• Κοινωνία

    Απόφαση για δάνεια της Proton Bank: Ένοχος ο Λαυρεντιάδης κι άλλοι 8 – Την Τετάρτη οι ποινές τους

    Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, Επιχειρηματίας

    Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, Επιχειρηματίας


    Την καταδίκη του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και άλλων 8 κατηγορουμένων για δάνεια 792 εκατομμυρίων ευρώ της Proton Bank αποφάσισε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων.

    Οι δικαστές καταδίκασαν τον επιχειρηματία, 2 δικηγόρους και 6 τραπεζικούς και στελέχη της Τράπεζας μόνο για το αδίκημα της απιστίας. Ωστόσο, όλοι τους αθωώθηκαν από τις υπόλοιπες κακουργηματικές κατηγορίες της απάτης, της υπεξαίρεσης, της εγκληματικής οργάνωσης και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

    Για τους υπόλοιπους 34 κατηγορουμένους, οι δικαστές αποφάσισαν την πλήρη απαλλαγή τους από όλες τις κατηγορίες που αντιμετώπιζαν.

    Ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης κρίθηκε ένοχος για ηθική αυτουργία στην απιστία των δύο δικηγόρων, των μελών του ΔΣ της Proton Bank και των υπαλλήλων των Επιτροπών Δανειοδοτήσεων που την τριετία 2010-2012, ενέκριναν δάνεια ύψους 792 εκατομμυρίων ευρώ, σε εταιρίες που φέρονται να ελέγχονταν από τον ίδιο τον κ. Λαυρεντιάδη.

    Οι δικαστές κατέλεξαν στην ετυμηγορία τους μετά από ακροαματική διαδικασία που διήρκησε 4 χρόνια.

    Ο επιχειρηματίας και οι 8 συγκατηγορούμενοι του που καταδικάστηκαν, έχουν ζητήσει την αναγνώριση ελαφρυντικών. Η τελική απόφαση του δικαστηρίου μαζί με τις ποινές και τις αναστολές που θα αιτηθούν οι καταδικασθέντες, αναμένεται στις 13 Ιανουαρίου.

    Για δικαίωση τους κάνουν λόγο οι 34 εμπλεκόμενοι που αθωώθηκαν, μεταξύ αυτών και επιχειρηματίες.

    «Μετά από δίκη 4 ετών και 2 μηνών και μία διαδικασία, κατά την άποψη μου, υποδειγματική, θεωρώ ότι αναφορικά στον εντολέα μου εκδόθηκε μία δίκαιη απόφαση, απόλυτα στοιχισμένη στα στοιχεία της δικογραφίας αλλά και στις, ενώπιον του Δικαστηρίου, καταθέσεις και αυτών ακόμη των μαρτύρων κατηγορίας. Μια ιδιαίτερα δυσχερής και ψυχοφθόρα για τον εντολέα μου περίοδος, έληξε με την έκδοση της αθωωτικής απόφασης», δήλωσε ο Δημήτρης Μπόλης, συνήγορος υπεράσπισης αθωωθέντα κατηγορουμένου.

    «Έτσι δόθηκαν τα επισφαλή δάνεια…»

    Τα επικαλούμενα ως επισφαλή δάνεια της Proton Bank, την περίοδο που ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης είχε τον έλεγχο της Τράπεζας, δόθηκαν, κατά το κατηγορητήριο, σε εταιρείες που σχετίζονται με τον επιχειρηματία.

    Στην πρόταση της προς του δικαστές το περασμένο καλοκαίρι, η εισαγγελέας της έδρας είχε ζητήσει την καταδίκη συνολικά 27 κατηγορουμένων. Για τον Λαυρεντιάδη είχε προτείνει καταδίκη και για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και για απάτη.

    Στην αγόρευση της είχε πει ότι «είναι πεπεισμένη ότι ο επιχειρηματίας έδρασε από κοινού και με δόλο, με διοικητικά στελέχη της Τράπεζας Proton και στενούς συνεργάτες του. Μαζί κατέστρωσαν και υλοποίησαν ένα σχέδιο παράνομης άντλησης κεφαλαίων από την Τράπεζα, δημιουργώντας εταιρίες αποκλειστικά και μόνο για να δεχθούν τα χρήματα των δανειοδοτήσεων».

    Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, τα μέλη της διοίκησης της Proton Bank και οι αρμόδιοι υπάλληλοι με σκοπιμότητα αγνόησαν τους πιστωτικούς κινδύνους που αναλάμβανε η Τράπεζα, εγκρίνοντας χωρίς εξασφαλίσεις και εγγυήσεις δάνεια εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Μέρος των ποσών, αφού διακινήθηκαν από εταιρεία σε εταιρεία, φέρονται να κατέληξαν σε προσωπικούς λογαριασμούς κατηγορουμένων.

    Οι εταιρείες που δανειοδοτήθηκαν φέρονται να ελέγχονταν από τον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και τα διαθέσιμά τους να εξυπηρετούσαν ανάγκες άλλων εταιρειών του ίδιου επιχειρηματία, μεταξύ αυτών η ALAPIS.

    Αθώοι για την απάτη

    Η κατηγορία της απάτης για την οποία τελικώς αθωώθηκαν όλοι οι κατηγορούμενοι αφορούσε, μεταξύ άλλων, την εξαπάτηση στελεχών των εταιρειών του Ομίλου Sciens, με επιδιωκόμενο όφελος 35 εκατ. ευρώ.

    Επρόκειτο, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, για επένδυση αγοράς ακινήτων, σε αξία πολλαπλάσια της εμπορικής που εμφανίστηκε ως απολύτως επικερδής, καθώς τα ακίνητα θα επαναμισθώνονταν επί 12ετία από εταιρείες που κατ’ ουσίαν ανήκαν στον Όμιλο ALAPIS που εμφανιζόταν ως οικονομικά υγιής αλλά βρισκόταν υπό κατάρρευση.

    Για το σκέλος αυτό, οι δικαστές κήρυξαν απαράδεκτη την ασκηθείσα ποινική δίωξη, κατ’ εφαρμογή του νέου Ποινικού Κώδικα, καθώς έκριναν ότι η ζημία που είχαν υποστεί οι 3 ενεργές εταιρείες του Ομίλου ήταν έμμεση.

    Ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, για τα δάνεια της Proton Bank, είχε κριθεί προφυλακιστέος το Δεκέμβριο του 2012 και είχε παραμείνει στη φυλακή για 18 μήνες.

    Διαβάστε επίσης:

    Μέσω Καβάλας το comeback του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη στα επιχειρηματικά δρώμενα

    Γιάννης Στουρνάρας: Επί 11 ώρες κατέθετε στην ανακρίτρια για την υπόθεση Novartis

    Η Εκκλησία δεν κατέθεσε τελικά προσφυγή στο ΣτΕ για τα Θεοφάνεια – Απορρίφθηκαν 3 αιτήσεις πολιτών



    ΣΧΟΛΙΑ