• Κοινωνία

    Χαρδαλιάς: Διπλασιάζονται τα πρόστιμα για τους παραβάτες του lockdown – Διευκρινίσεις για τις μετακινήσεις, ποιες επιχειρήσεις λειτουργούν

    • NewsRoom
    Νίκος Χαρδαλιάς

    Νίκος Χαρδαλιάς


    Τον διπλασιασμό του ύψους των προστίμων για τους παραβάτες των μέτρων της καραντίνας ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

    Ειδικότερα, για τα φυσικά πρόσωπα που παραβιάζουν τις απαγορεύσεις για χρήση μάσκας, για τους περιορισμούς στις μετακινήσεις ή τις συναθροίσεις, το πρόστιμο αυξάνεται στα 300 ευρώ.

    Για τους εργοδότες που παρέχουν πλαστά στοιχεία για τη μετακίνηση των εργαζομένων τους ή των ίδιων, το διοικητικό πρόστιμο στον εργοδότη είναι πλέον 500 ευρώ.

    Στις επιχειρήσεις που παραβιάζουν την αναστολής λειτουργίας, το διοικητικό πρόσημο για κάθε παράβαση είναι 5.000 και 3.000 στο φυσικό πρόσωπο που είναι υπεύθυνο.

    Διευκρινίσεις για τις μετακινήσεις

    Παράλληλα ο κ. Χαρδαλιάς έδωσε διευκρινίσεις για τις μετακινήσεις. Όπως ανέφερε, σε όλη τη διάρκεια του 24ωρου ισχύει ο περιορισμός κυκλοφορίας. Επιτρέπεται μόνο με εξαίρεση για λόγους εργασίας, για μετάβαση από και προς το σχολείο, για ιατρικούς λόγους,  για λόγους μετάβασης σε εν λειτουργία κατάστημα, μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία ή τράπεζα, κίνηση για παροχή βοήθειας ή συνοδεία μαθητή στο σχολείο, μετάβαση σε κηδεία, μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση και που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας με τα παιδιά, για σωματική άθληση ή βόλτα κατοικιδίου ή σίτιση αδέσποτων εντός του δήμου.

    Όσον αφορά το βράδυ, η κυκλοφορία επιτρέπεται μόνο για εργασία, για έκτακτη ανάγκης υγείας, για άθληση και για βόλτα κατοικιδίου, κοντά στη κατοικία.

    Για τον εργαζόμενο, επιτρέπεται η κυκλοφορία μόνο με έγγραφο από την Εργάνη, είτε με βεβαίωση κυκλοφορίας από επιχείρηση που υπάρχει στο Forma.gov.gr.

    Οι νεοσύλλεκτοι της επόμενης εβδομάδας μπορούν να συνοδεύονται και από τους δύο γονείς, με φύλλο πορείες. Για την επιστροφή, οι γονείς θα πρέπει να έχουν βεβαίωση από το κέντρο εκπαίδευσης που θα χορηγείται στις πύλες τους. Οι νεοσύλλεκτοι θα υποβληθούν σε rapid test για Covid-19

    Απαγορεύεται η μετακίνηση για κυνήγι και ψάρεμα, όπως και όλες οι υπόλοιπες μετακινήσεις για ψυχαγωγία.

    Παράλληλα, τα παιδιά που μετακινούνται στο σχολείο με ταξί σε μη αστικές περιοχές, επιτρέπεται να μεταβαίνουν μέσα σε αυτό έως 4 άτομα, με χρήση μάσκας και βεβαίωση του διευθυντή του σχολείου. Το ίδιο ισχύει και για εκπαιδευτικούς στις ίδιες περιοχές.

    Μετακινήσεις από εξωτερικό

    Όσοι θέλουν να εισέρχονται στη χώρα, μόνο με αρνητικό τεστ pcr. Από όλες τις πύλες της χώρας,  πρέπει να παρουσιάζεται τεστ έως και 72 ώρες. Όπως ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς, μάλιστα, η χθεσινή ανακοίνωση έκανε λόγο για 48 ώρες, ωστόσο αυτό άλλαξε σε 72 μετά από σύσκεψη. Τα συγκεκριμένα μέτρα ξεκινούν να εφαρμόζονται από την Τετάρτη. Από την Τρίτη, όλοι οι Έλληνες που ταξιδεύουν προς χώρες του εξωτερικού θα υποχρεώνονται να συμπληρώσουν και αυτοί την φόρμα PLF, 24 ώρες πριν το ταξίδι τους, που υπάρχει στη σελίδα travel.gov.gr.

    Λειτουργία καταστημάτων και επιχειρήσεων

    Σχετικά με τη λειτουργία καταστημάτων και επιχειρήσεων, από το Σάββατο επιτρέπονται οι δραστηριότητες του πρωτογενούς τομέα, του δευτερογενούς τομέα όπως η βιομηχανία και η μεταποίηση.

    Ενδεικτικά, από τις δραστηριότητες του τριτογενούς τομέα, επιτρέπονται να λειτουργούν καταστήματα τροφίμων (σούπερ μάρκετ, φούρνοι, ιχθυοπωλεία, κρεοπωλεία με το κανονικό τους ωράριο), καταστήματα πώλησης οπτικών και ακουστικών βαρηκοΐας μετά από τηλεφωνική επικοινωνία σε τηλέφωνο ανάγκης που θα δίνεται από τους καταστηματάρχες.

    Επιτρέπεται η λειτουργία καταστημάτων πώλησης ηλεκτρολογικού εξοπλισμού μόνο για τις υπηρεσίες ηλεκτρονικού και τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ΄ οίκον (e-shops), καθώς και οι υπηρεσίες πληρωμής λογαριασμών, ανανέωσης υπολοίπου, επισκευής και αντικατάστασης κινητών συσκευών.

    Επιτρέπονται οι υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ΄οίκον.

    Οι υπηρεσίες takeaway και drive through επιτρέπονται μόνο στο πλαίσιο των λόγων μετακίνησης, πχ κατά τη μετάβαση στη δουλειά.

    Επιτρέπεται η λειτουργία σε καθαριστήρια, περίπτερα, φαρμακεία, πρατήρια καυσίμων, υπηρεσία υγείας κτηνιατρικών υπηρεσιών, pet shops.

    Υπενθύμισε πως  τα κουρεία και τα κομμωτήρια που θα λειτουργήσουν και αυτό το Σαββατοκύριακο, αλλά όχι στις περιοχές της Θεσσαλονίκης και των Σερρών. Οι πολίτες που θέλουν να μεταβούν στα κομμωτήρια θα πρέπει να στείλουν SMS με τον αριθμό 2.

    Οι λαϊκές αγορές πραγματοποιούνται με τη συμμετοχή του 50% των εμπόρων, με απόσταση 5 μέτρων μεταξύ των πάγκων.

    Ανοιχτές παραμένουν οι οικοδομές και τα εργοτάξια.

    Αναστέλλεται η διενέργεια θεωρητικών και πρακτικών εξετάσεων υποψήφιων οδηγών καθώς και η λειτουργία των σχολών οδηγών καθώς και η λειτουργία των ΚΤΕΟ με εξαίρεση τον έλεγχο βαρέων οχημάτων.

    Επιτρέπονται όλες οι δραστηριότητες για άτομα με ειδικές ανάγκες, όπως η θεραπευτική κολύμβηση.

    Εξαιρέσεις για Σάμο και Καρδίτσα

    Για την περιοχή της Σάμου που επλήγη από τον πρόσφατο σεισμό δεν θα ισχύει το SMS για την κυκλοφορία των πολιτών. Παράλληλα, στη Σάμο, χωρίς SMS, όσο και την Καρδίτσα,  όπου θα ισχύει το SMS κανονικά,  θα λειτουργούν τα καταστήματα λιανεμπορίου και χονδρεμπορίου που ασχολούνται με την επισκευή κτηρίων, επιχειρήσεων και αγροτικών εκμεταλλεύσεων.

    Χώροι λατρείας

    Κλειστοί θα παραμείνουν οι χώροι λατρείας για τους πιστούς. Οι λειτουργίες θα πραγματοποιούνται μόνο από τους ιερείς και τους ψάλτες ενώ θα επιτρέπονται μόνο οι κηδείες, με παρουσία μόνο 9 ατόμων του στενού οικογενειακού περιβάλλοντος.

    Χωρίς εκδηλώσεις η 17 Νοεμβρίου

    Για τους εορτασμούς της 17ης Νοεμβρίου, δεν θα γίνουν εκδηλώσεις, όπως έγινε και με την 25η Μαρτίου, το Πάσχα και την 28η Οκτωβρίου.



    ΣΧΟΛΙΑ