• Κοινωνία

    ΕΛΑΣ: Εξαρθρώθηκε διεθνής εγκληματική οργάνωση – Διέπραξαν 4 ανθρωποκτονίες στην Ελλάδα

    • NewsRoom
    ΕΛΑΣ


    Η ΕΛΑΣ προχώρησε στην εξάρθρωση διεθνούς εγκληματικής οργάνωσης, τα μέλη της οποίας διέπραξαν συνολικά 4 ανθρωποκτονίες το 2020, στη Βάρη Αττικής και στην Κέρκυρα.

    Η πρώτη ανθρωποκτονία διαπράχθηκε στις 19 Ιανουαρίου 2020 στην περιοχή της Βάρης, όταν τέσσερις δράστες εισήλθαν σε ταβέρνα και πυροβόλησαν, τραυματίζοντας θανάσιμα δύο αλλοδαπούς από το Μαυροβούνιο, την ώρα που γευμάτιζαν με τις οικογένειές τους, ενώ τραυμάτισαν ελαφρά και την σύζυγο του ενός θύματος. Από το σημείο περισυλλέχθηκαν 24 κάλυκες και 1 φυσίγγιο, από 4 διαφορετικά όπλα.

    Η δεύτερη ανθρωποκτονία τελέστηκε στις 23 Ιουλίου 2020, όταν δύο αλλοδαποί από το Μαυροβούνιο και την Σερβία βρέθηκαν νεκροί, με πολλαπλά τραύματα από πυροβόλο όπλο, μέσα σε αυτοκίνητο σε περιοχή της Κέρκυρας. Κατά την αυτοψία περισυλλέχθηκαν 32 κάλυκες, 7 βολίδες και 2 μεταλλικά θραύσματα.

    Τα τέσσερα θύματα διώκονταν διεθνώς με Ερυθρές Αγγελίες -κατά περίπτωση- για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και ανθρωποκτονία με πρόθεση και ήταν ηγετικά μέλη συνεργαζόμενων εγκληματικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνταν στη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών παγκοσμίως.

    Σύμφωνα με τον διευθυντή της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, υποστράτηγο Φώτη Ντουίτση, οι δολοφονίες έγιναν στο πλαίσιο πολέμου που ξέσπασε σε εγκληματική οργάνωση των Βαλκανίων μετά από την απώλεια 200 κιλών κοκαΐνης το 2014 στην Ισπανία.

    Ειδικότερα, όπως τονίστηκε στην παρουσίαση της υπόθεσης, η εγκληματική οργάνωση «έσπασε» σε δύο νέες, που πλέον ήταν αντίπαλες. Αυτό οδήγησε τα τέσσερα θύματα να διαφύγουν στην Ελλάδα προκειμένου να προστατευτούν από την αντίπαλη οργάνωση, ενώ διέμεναν, χρησιμοποιώντας πλαστά στοιχεία ταυτότητας, σε περιοχές της Αττικής, τουλάχιστον από το 2019.

    Η εχθρική προς τα θύματα οργάνωση συνενώθηκε με ακόμα δύο από τις πλέον ισχυρές οργανώσεις των Βαλκανίων, αποστέλλοντας σταδιακά στη χώρα μας άτομα προκειμένου να εντοπίσουν τα θύματα και να εκτελέσουν τις ανθρωποκτονίες.

    Χαρακτηριστικό της μεγάλης σημασίας της υπόθεσης είναι ότι ο πόλεμος μεταξύ των δύο οργανώσεων έχει οδηγήσει στη διάπραξη τουλάχιστον 60 ανθρωποκτονιών σε όλη την Ευρώπη, ενώ για την εξιχνίασή της, με πρωτοβουλία της Ελλάδας, δημιουργήθηκε κοινή ομάδα έρευνας με Αρχές της Σερβίας και με ομάδα της Europol, με κωδική ονομασία «Ithaca».

    Όπως τόνισε η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛΑΣ, αστυνόμος Β΄ Κωνσταντία Δημογλίδου, αποτέλεσμα της παραπάνω συνεργασίας ήταν η πλήρης διακρίβωση της δομής και της δράσης των τριών εγκληματικών οργανώσεων, που συνενώθηκαν και συνεργάστηκαν για την τέλεση των ανθρωποκτονιών στην Ελλάδα, του τρόπου που εισήλθαν στην χώρα και των μέσων που χρησιμοποίησαν. Παράλληλα, εξακριβώθηκαν τα στοιχεία ταυτότητας κάθε μέλους της οργάνωσης και ο βαθμός εμπλοκής του καθενός στις υποθέσεις, καθώς και των ηγετικών στελεχών που αποφάσισαν την πραγματοποίηση των ανθρωποκτονιών.

    Ειδικότερα, για να πετύχουν τον σκοπό τους λειτουργούσαν με σαφή ιεραρχική δομή και διακριτούς ρόλους και συγκεκριμένα:

    • μέρος αυτών είχε αναλάβει τον εντοπισμό και την επιτήρηση των θυμάτων, την ενοικίαση κατοικιών σε κατάλληλες περιοχές, την ενοικίαση και προμήθεια οχημάτων και την προμήθεια και αποθήκευση όπλων και εξοπλισμού ενώ
    • έτερα άτομα είχαν ρόλο «εκτελεστών», αναλαμβάνοντας την τέλεση των ανθρωποκτονιών.

    Πιο αναλυτικά:

    • Μόλις εντοπίστηκαν οι στόχοι τους στην Ελλάδα, τα μέλη της οργάνωσης οργανώθηκαν άμεσα και εισήλθαν στο εσωτερικό της χώρας, χρησιμοποιώντας πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα, κινούμενοι μέσω μονοπατιών διακινητών μεταναστών.
    • Τα μέλη είχαν ήδη προμηθευτεί από τα ηγετικά στελέχη μεγάλα χρηματικά ποσά, προκειμένου να τα χρησιμοποιήσουν τόσο στις προπαρασκευαστικές ενέργειες όσο και για τη διαφυγή τους.
    • Για την αποφυγή της ταυτοποίησης των ατόμων, και ιδιαίτερα των ηγετικών μελών, οι πληροφορίες μεταφέρονταν μέσω πολλών ατόμων, ενώ χρησιμοποιούνταν και ειδικά μέσα και τεχνικές κάλυψης (μάσκες, περούκες, γάντια, στολές δυτών, καθαρισμός των καταλυμάτων με χημικά και καύση των οχημάτων).

    Όπως επισημάνθηκε από την ΕΛΑΣ, ενδεικτικό της επαγγελματικής δομής και του τρόπου που λειτουργούσαν, ήταν η ευκολία στην εύρεση και μεταφορά όπλων, πυρομαχικών και εξοπλισμού και η μεγάλη ρευστότητα των χρημάτων. Χαρακτηριστικό είναι ότι για την υπόθεση της Βάρης απαιτήθηκε χρηματικό ποσό ύψους 2 εκατ. ευρώ, ενώ για τις δολοφονίες στην Κέρκυρα χρειάστηκε περίπου 1,5 εκατ. ευρώ.

    Επιπλέον, δείγμα της αποφασιστικότητας της οργάνωσης αποτελεί ότι, αδιαφορώντας για παράπλευρες απώλειες, τα μέλη της εισήλθαν σε μεγάλο εμπορικό κέντρο σε περιοχή της Αθήνας, όπου εντόπισαν τα δύο θύματα της επίθεσης στη Βάρη και ετοιμαζόντουσαν να τους δολοφονήσουν μέσα στο εμπορικό κέντρο, αλλά δεν το πραγματοποίησαν καθώς άργησαν να φθάσουν τα όπλα.

    Συνολικά, στο πλαίσιο της Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας, ταυτοποιήθηκαν 39 μέλη της οργάνωσης, από τους οποίους 7 συνελήφθησαν στη Σερβία και 2 στην Ισπανία, ενώ 17 μέλη είναι έγκλειστοι σε διάφορες φυλακές της Ευρώπης, της Σερβίας, του Μαυροβουνίου και της Τουρκίας.

    Ειδικότερα, ταυτοποιήθηκαν 8 μέλη των οργανώσεων ως ηθικοί αυτουργοί των ανθρωποκτονιών που τελέστηκαν στην Ελλάδα, 8 μέλη ως φυσικοί αυτουργοί και συγκεκριμένα από 4 σε κάθε υπόθεση ανθρωποκτονίας και 23 μέλη ως συνεργοί τους.

    Από τις έρευνες στη Ελλάδα επιτεύχθηκε η σύλληψη ενός 44χρονου Αλβανού, ο οποίος, όπως προέκυψε, ανέλαβε τη φύλαξη των όπλων και του εξοπλισμού της πρώτης ανθρωποκτονίας στη Βάρη, τη μεταφορά τους στην Κέρκυρα για την τέλεση της δεύτερης ανθρωποκτονίας, και τη μεταφορά των φυσικών αυτουργών αυτής από τα Σύβοτα σε περιοχή της Χαλκιδικής, όπου διέμειναν μέχρι να διαφύγουν στο εξωτερικό. Ο 44χρονος εντοπίστηκε και συνελήφθη βραδινές ώρες της Τρίτης (27/2) σε περιοχή της Αθήνας, ενώ από τις έρευνες στην οικία του βρέθηκε ένα πιστόλι, γεμιστήρες και 40 φυσίγγια.

    Η δικογραφία υποβλήθηκε στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή, ενώ ο συλληφθείς παραπέμφθηκε σε ανακριτή. Οι έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των υπόλοιπων μελών της οργάνωσης συνεχίζονται.

    Διαβάστε επίσης

    Μαχαίρωσαν γυναίκα στην Ερμού

    Τέμπη: Διακόπηκε η πρώτη δίκη – Θα συνεχιστεί στις 5 Απριλίου

    Καιρός: Πώς θα εξελιχθεί η κακοκαιρία Emil – Ποιες περιοχές θα «χτυπήσει»



    ΣΧΟΛΙΑ