• Business

    Μέσω Καβάλας το comeback του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη στα επιχειρηματικά δρώμενα

    • NewsRoom
    Λαυρέντης Λαυρεντιάδης

    Λαυρέντης Λαυρεντιάδης


    «Comeback» μέσω Καβάλας κάνει ο επιχειρηματίας Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, ο οποίος είναι μεταξύ των διεκδικητών της υποπαραχώρησης του λιμένα «Φίλιππος Β» στη Νέα Καρβάλη Καβάλας.

    Συγκεκριμένα, μεταξύ των πέντε υποψηφίων για το λιμάνι που ανακοίνωσε το ΤΑΙΠΕΔ την εβδομάδα που πέρασε βρίσκεται και η PFIC LTD, εταιρεία με έδρα την Κύπρο και υποκατάστημα στο Παλαιό Φάληρο, η οποία ειδικεύεται στην παραγωγή σύνθετων λιπασμάτων και χημικών.

    Η μονάδα παραγωγής της εταιρείας βρίσκεται στη Νέα Καρβάλη Καβάλας και περιλαμβάνει έναν σταθμό παραγωγής φωσφορικού οξέος, τρεις εγκαταστάσεις παραγωγής σύνθετων NPK λιπασμάτων και ένα αυτόνομο ιδιωτικό λιμάνι για τη φόρτωση και εκφόρτωση προϊόντων και πρώτων υλών.

    Η PFIC LTF είναι μία από τις παρένθετες εταιρείες που έχουν εμφανιστεί ως ιδιοκτήτριες του εργοστασίου της πρώην Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων ΑΕΒΕ που πέρασε το 2009  στον όμιλο του κ. Λαυρεντιάδη. Η PFIC ανέλαβε το 2016 μονάδες του εργοστασίου από την εταιρεία ELFE, η οποία εμφανίζει χρέη εκατομμυρίων ευρώ προς εργαζομένους, προμηθευτές και τη ΔΕΠΑ. Μάλιστα, η υπόθεση της διαμάχης της ΔΕΠΑ με την ELFE αποτελεί και ένα σημείο που γεννάει αβεβαιότητες για την πορεία του διαγωνισμού πώλησης του 65% της ΔΕΠΑ Εμπορίας που «τρέχει» το ΤΑΙΠΕΔ, με τη δικαστική διαμάχη των δύο εταιρειών να βρίσκεται στο Εφετείο και τη δικάσιμο να έχει οριστεί για τον Ιανουάριο του 2021.

    Οι εταιρείες που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την υποπαραχώρηση του δικαιώματος χρήσης, συντήρησης, λειτουργίας και εκμετάλλευσης ενός σταθμού πολλαπλών χρήσεων σε τμήμα του λιμένα Φίλιππος Β΄του “Οργανισμού Λιμένος Καβάλας Α.Ε.” (ΟΛΚ Α.Ε.), πέραν της PFIC LTD, βρίσκονται οι: Quintana Infrastructure + Development, η ένωση εταιρειών Imerys, Goldair Cargo και ΙΜG, η κοινοπραξία International Port Investments Kavala (Black Summit Financial Group, EFA, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ) και ΟΛΘ.



    ΣΧΟΛΙΑ