. Αν και ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών εξαίρεσε από την αποχή τους συνηγόρους της υπόθεσης ( λόγω της επαπειλούμενης παραγραφής επιμέρους πράξεων), τελικά η εκδίκαση της υπόθεσης δεν άρχισε ούτε το καλοκαίρι. Ένα σοβαρό κώλυμα της εισαγγελέως της έδρας οδήγησε στην 3μηνη διακοπή της δίκης.

    Την Πέμπτη, λοιπόν, πατέρας, μητέρα και γιος αναμένεται να εμφανιστούν στο δικαστήριο (όπως έκαναν τον Ιούνιο αλλά και στην αναβληθείσα δίκη) και να μοιραστούν το εδώλιο με 6 παλιούς τους συνεργάτες.

    Ο 10ος κατηγορούμενος, ο πιο στενός παλιός τους συνεργάτης Γιάννης Μπεγιέτης, συνεχίζει να παραμένει άφαντος και καταζητούμενος και θα δικαστεί δια πληρεξουσίου δικηγόρου.

    Δημήτρης και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος θα δικαστούν ως αρχηγοί της εγκληματικής οργάνωσης, οι οποίοι, κατά το παραπεμπτικό βούλευμα, εμπνεύστηκαν και διηύθυναν μια μεγάλη κομπίνα με παραποιημένους οικονομικούς ισολογισμούς της εταιρείας τους, χειραγωγώντας τη μετοχή της, εξαπατώντας τους επενδυτές της και οδηγώντας στην κατάρρευση την ίδια την εταιρεία.

    Σύμφωνα με το βούλευμα, ο άλλοτε πρόεδρος και ο άλλοτε διευθύνων σύμβουλος της FFG έδιναν εντολές και κατηύθυναν το σχέδιο για τις απάτες και τις πλαστογραφίσεις τραπεζικών εγγράφων, την πλασματική αύξηση των κερδών της εταιρείας και τη διόγκωση της μετοχής της, με τελικό αποτέλεσμα το ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

    Η συνολική ζημία από τη δράση της εγκληματικής οργάνωσης φέρεται να ανέρχεται στα 413.078.346,17 ευρώ. Στα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου (όπως ο ΕΦΚΑ), η ζημία, κατά το βούλευμα, φτάνει στα 3.988.701,39 ευρώ ενώ στα φυσικά πρόσωπα και στα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου στις 409.089,644 ευρώ.

    Ωστόσο, το δικαστικό συμβούλιο είχε εκτιμήσει ότι το πραγματικό σύνολο της ζημίας δεν έχει ακόμη αποκαλυφθεί εξ ολοκλήρου.

    Η οικογένεια Κουτσολιούτσου και οι 7 συγκατηγορούμενοι τους θα δικαστούν, κατά περίπτωση, για 5 κακουργήματα:

    1. Της εγκληματικής οργάνωσης ( συγκρότηση, διεύθυνση, ένταξη),

    2. της πλαστογραφίας ( και της ηθικής αυτουργίας), από κοινού και κατ’ εξακολούθηση με συνολικό όφελος και αντίστοιχη ζημία άνω των 120.000 ευρώ,

    3) της απάτης κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση τελεσθείσας ( και της συνέργειας), κατά φυσικών και νομικών προσώπων, ΝΠΙΔ και ΝΠΔΔ, με προξενειθείσα ζημία άνω των 120.000 ευρώ ,

    4. της χειραγώγησης της αγοράς από κοινού, κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση ( και της συνέργειας), 5.

    5. Της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κατά συναυτουργία και κατ΄ εξακολούθηση.

    Ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος θα δικαστεί και για ένα 6ο κακούργημα: της κατάχρησης προνομιακής πληροφορίας κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα.

    Η δίκη με τον πρώην πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς

    Στις 22 Σεπτεμβρίου, ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος θα βρεθεί σε ένα άλλο εδώλιο (του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών) και θα το μοιραστεί με τον πρώην πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Χαράλαμπο Γκότση και τον άλλοτε διευθυντή ασφαλείας της Folli Follie. Θα δικαστούν για παράβαση καθήκοντος ο κ. Γκότσης και για ηθική αυτουργία στην παράβαση καθήκοντος οι άλλοι δύο.

    Η δικογραφία που σχηματίστηκε μετά τη μήνυση 19 μετόχων της εταιρείας είχε αρχικά αρχειοθετηθεί. Ωστόσο μετά την αποκάλυψη των email του υψηλόβαθμου υπαλλήλου της εταιρείας, η υπόθεση ανασύρθηκε από το αρχείο και ερευνήθηκε ξανά.

    Ο εισαγγελέας κατέληξε στην κρίση πως όταν αποκαλύφθηκε η έκθεση του Quintessential Capital Management (QCM), το Μάιο του 2018, ο τότε πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς όφειλε να αναστείλει, δίχως καθυστέρηση, τη διαπραγμάτευση της μετοχής της FFG προκειμένου να μην ζημιωθούν με χιλιάδες ευρώ οι μέτοχοι της εταιρείας.

    Και έστειλε με απευθείας κλήση τους 3 εμπλεκομένους στο εδώλιο του κατηγορουμένου.

    Η υπεξαίρεση των ΙΧ

    Στις 27 Φεβρουαρίου του 2024, Δημήτρης, Τζώρτζης και Καίτη Κουτσολιούτσου θα δικαστούν για την υπεξαίρεση 4 αυτοκινήτων από την Folli Folli, πράξη που κατηγορούνται ότι τέλεσαν μετά την αποκάλυψη των παραποιημένων οικονομικών ισολογισμών.

    Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών τους παρέπεμψε στο εδώλιο του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου κρίνοντας ότι ο ιδρυτής της Folli Follie, η σύζυγος και ο γιος τους αρνήθηκαν να επιστρέψουν στην εταιρεία ένα αυτοκίνητο JAGUAR, ένα BMV και 2 RANGE ROVER.

    Αυτοκίνητα πανάκριβα μεν κατά το χρόνο αγοράς τους, ωστόσο το επίδικο διάστημα η αγοραστική αξία τους λόγω παλαιότητας είχε μειωθεί στις 99.000 ευρώ.

    Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η οικογένεια να παραπεμφθεί σε δίκη για υπεξαίρεση σε βαθμό πλημμελήματος και όχι κακουργήματος, όπως είχε μηνυθεί από τη σημερινή διοίκηση της εταιρείας.

    Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, η οικογένεια Κουτσολιούτσου συναποφάσισε και ιδιοποιήθηκε παράνομα στις 12 Ιουνίου του 2020, τα 4 αυτοκίνητα που ανήκαν στην εταιρεία και είχαν αγοραστεί “προς διευκόλυνση των μετακινήσεων τους” όταν ακόμα διοικούσαν την Folli Follie.

    Όπως αναφέρεται στο βούλευμα:

    “Η ιδιότητα, υπό την οποία τους είχαν παραχωρηθεί τα αυτοκίνητα αυτά, έπαυσε και πιο συγκεκριμένα, έπαυσε ως προς τον Δημήτριο Κουτσολιούτσο τον Οκτώβριο του 2018, ως προς την Αικατερίνη Κουτσολιούτσου το Σεπτέμβριο του ίδιου έτους και ως προς τον Γεώργιο Κουτσολιούτσο το Δεκέμβριο του 2019.

    Ωστόσο, παρά το γεγονός αυτό και παρά το γεγονός ότι στις 05.06.2020 συμφώνησαν σε συνάντηση με τους εκπροσώπους της εγκαλούσας εταιρίας, προκειμένου να αποδώσουν σε αυτήν τα προαναφερόμενα οχήματα που τους είχαν παραχωρηθεί προς κατοχή, συμφωνία, όμως, την οποία ουδέποτε υλοποίησαν, τελικά αφού την 11.06.2020 επιδόθηκε και στους τρεις κατηγορουμένους η από 10.06.2020 εξώδικη δήλωση-πρόσκληση της εν λόγω εταιρίας, περί απόδοσης, μεταξύ άλλων και των 4 αυτοκινήτων, έως την 12.06.2020 και ώρα 17.00, άπαντες οι κατηγορούμενοι δεν τα απέδωσαν, αλλά, εξωτερικεύοντας έκτοτε έμπρακτα την αντίστοιχη βούλησή τους, τα ιδιοποιήθηκαν παράνομα, ενσωματώνοντας αυτά από κοινού στην περιουσία τους”.

    Ήδη η εκδίκαση της υπόθεσης έχει αναβληθεί μία φορά.

    Σε δίκη και ο Μ. Μπαλαούρας

    Για τον Μάρτιο του 2024 αναβλήθηκε τον περασμένο Ιούνιο η δίκη για τα email του τότε διευθυντή ασφαλείας της Folli Follie όπου γίνονται αναφορές στον πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Μάκη Μπαλαούρα (μεταξύ άλλων 3 πολιτικών του ίδιου κόμματος) για «συνεννοήσεις τον Μάιο του 2018, όταν πλέον είχε ξεσπάσει ο θόρυβος για μεγάλο οικονομικό σκάνδαλο, προκειμένου στελέχη της εταιρείας να επιτύχουν διευκολύνσεις».

    Στο εδώλιο του Πλημμελειοδικείου θα καθίσουν ο Μάκης Μπαλαούρας, ο Δημήτρης και ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος και ο τότε στενός συνεργάτης τους.

    Θα δικαστούν για το πλημμέλημα της εμπορίας επιρροής – μεσάζοντες ή της ηθικής αυτουργίας σε αυτό. Αδίκημα που έχει να κάνει με υποσχέσεις  ωφελήματος, ψευδώς ή αληθώς, σε κρατικούς αξιωματούχους, ώστε αυτοί να προβούν σε πράξη ή παράλειψη που ανάγεται στην άσκηση των καθηκόντων τους.

    Η δικογραφία και για τους 4 πολιτικούς έχει αρχειοθετηθεί από την Οικονομική Εισαγγελία που ερεύνησε άλλα αδικήματα.

    Διαβάστε επίσης: 

    Ο Φλωρίδης και οι δίκες των λευκών κολάρων – Η Folli Follie και ο λογιστής του εφοπλιστή Μποδούρογλου

    Οικογένεια Κουτσολιούτσου: Νέα παραπομπή – Σε δίκη και για υπεξαίρεση 4 πολυτελών αυτοκινήτων της Folli Follie

    Η AEGEAN στα 16,20 ευρώ, ποιo πρώην στέλεχος της Folli Follie κατεβαίνει στις εκλογές, και γιατί έχουν κολλήσει οι τιτλοποιήσεις ΕΤΕ, Πειραιώς



    ΣΧΟΛΙΑ