• Κοινωνία

    Καιρός: Πώς θα εξελιχθεί η κακοκαιρία Emil – Ποιες περιοχές θα «χτυπήσει»

    • NewsRoom
    καιρός - κακοκαιρία


    Σε εξέλιξη είναι η κακοκαιρία Emil η οποία αναμένεται να ταλαιπωρήσει αρκετές περιοχές της επικράτειας μέχρι τα ξημερώματα του Σαββάτου, σύμφωνα με την ΕΜΥ.

    Ισχυρές βροχές και καταιγίδες σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας στα ηπειρωτικά της χώρας και στο Ιόνιο. Χαρακτηριστικό είναι ότι έως το πρωί της Παρασκευής 01/03 καταγράφηκαν 57 χιλιοστά βροχής από τον μετεωρολογικό σταθμό Τρικάλων Κορινθίας. Στον πίνακα της Εικόνας 1 παρουσιάζονται οι 8 σταθμοί του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του meteo.gr / Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών  που κατέγραψαν τα μεγαλύτερα ύψη βροχής έως το πρωί της Παρασκευής 01/03.

    Κατά το υπόλοιπο της Παρασκευής 01/03 αναμένονται βροχές στα ηπειρωτικά με εξαίρεση την Ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και την Ήπειρο ενώ βροχές και καταιγίδες θα σημειωθούν σε θαλάσσιες, νησιωτικές και παράκτιες περιοχές του Αιγαίου με εξαίρεση τα βορειοανατολικά και νοτιοανατολικά τμήματά του. Πιθανότητα χαλαζοπτώσεων υπάρχει κυρίως για τις θαλάσσιες, νησιωτικές και παράκτιες περιοχές του Κεντρικού και Νοτιοδυτικού Αιγαίου. Στην Αττική αναμένονται βροχές και καταιγίδες με μικρή πιθανότητα χαλαζόπτωσης ενώ στο νομό Θεσσαλονίκης θα σημειωθούν βροχοπτώσεις χαμηλής έως μέτριας έντασης.

    Στον χάρτη της Εικόνας 2 παρουσιάζεται ο αθροιστικός υετός που αναμένεται έως το βράδυ της Παρασκευής 01/03.

    Σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση των επεισοδίων βροχόπτωσης (Regional Precipitation Index), η οποία εφαρμόζεται από τη μονάδα Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επεισόδιο βροχόπτωσης για την Παρασκευή 01/03 κατατάσσεται στην Κατηγορία 3 (Σημαντική).

    Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει πτώση και δεν θα ξεπεράσει τους 16 έως 18 °C στα ηπειρωτικά και στο Ιόνιο, τους 17 έως 19 °C στο Αιγαίο και τους 20 έως 22 °C στην Κρήτη. Οι άνεμοι θα φτάνουν τα 4-5 μποφόρ στο Ιόνιο και τα 6-7 μποφόρ στο Αιγαίο.

    Από τις πρώτες ώρες  έως το μεσημέρι του Σαββάτου 02/03 βροχές θα σημειωθούν κυρίως στη Μακεδονία, στα δυτικά της Θράκης και στη Θεσσαλία ενώ βροχές και καταιγίδες με πιθανότητα σποραδικών χαλαζοπτώσεων υπάρχει για το Βόρειο, Ανατολικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο. Στη συνέχεια αναμένονται τοπικές βροχοπτώσεις σε όλη τη χώρα με σταδιακή εξασθένηση. Την Κυριακή 03/03 ο καιρός θα είναι βελτιωμένος.

    Το επικαιροποιημένο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού

    Το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού επικαιροποιήθηκε και σύμφωνα με την ΕΜΥ, ισχυρές βροχές και καταιγίδες αναμένοντας τις πρωινές ώρες της Παρασκευής (1/3) στα νησιά του Ιονίου, τη δυτική Στερεά, τη δυτική και νότια Πελοπόννησο. Η πρόσκαιρη επιδείνωση του καιρού θα συνεχιστεί έως το πρωί του Σαββάτου με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών και πιθανώς από χαλαζοπτώσεις. Οι άνεμοι στα ανατολικά και νότια πελάγη θα είναι ενισχυμένοι και θα φτάσουν τα 7 και τοπικά τα 8 μποφόρ.

    Αναλυτικά η εξέλιξη του καιρού:

    Την Παρασκευή (01-03-24)

    α. Βροχές και καταιγίδες, πρόσκαιρα ισχυρές προβλέπονται έως και τις πρωινές ώρες στα νησιά του Ιονίου, τη δυτική Στερεά, τη δυτική και νότια Πελοπόννησο.

    β. Από το μεσημέρι θα επηρεαστεί η κεντρική Μακεδονία, η Θεσσαλία, η ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), η ανατολική Πελοπόννησος, ενώ το απόγευμα οι Σποράδες, η Εύβοια και οι Κυκλάδες.

    γ. Τις βραδινές ώρες τα φαινόμενα θα συνεχιστούν στην κεντρική Μακεδονία και τις Κυκλάδες, ενώ βαθμιαία θα επηρεάσουν τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

    Το Σάββατο (02/03/24)

    Τα έντονα φαινόμενα θα συνεχιστούν έως και το πρωί στην κεντρική Μακεδονία (κυρίως τη Χαλκιδική), τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα, με βαθμιαία εξασθένηση.

    Μαρουσάκης: Νέα κακοκαιρία από την ερχόμενη εβδομάδα

    Σε ανάρτησή του στο Facebook, ο Κλέαρχος Μαρουσάκης τονίζει ότι κοντά στο μεσημέρι με απόγευμα της αυριανής ημέρας το μέτωπο κακοκαιρίας θα έχει διασχίσει το σύνολο του ηπειρωτικού κορμού και θα εισέρχεται πλέον στο Αιγαίο, επισημαίνοντας πως από Δευτέρα απόγευμα μας προσεγγίζει νέα κακοκαιρία με ανάλογα χαρακτηριστικά και από τα δυτικά.

    Η ανάρτηση του Κλέαρχου Μαρουσάκη:

    Το πέρασμα του μετώπου βροχών – καταιγίδων που τοπικά θα έχουν κι ένταση, όπως αποτυπώνεται από το προγνωστικό μας μοντέλο, όπου με τα πιο σκούρα χρώματα είναι οι περιοχές όπου θα δεχτούν μεγάλο όγκο νερού σε μικρό χρονικό διάστημα.

    1. Κοντά στο μεσημέρι με απόγευμα της αυριανής ημέρας το μέτωπο κακοκαιρίας θα έχει διασχίσει το σύνολο του ηπειρωτικού κορμού και θα εισέρχεται πλέον στο Αιγαίο.

    2. Το πέρασμα του μετώπου κακοκαιρίας θα είναι σύντομο με μια χρονική διάρκεια περίπου 24 – 36 ωρών.

    3. Μπορεί το πέρασμα να είναι σύντομο, τα φαινόμενα όμως όπως φαίνεται και από τους χρωματισμούς, τοπικά θα εμφανίζουν ένταση και δεν αποκλείεται να συνοδεύονται από χαλάζι, θυελλώδεις ανέμους και μεγάλο αριθμό κεραυνών.

    4. Η Αττική και η Θεσσαλονίκη φαίνεται να επηρεάζονται κοντά στο μεσημέρι αύριο.

    5. Το Σάββατο το μέτωπο των καταιγίδων θα περιοριστεί στα πιο ανατολικά τμήματα και βαθμιαία θα εξασθενίσει με τον καιρό να χαρακτηρίζεται γενικά σαν βελτιωμένος, παρόλα αυτά όμως το σύστημα αυτό κακοκαιρίας επειδή θα εμφανίσει καλή οργάνωση θα αφήσει πίσω του αστάθεια οπότε δεν θα πρέπει να αποκλειστούν τοπικές βροχές αστάθειας.

    6. Η Κυριακή θα είναι μια καλή ημέρα και με καλές θερμοκρασίες.

    7. Από Δευτέρα απόγευμα μας προσεγγίζει νέα κακοκαιρία με ανάλογα χαρακτηριστικά και από τα δυτικά.

    8. Ο Μάρτης εμφανίζει στα μακροπρόθεσμα στοιχεία καλά σκορ με διαθέσεις να καλύψει μερικά έστω από τα κενά τόσο του Φθινοπώρου όσο και του Χειμώνα που έχουν προηγηθεί και που στην ουσία είναι σα να μην ήρθαν ποτέ με εξαίρεση τις καταστροφικές – φονικές πλημμύρες που επηρέασαν με το καλημέρα του Φθινοπώρου τη Θεσσαλία.

    Καλό υπόλοιπο ημέρας!

    Διαβάστε επίσης:

    Πυροβολισμοί στη Νίκαια: Δύο νεκροί – Σκότωσε τον γαμπρό του με καραμπίνα και αυτοκτόνησε

    Καιρός: Με ισχυρές βροχές και καταιγίδες μπαίνει ο Μάρτιος

    ΕΛΑΣ: Συνελήφθησαν εκτελεστές για δολοφονίες σε Βάρη και Κέρκυρα



    ΣΧΟΛΙΑ