• Κοινωνία

    Την καταδίκη Λαυρεντιάδη, στενών συνεργατών του και πρώην στελεχών της Proton Bank πρότεινε η εισαγγελέας

    Λαυρέντης Λαυρεντιάδης: Κατηγορείται για μια σειρά απο κακουργηματικές πράξεις στην υπόθεση του ΤΤ


    Την καταδίκη του επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, στενών συνεργατών του και πρώην στελεχών της Proton Bank για δάνεια άνω των 700 εκατομμυρίων ευρώ, πρότεινε η εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών.

    Τα δάνεια της Proton, η οποία εδώ και χρόνια έχει περάσει στην Eurobank, είναι μία από τις ελάχιστες υποθέσεις δανειοδοτήσεων που δεν “κατέρρευσε” μετά τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα. Πλέον απαιτείται και σε αυτή τη δίκη δόθηκε, η έγγραφη δήλωση της φερόμενης ως ζημειωθείσας Τράπεζας ότι επιθυμεί τη συνέχιση της ποινικής δίωξης των κατηγορουμένων για τα αδικήματα της απάτης και της απιστίας.

    Η εισαγγελέας πρότεινε την καταδίκη των 27 από τους 43 κατηγορουμένους για τα αδικήματα, κατά περίπτωση, της απάτης ,της συνέργεια στην απάτη, της απιστίας και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

    Για όλους τους κατηγορουμένους και για τον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, προτάθηκε η απαλλαγή από τις κατηγορίες της εγκληματικής οργάνωσης και της υπεξαίρεσης.

    Σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση, ότι ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης από κοινού με διοικητικά στελέχη της Τράπεζας PROTON και στενούς του συνεργάτες κατέστρωσαν και υλοποίησαν σχέδιο παράνομης άντλησης κεφαλαίων από την Τράπεζα, της οποίας ο επιχειρηματίας είχε αποκτήσει τον έλεγχο.

    Τα δάνεια των εκατομμυρίων, κατά την εισαγγελέα, δόθηκαν χωρίς τις απαιτούμενες εξασφαλίσεις, υπό μορφή παράνομων πιστοδοτήσεων, προς νεοπαγείς εταιρείες που δημιουργήθηκαν από τους συγκατηγορουμένους του Λαυρεντιάδη, προκειμένου να αγοράσουν εικονικά οι τελευταίοι εταιρείες του Ομίλου του.

    Σύμφωνα πάντα με την εισαγγελέα, εκατομμύρια ευρώ, φαίνεται ότι εξυπηρέτησαν ανάγκες ρευστότητας των συνδεδεμένων εταιρειών και της καταρρέουσας ALAPIS.

    Μέρος των δανείων κατέληξε, κατά την εισαγγελέα, και σε προσωπικούς λογαριασμούς ή τις τσέπες κατηγορουμένων.

    Πριν από την έκδοση της απόφασης του δικαστηρίου θα ακολουθήσουν οι αγορεύσεις των δικηγόρων.



    ΣΧΟΛΙΑ